Venlo

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Venlo is het station van de gelijknamige plaats in Limburg. De verkorting van het station is Vl.

Geschiedenis

In november 1865 wordt Venlo aangesloten op het spoorwegnet met de opening van de spoorlijn uit Maastricht en Roermond. In 1866 wordt de spoorlijn tussen Venlo en Eindhoven geopend. Tegelijkertijd wordt ook de grens met Duitsland overgestoken naar Viersen.


In september 1954 wordt begonnen met de vernieuwing en ophoging van het emplacement. Het emplacement wordt met 90 centimeter opgehoogd. Deze werkzaamheden houden een grondverzet in van 10.000 m3 en een aanvoer van 30.000 m3 zand. In totaal wordt er 4 kilometer spoor en 45 wissels opgebroken en opnieuw aangelegd.

In 19 werden de drie perronsporen voorzien van omschakelbare bovenleiding. In 1987 zijn de goederensporen voorzien van omschakelbare bovenleiding. De westzijde van het emplacement heeft 1.500 Volt gelijkspanning op de bovenleiding staan en het oostelijk deel de 15.000 Volt wisselspanning. Elektrische locomotieven uit Nederland en Duitsland komen met gestreken stroomafnemers aan in Venlo. Door een rangeerlocomotief wordt de elektrische locomotief weer teruggebracht naar het juiste deel van het emplacement met de juiste spanning op de bovenleiding.

ERS Railways rijdt vanaf 2002 met diesellocomotieven Class 66 doorgaand tussen Nederland en Duitsland. Vanaf eind 2007 komt er een einde aan het wisselen van locomotief. De komst van de multicourante locomotieven van de Baureihe 189 maakt het mogelijk dat treinen zonder wissel van locomotief door kunnen rijden. Het wissel van de spanning moet wel stilstaand gebeuren.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal seinhuizen.

  • Post T

Nadat het station in de Tweede Wereldoorlog is verwoest, blijft Post T op haar plek van het voormalige eilandperron. De post staat hiermee tussen de sporen. Door middel van een loopbrug is de post te bereiken. In maart 1989 wordt Post T gesloopt.

  • Post I

Aan de oostzijde van het emplacement is Post I gebouwd.

  • Post II

Aan de westzijde van het emplacement is Post II gebouwd.


Eerste station


Tweede station

In 1 wordt begonnen met de bouw van het stationsgebouw. Aan de zijde van het gebouw komt een perron met een lengte van meter. Een tweede perron is voorzien van een overkapping. In 19 wordt begonnen met de bouw van een nieuw station als gevolg van de in slechte staat verkerende overkapping en het verouderde gebouw. Na opening van het nieuwe gebouw, wordt in 1957 het oude gebouw gesloopt.


Derde station

Ter vervanging van het oude station wordt in 1955 begonnen met de bouw van een nieuw station. Dit station is 300 meter dichter bij de stad gelegen. Het stationsgebouw is ontworpen door architect K. van der Gaast. Het is een langgerekt gebouw met een lengte van 160 meter. De stationshal heeft een maximale hoogte van 12 meter. Langs het stationsgebouw komt een perron met een lengte van meter voor spoor 1. Daarnaast komt er een eilandperron voor de sporen 3 en 4. Dit perron heeft een lengte van meter. Het is te bereiken door middel van een tunnel onder de sporen. Voor het oversteken van bagagekarren komt er een overpad. Op 3 juni 1956 komt het eerste deel van het nieuwe stationsgebouw in dienst.


Laad- en losplaats

Het goederenemplacement kent sporen. Hiervan zijn er 15 geëlektrificeerd. De bovenleiding is omschakelbaar. Halverwege het emplacement is een stroomloze gedeelte tussen de Duitse en Nederlandse bovenleiding.


Op 5 september 1984 opent Trailstar een terminal voor het vervoer van trailers.

In maart 2020 worden drie treinen met railsecties gelost bij de losweg. Deze treinen zijn door Rail Force One aangebracht vanuit het Duitse Zossen. Per vrachtwagen zijn de secties naar het nieuwe terrein van Railterminal Greenport Venlo gereden.


Locomotiefdepot

Het station van Venlo kende locomotiefloods. De locomotiefloods is aan de westzijde van het emplacement gebouwd. Deze is in 18 in gebruik genomen door de SS. Dit is een loods met . In 1 wordt een nieuwe, polygonale loods gebouwd met 12 standen. Om de standen te bereiken is er een draaischijf met een diameter van meter.

Op 5 september 1955 wordt het depot gesloten en aansluitend gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe stationsgebouw. Aan de oostzijde van het emplacement wordt een tijdelijk tractieterrein ingericht nabij de Duitse draaischijf. Deze is bij het eerste perron gelegen. De draaischijf is nog noodzakelijk om Duitse locomotieven te kunnen draaien.

Mutaties

Per 8 oktober 1950 krijgt het depot de beschikking over locomotieven van de serie 3700 uit Maastricht. Tegelijkertijd gaan er locomotieven van de serie 6300 naar Maastricht.


Locomlopen


Met ingang van de zomerdienst van 1935 zijn er vier diensten in omloopgroep . In deze groep zijn 5 locomotieven van de serie 8100 opgenomen, welke druk zijn met rangeerwerkzaamheden met een driedubbele bezetting. Een dienst voorzien in een rit als losse locomotief naar Tegelen om daar een goederentrein samen te stellen en mee terug naar Venlo te nemen. Vanaf 15 mei 1936 wordt ook de bediening van Horst-Sevenum opgenomen in deze omloop. In 1942 zijn er 5 diensten in omloopgroep voor locomotieven van de serie 8100. Deze diensten bevatten rangeerwerkzaamheden in Venlo en in Blerick. Na de oorlog zijn er slechts twee diensten voor de locomotieven van de serie 8100, wat slechts het rangeren in Blerick inhield.


