Eijsden

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Eijsden is een van de stations in de provincie Limburg. Het is het meest zuidelijke station van Nederland. De verkorting van het station is Edn.

Geschiedenis

Op 24 november 1861 wordt het station geopend.


In 1985 wordt de spoorlijn geëlektrificeerd. De spoorlijn bij het station wordt voorzien van een bovenleidingsspanning van 3.000 Volt, wat in België gebruikelijk is. Tussen Maastricht Randwijck en het station ligt de spanningssluis.


Laad- en losplaats

Voor het goederenverkeer werd een laad- en losplaats aangelegd met een goederenloods.

Vanaf 13 januari 1997 is de bediening van Eijsden geschrapt.

  • Zinkwit/Crossfield

In 19 geopend. Aan- en afvoer van In 1996 wordt de bediening van Crossfield gestaakt. Tot die tijd wordt onregelmatig een bulkwagen met aangevoerd vanuit Mannheim.


Spoorlijnen

De spoorlijn is gelegen aan de Belgische spoorlijn 40 ter hoogte van kilometerpunt 19,8.


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 2007 verlengd de NMBS zijn Intercity tussen Brussel en Luik naar Maastricht. Omdat deze trein te lang is voor de perrons in Eijsden, wordt het station gesloten voor de duur van 2 jaar. In deze periode kijkt de NMBS of de verbinding succesvol is. Na de proefperiode bleek dat de verbinding een succes was. Het station van Eijsden bleef daarmee gesloten voor reizigers. In 2011 besluit de NMBS om de intercity weer in Luik te laten stoppen. Vanaf 11 december 2011 stopt er weer een stoptrein op het station die tussen Maastricht en Luik rijdt.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2022) stoppen de volgende treinseries te Eijsden:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
5300 Maastricht Liège-Guillemins AM-80

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2022) stoppen alle treinen in Eijsden.