Horst-Sevenum

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Horst-Sevenum is een station in de provincie Brabant. De verkorting van het station is Hrt.

Geschiedenis

Tussen de dorpen Horst en Sevenum wordt in het buurtschap Hegelsom in 186 begonnen met de bouw van het station Horst-Sevenum. De bouw van dit station wordt aanbesteed met bestek . Het stationsgebouw is van het type vijfde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station bestaat uit een middendeel dat dwars op de sporen staat en aan weerszijden van dit deel zijn twee kleine vleugels gebouwd. Deze vleugels zijn smaller dan het middendeel. Voor het bedienen van seinen en wissels wordt een Post T ingericht in het station. Het windwerk en de handelinrichting voor de overweg staan buiten op het perron. Op 1 oktober 1866 wordt het station geopend. In 1870 worden de vleugels vergroot. In 1915 wordt het middendeel van het station met een verdieping verhoogd.


Tussen 31 oktober 2021 en 9 november 2021 wordt het derde spoor opgebroken, alle wissels in het station worden verwijderd. Tegelijkertijd worden de perrons vernieuwd. Hiermee wordt het station een halte aan de vrije baan.


Op 29 juni 1983 komt de CVL in dienst op de spoorlijn, waarbij Post T zijn functie verliest voor de AR-beveiliging. De beveiliging van de spoorlijn wordt vanaf dat moment overgenomen door de CVL-post te Venlo.


Laad- en losplaats

Het station kende een laad- en losplaats. Deze is te bereiken via spoor 3 aan de Blerickse zijde van het station. Er zijn twee sporen die voor en achter de verhoogde losplaats lopen. Dit zijn de sporen 4 en 5. Spoor 6 eindigt tegen de verhoogde losplaats.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Staatslijn E (Breda - Maastricht) ter hoogte van kilometerpunt 11,347.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2022) stoppen de volgende treinseries te Horst-Sevenum:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3500 Schiphol Venlo VIRM
13500 Eindhoven Venlo VIRM


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2022) stoppen alle treinen in Horst-Sevenum.