In de -dienst blijven per 8 oktober 1950 nog maar twee locomotieven van de serie 6300 over. Deze zijn bedoeld voor de treinen van en naar Eindhoven.

Vanaf mei 1955 vallen stoomlocomotieven van de serie 3900 in voor de door defecten geplaagde diesellocomotieven van de serie 2600.

In het depot zijn tussen 18 en 1955 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 3700;
  • 3900;
  • 4500;
  • 5500;
  • 5800;
  • 6300;
  • 8100


Rangeerstation

Vanaf 19 is Venlo aangewezen als rangeerstation. Treinen uit Duitsland worden gesorteerd tot binnenlandse treinen. Voor de treinen naar Duitsland worden de wagons uit het binnenland verzameld in Venlo en samengesteld voor de treinen naar Duitse rangeerstations. Het rangeerstation is tot 1991 in gebruik gebleven, omdat er meer en meer rechtstreekse treinen vanuit de omgeving van Rotterdam doorreden naar Duitsland. Venlo kent vanaf dat moment slechts een regionale functie voor binnenlandse treinen. In 1996 worden de wagons voor het cluster Venlo aangevoerd vanuit de Kijfhoek. De aanvoer vindt plaats met trein 45105 van de Kijfhoek naar Keulen. De wagons voor het cluster bevinden zich direct achter de locomotief. Tijdens het wisselen van locomotief worden deze wagons meteen afgekoppeld. De aankomstwagons worden verdeeld over 2 treinen, voor Blerick en voor Roermond. Wagons uit Duitsland rijden Venlo eerst voorbij naar de Kijfhoek en gaan pas de volgende dag naar Venlo. Uitzondering hierop zijn de lege ketelwagens uit Duitsland voor Solvay in Roermond. Deze wagons worden afgehaakt van treinen uit Duitsland en gaan direct naar Roermond. De wagons worden behandeld als vervoer gevaarlijke stoffen, waarbij verkorting van de reis van belang is. De wagons van trein uit Donauwörth naar de Waalhaven maakt tot 13 januari 1997 een tussenstop in Venlo om wagons uit Blerick op te halen. Vanaf 13 januari 1997 worden de wagons in Venlo afgehaakt en in de ochtend naar Blerick overgebracht. De wagons die uit Blerick komen met trein 55900 gaan in de avond om 21.06 met trein 40300 van Linz naar Kijfhoek mee van dinsdag tot en met vrijdag. Op maandag rijdt op dezelfde tijden trein 54900.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Staatslijn E (Breda - Maastricht) ter hoogte van kilometerpunt 0,0, Staatslijn G (Viersen - Venlo) en de Maaslijn.


Dienstregeling

In de zomermaanden van 1956 zijn er twee stations in gebruik. De nieuwe elektrische dienst tussen Eindhoven en Venlo en het treinverkeer naar Duitsland wordt afgehandeld aan het nieuwe perron en station. De treindienst tussen Nijmegen en Roermond wordt afgehandeld aan het oude perron.


Ingaande de zomerdienstregeling 1987 zijn de goederensporen voorzien van omschakelbare bovenleiding. Hiermee verhuist het wisselen van locomotief van ertstreinen van Kaldenkirchen naar Venlo. In Venlo maken de locomotieven van de NS plaats voor twee locomotieven van de Baureihe 140 van de DB. Twee diesellocomotieven van de serie 2200 worden in eerste instantie gebruikt als voorspanlocomotief. Dit bevalt echter niet, zodat er wordt gekozen voor het opdrukken van de treinen met een enkele locomotief van de serie 2200. Vanaf 1988 worden wagons van het type Faals ingezet voor het ertsvervoer. Deze wagons beschikken over automatische koppelingen. Door de DB worden de locomotieven van de Baureihe 140 vervangen door locomotieven van de Baureihe 151 met automatische koppelingen.

Vanaf de dienstregeling 1995/1996 rijden de treinen van de serie 2500 niet meer tussen Den Haag en Keulen, maar tussen Eindhoven en Keulen.


Vanaf de dienstregeling 1999/2000 rijden de treinen van de serie 2500 niet meer tussen Eindhoven en Keulen. De internationale verbinding wordt vanaf dat moment uitgevoerd door DB Regio, die de serie 8100 tussen Venlo en Mönchengladbach gaat rijden met locomotieven van de Baureihe 111 met 5 rijtuigen van het type n-wagen.

Met ingang van de dienstregeling 2010 neemt eurobahn het treinverkeer voor een periode van 15 jaar over tussen Venlo en Hamm. Door problemen met de toelating van de Flirt-treinstellen van eurobahn kunnen zij pas vanaf 22 juli 2010 ingezet worden. Tussen december 2009 en juli 2010 zorgt DB Regio voor een vervangende treindienst tussen Venlo en Kaldenkirchen.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen de volgende treinseries te Venlo:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3500 Schiphol Venlo VIRM
20050/RE13 Venlo Hamm Flirt
32200 Nijmegen Roermond D-GTW (Arriva)/Lint 41/h (Arriva)
32300 Nijmegen Venray/(Venlo) D-GTW (Arriva)/Lint41/h (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen alle treinen in Venlo.