Dienstregeling 2020

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 15 december 2019 begint het dienstregelingsjaar 2020 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingsjaar 2020 eindigt op 12 december 2020.

Wijzigingen bij Abellio

Wijzigingen bij Arriva

Arriva wil tussen Leeuwarden en Sneek vier treinen per uur laten rijden in de spits. In de ochtendspits is het door rijtijdverkorting mogelijk om vanuit de richting Harlingen twee keer per uur de overstap in Leeuwarden te realiseren in de richting van Heerenveen in plaats van een keer per uur. Tussen Groningen en Winschoten wil Arriva sneller rijden dan 100 kilometer per uur, zodat er een verkorting van de reistijd ontstaat. Tussen Emmen en Zwolle gaan de eerste drie spitstreinen van de serie 13800 in Emmen beginnen in plaats van in Coevorden. Deze stoppen te Emmen Zuid, Coevorden, Hardenberg, Ommen en Dalfsen. In de avond zullen drie spitstreinen doorrijden naar Emmen in plaats van Coevorden.


Wijzigingen bij Connexxion

Wijzigingen bij NS

Een wijziging bij de NS is het vertrekken op een tiende van de minuut, in plaats van een hele minuut. Met het plannen van treinen iedere 6 seconden is het mogelijk om alle treinen beter in de dienstregeling in te passen.


West-Nederland

De intercity's van de serie 2000 (Den Haag CentraalUtrecht Centraal zullen elk half uur door gaan rijden naar Amersfoort. In de spits gaan de treinen door naar Deventer. Hiermee zullen er zes intercity's rijden tussen Utrecht en Amersfoort. De serie 2000 rijdt als volgtrein op 3 minuten achter de treinen van de series 500 (Rotterdam CentraalGroningen) en 600 (Rotterdam Centraal – Leeuwarden) vanuit Utrecht naar Amersfoort. Vanuit Amersfoort naar Utrecht fungeert de serie 2000 als voortrein, wanneer deze 3 minuten voor de series 500 en 600 uit rijdt. De overstap op de serie 500 en 600 op de treinen naar Den Haag gaat op het station van Utrecht verloren als gevolg van het rijden van de serie 2000, welke 2 minuten verschoven, zodat er geen rechtstreekse aansluiting is. De serie 2000 keert door deze verandering niet meer op de serie 8800 (Utrecht Centraal - Leiden Centraal). Tegelijkertijd zullen de treinen van de serie 1500 uit Amsterdam Centraal in de spits ingekort gaan worden tot aan Amersfoort en niet meer doorrijden naar Deventer. Buiten de spits blijven de treinen wel doorrijden naar Deventer. In Amersfoort is er aansluiting op de treinen van de serie 2000. Tussen Haarlem en Zandvoort gaat de serie 14400 rijden, welke bedoeld is als strandsprinter. Met deze serie rijden zes treinen per uur per richting. Hiervan rijden de series (1)5400 tijdens de zomermaanden door naar Amsterdam Centraal. Vrijdagnacht en zaterdagnacht gaan er twee nachttreinen tussen Amsterdam en Haarlem rijden.


Midden-Nederland

Tussen Harderwijk en Amersfoort gaan in de ochtend- en avond spits vier extra Sprinters rijden, die alleen in Nijkerk zullen stoppen. Deze treinen vormen de serie 15600. Omdat er in Harderwijk niet gekeerd kan worden, rijdt het leeg materieel naar Nunspeet, waar gekeerd wordt op het middenspoor. Tussen Lelystad en Schiphol gaan in de vroege ochtend extra intercity's van de serie 1800 rijden.


Oost-NederlandNoord-Nederland

De serie 9000 (Meppel - Leeuwarden) wordt dankzij de inzet van het SNG versneld en met een kwartier verschoven. Hiermee wordt de overstap naar Zwolle in Meppel aanzienlijk verbeterd. De overstap in de richting Hoogeveen verslechterd daarentegen.


Zuid-Nederland

Tussen Eindhoven en Dordrecht zullen meer treinen gaan rijden in de serie 1900. Dit zijn vier slagen, waarbij gestopt wordt Breda, Tilburg en Boxtel (alleen richting Eindhoven).


