Simpelveld

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Simpelveld was de naam van een van de stations van de provincie Limburg. De verkorting van het station was Spv.

Geschiedenis

Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 3 seinhuizen.

  • Post T

In 18 wordt een stationspost ingericht in het station als Post T.

  • Post I

Aan de oostzijde van het emplacement wordt in een seinhuis gebouwd. In het najaar van 2020 wordt het seinhuis opnieuw geschilderd en wordt slecht houtwerk vervangen.

  • Post II

Aan de westzijde van het emplacement wordt in een seinhuis gebouwd. Deze post staat in verbinding met Post T van het station van Wijlre-Gulpen. In het najaar van 2020 wordt het seinhuis opnieuw geschilderd en wordt slecht houtwerk vervangen.


ZLSM

In 1995 begint de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM).

In 1997 is de klassieke beveiliging weer in zijn geheel functioneel gemaakt. In de zomer van 1997 zijn de uitrijseinen aan de oostzijde, voor de richting Kerkrade en Bocholtz, geplaatst. Hiermee zijn alle stationssporen weer beveiligd met klassieke uitrijseinen. De linealenkast op Post I is hiervoor aangepast. In november 1997 is Post I aangesloten op Post T.

In de zomer van 2017 krijgt de werkplaats van de ZLSM een draaischijf, welke afkomstig is van de SGB in Goes. In de daaropvolgende jaren wordt de put van de draaischijf schoongemaakt, oplegpunten hersteld en spoorstaven geplaatst om de brug te kunnen laten draaien. De brug zelf is voorzien van herstelde brugdelen en aangesloten op het overige spoor. Om de brug te bedienen, is het bedienhuis teruggeplaatst. Op 3 oktober 2019 is de draaischijf voor het eerst uitgeprobeerd. Locomotor 248 werd met behulp van handkracht gedraaid, omdat de elektrische aandrijving nog niet operationeel is.


Eerste station

Tweede station

Locomotiefdepot

In 1905 krijgt het de depot de draaischijf met een diameter van 15 meter uit Amsterdam Weesperpoort.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Miljoenenlijn en aan de spoorlijn Aken - Maastricht.


Dienstregeling