Valkenburg

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Valkenburg is de naam van een van de stations van de provincie Limburg. De verkorting van het station is Vk.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn tussen Aken en Maastricht krijgt Valkenburg een station. Dit station is ontworpen door Jacobus Enschedé en geïnspireerd op het paleis van koning Willem II in Tilburg. Hierdoor lijkt het station op een kasteel. Het station is gebouwd in mergelblokken, welke in de omgeving werden gewonnen. Het station bestaat uit een stationshal, waar het plaatskaartenkantoor is gevestigd en een wachtkamer. Op het perron staan 2 gebouwen, de en de . Op 23 oktober 1853 is het station in gebruik genomen. In 1890 zijn aan weerszijden twee lange vleugels gebouwd. Deze komen op de plaats van de twee gebouwen.

In is het station een rijksmonument geworden. Het station is het oudste station van Nederland.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 2 seinhuizen [1].

  • Post T

Post T is gelegen aan de oostzijde van het station, nabij de overweg met de . Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Het onderste deel is gemetseld, terwijl het bovenste deel van hout is. Het puntdak is voorzien van dakpannen. Op de begane grond staat . Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de buitenzijde. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske. Naast het bedieningstoestel staat het toestel met stelknoppen voor de overweg. Vanuit deze post wordt het treinverkeer vanuit Meerssen en Schin op Geul bediend met de blokseinen A, B, E en F. De seinen kunnen alleen ui de stand stop komen, als het gehele blok vrij is. De overige seinen kunnen bediend worden na het omleggen van een krukje voor de rijweg. In de linealenkast zijn de sleutels opgenomen voor de stopontspoorblokken en handwissels van de aansluitingen op de losweg en het losperron.

  • Post I

Post I is gelegen aan de westzijde van het station, nabij de overweg met de . Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het nieuwe gebouw vervangt het oude gebouw, dat naar Wijlre verhuisd. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Het onderste deel is gemetseld, terwijl het bovenste deel van hout is. Het puntdak is voorzien van dakpannen. Op de begane grond staat . Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de buitenzijde. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske. Voor de overweg van de staat een windwerk naast het bedieningstoestel. Voor de overweg van de staat een toestel met drukknoppen. Vanuit deze post wordt het treinverkeer vanuit Meerssen en Schin op Geul bediend met de blokseinen A, B, E en F. De seinen kunnen alleen ui de stand stop komen, als het gehele blok vrij is. De overige seinen kunnen bediend worden na het omleggen van een krukje voor de rijweg. Voor het handwissel 25 en het stopontspoorblok St 25 is in de post een grendel aanwezig.


Laad- en losplaats

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Aken - Maastricht ter hoogte van kilometerpunt 25,282.


Dienstregeling

In 2020 wil de ZLSM weer naar Valkenburg rijden met de stoomtreinen vanuit Simpelveld. In het voorjaar van 2019 zijn hierover afspraken gemaakt met Arriva en ProRail. De machinisten zullen een opleiding krijgen om vanuit Schin op Geul naar Valkenburg te kunnen rijden. Met dit plan ziet ProRail er van af om spoor 3 en de bijhorende wissels op te breken. Dit spoor zal dan door de stoomtreinen gebruikt gaan worden.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Valkenburg:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
18900 Maastricht Aachen Hbf FLIRT(Arriva)
32000 Maastricht Randwijck Kerkrade Centrum E-GTW (Arriva)/FLIRT (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Valkenburg.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten


  1. Valkenburg Klassieke beveiliging