Maastricht

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Maastricht is een van de stations in Maastricht. De verkorting van het station is Mt.

Geschiedenis

In 1835 worden de eerste plannen gemaakt om in Maastricht een spoorverbinding aan te leggen naar Aken en naar Hasselt. In 1846 wordt door de Aken-Maastrichtse Spoorweg Maatschappij (AM) een concessie verkregen voor de aanleg van een spoorlijn van Maastricht naar Aken. De spoorlijn en het bijhorende station worden in 1853 geopend.


In 1933 wordt een nieuw seinhuis gebouwd als Post T, naar een ontwerp van Sybold van Ravesteyn. Dit seinhuis wordt aan de noordzijde geplaatst. In dit seinhuis wordt een stelknoppentoestel van Vereinigte Eisenbahn Signalwerke geplaatst met 7 rijen stelknoppen.


Eerste station

In 1853 geopend


Tweede station

In 1856 wordt een groter stationsgebouw in gebruik genomen.


Derde station

In 1865 wordt het derde stationsgebouw in gebruik genomen. Dit is noodzakelijk vanwege de aansluiting op het Nederlandse spoorwegnet.


Vierde station

In 191 wordt begonnen met de bouw van een nieuw station, naar ontwerp van G. W. van Heukelom. Het station wordt op 1915 geopend. Het station is een combinatie van een kopstation en een doorgangsstation. De 8 kopsporen liggen naast de zijgevel van het stationsgebouw. De entree is gelegen aan het plein. De stationshal heeft een hoogte van drie verdiepingen. De overkappingen zijn van gewapend beton.


In het voorjaar van 1969 krijgt het plaatskaartenkantoor een nieuw uiterlijk. Hierdoor kan het reizende publeik meer open tegenoet worden getreden. De vier oude loketten in de stenen wand zijn hierbij vervangen door vier nieuwe loketten met Bolmannkasten in een glazen wand.

In het voorjaar van 2019 wordt begonnen met de verbouwing van het stationsgebouw, waarvan het ontwerp is gemaakt door Ruland Architecten. Het interieur wordt vernieuwd met betere voorzieningen. Daarnaast worden enkele historische details weer opnieuw aangebracht. Dichtgemaakte ramen zullen weer aangebracht gaan worden. De voormalige visitatiehal van de douane zal verbouwd gaan worden tot grand café.


Laad- en losplaats

Voor het goederenverkeer werd een laad- en losplaats aangelegd met een goederenloods.Vanaf oktober 1996 begint er een proefvervoer van ACTS containers. In april 1997 wordt dit vervoer beëindigd.

Tussen 2001 en 2004 worden op de losweg onregelmatig rongenwagons van het type Rnoos gelost met boomstammen. Deze gaan over de weg naar de papierfabriek van Sappi in Lanaken.


In oktober 2014 worden de sporen naar de losplaats opgebroken.

Ten noorden van de laad- en losplaats is de aansluiting naar de Vereenigde Glasfabrieken. Deze fabriek is naast het onderhoudsbedrijf gevestigd. Zij krijgen soda aangeleverd in bollenwagens. In 1999 komt de laatste bollenwagen met soda aan uit Delfzijl.

Locomotiefdepot

Station Maastricht kende een locomotiefloods.

Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In 1951 wordt een deel de locomotiefloods verbouwd tot werkplaats.

In het depot zijn tussen en 1958 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 700;
  • 1700;
  • 2900;
  • 4700;
  • 6200;
  • 6300;
  • 9500


Onderhoudsbedrijf Maastricht

Ten noorden van het station is het onderhoudsbedrijf van Maastricht gevestigd.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan Staatslijn E, de spoorlijn Aken - Maastricht en aan de Belgische spoorlijnen 20 (Hasselt) en 40 (Luik).


Dienstregeling

Vanaf 15 mei 1938 is er een rechtstreekse verbinding tussen Maastricht en Parijs. De reisduur bedraagt ongeveer 4,5 uur. Rond 8.00 vertrekt een treinstel van het type TAR uit Maastricht, dat om 12.05 in Parijs is. Rond 20.00 vertrekt de trein uit Parijs, met een komst om 0.55 in Maastricht. Een half jaar later komt deze trein te vervallen en wordt overgenomen door een stoomtrein. In de Tweede Wereldoorlog komt de mogelijkheid om naar Parijs te reizen te vervallen en keert niet weer terug.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Maastricht:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Den Helder) VIRM
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
5300 Maastricht Liège-Guillemins MS-80
19800 Maastricht Aachen Hbf FLIRT (Arriva)
32000 Maastricht Randwijck Heerlen E-GTW (Arriva)
32400 Maastricht Randwijck Roermond E-GTW (Arriva)/FLIRT (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinen in Maastricht.