Maastricht Noord

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Maastricht Noord is de naam van een van de stations van de stad Maastricht in de provincie Limburg. De verkorting van het station is Mtn.

Geschiedenis

Om reizigers uit de auto te halen voor een bezoek aan Maastricht, wordt gesproken tussen de provincie Limburg, de gemeente Maastricht en ProRail om aan de noordzijde een station aan te leggen met veel parkeerplaatsen. De perrons zullen worden aangelegd langs de Spoorlijn Aken - Maastricht. Het is niet mogelijk voor treinen in de richting van Sittard om langs de perrons te stoppen. Op 1 april 2010 wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen de drie partijen. In maart 2011 wordt begonnen met de voorbereidingen van de bouw. Er zal onder andere een onderdoorgang worden gerealiseerd om het station goed bereikbaar te maken. In februari 2012 wordt begonnen met de bouw. De planning was om in juni 2012 open te gaan. Door vertraging verschuift de opening naar 9 december 2012. Door het hoge niveau van het grondwater wordt de opening uitgesteld tot juni 2013. Als gevolg van het faillissement van de aannemer wordt de opening wederom uitgesteld. Op 17 november 2013 wordt het station geopend. In het najaar van 2020 wordt de aanleg van perrons aan de spoorlijn tussen Maastricht en Sittard definitief afgeblazen als gevolg van gestegen kosten voor de aanleg. Deze worden geraamd op ongeveer 10 miljoen euro.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Aken - Maastricht, ter hoogte van kilometerpunt 34,0.


Dienstregeling

Vanaf 17 november 2013 stoppen de treinen van Veolia tussen Maastricht Randwyck en Kerkrade Centrum bij het nieuwe station. Op 11 december 2016 wordt de treindienst overgenomen door Arriva.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Maastricht Noord:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
32000 Maastricht Randwijck Kerkrade Centrum E-GTW (Arriva)/FLIRT (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Maastricht Noord:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
18900 Maastricht Aachen Hbf FLIRT (Arriva)