Wijzigingen in materieelinzet

De diensten van het DDM-1 in de serie 3400 worden overgenomen door DDZ. In de serie 4500 wordt het DDM-1 vervangen door VIRM. Het DD-AR in de serie 7000 wordt vervangen door SGMm. In de serie 5600 worden de laatste treinstellen SLT vervangen door SNG. De serie 5500 rijdt volledig met SLT in plaats van SGMm. In de serie 1600 komt een omloop DDZ te rijden.Wijzigingen in treinseries

  • De serie 4400 is het nieuwe nummer van de serie 9600.


Nieuwe treinseries

  • 1900: Dordrecht – Breda – Eindhoven C (vervangt gedeeltelijk de serie 2300)
  • 9600: Den Haag HS – Brussel Zuid
  • 15600: Amersfoort - Harderwijk


Vervallen treinseries

  • 2300: Dordrecht – Breda (zie serie 1900)


Wijzigingen bij NS International

IC directICEThalys

Vanuit Amsterdam zullen de treinen 93 naar Paris Aéroport Roissy-Charles de Gaulle en Marne-la-Vallée Chessy op een uur eerder vertrekken. Op zaterdag en zondag rijdt een extra trein naar Amsterdam onder het nummer 93. Trein 9394 uit Brussel-Zuid naar Amsterdam vertrekt van maandag tot en met donderdag een uur eerder.


Overig

IC Berlijn

IC linie 77 (Amsterdam – Berlijn)


IC Brussel


Eurostar

In 2020 zal het mogelijk zijn om vanuit Amsterdam naar London te rijden zonder de extra overstap in Brussel in verband met douaneformaliteiten. Twee van de drie dagelijkse treinen rijden dan door. Voor de derde trein blijven er controles in Brussel nodig vanwege een tekort aan personeel bij de Marechaussee. Op 4 februari 2020 wordt voor het eerst op proef zonder overstap in Brussel van Amsterdam naar London gereden. Het is de bedoeling om per 31 maart 2020 de twee dagelijkse treinen rechtstreeks naar London te laten rijden. Deze datum wordt echter niet gehaald, zodat op 30 april 2020 de eerste rechtstreekse treinen zullen gaan rijden. De reistijd neemt hiermee af van 5 uur naar 4 uur en 10 minuten. Vanaf 18 mei 2020 zullen de treinen ook gaan stoppen in Rotterdam Centraal. Op dat moment zijn de voorzieningen gereed. Door de uitbraak van Covid-19 en de daarmee behorende opschorting van de treindienst, is de invoering van de rechtstreekse trein uitgesteld tot in de loop van 2020. In het najaar zal een vierde treinpaar worden toegevoegd, met een vertrek om 16.47 uit Amsterdam. De rechtstreekse trein tussen Amsterdam en London gaat vanaf 26 oktober 2020 rijden. Deze vertrekken om 7.47 en 16.47 uit Amsterdam en om 8.28 en 17.28 uit Rotterdam.


Wijzigingen internationaal

De treinen van RB61 tussen Hengelo en Bielefeld krijgen twee extra slagen. In de ochtend is het mogelijk om een uur eerder uit Hengelo te vertrekken. In de avond komt de laatste trein een uur later aan in Hengelo.


Wijzigingen bij Keolis (Syntus)

Tussen Zwolle en Kampen zal het station Zwolle Stadshagen in gebruik worden genomen.


Wijzigingen bij R-Net

Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

In deze dienstregeling worden geen grote infrastructurele projecten opgeleverd.


Nieuwe stations

Het station van Zwolle Stadshagen wordt twee jaar na oplevering officieel geopend en in gebruik genomen. De stations van Amersfoort en Eindhoven krijgen de toevoeging Centraal. Het te verbouwen station van Delft Zuid wordt hernoemd naar Delft Campus.


Gevolgen van de uitbraak van de Covid-19 pandemie

Op 15 maart 2020 besluit het Nederlandse kabinet tot ingrijpende maatregelen om de Covid-19 pandemie te bestrijden. Het openbaar vervoer werd aangemerkt als vitale sector, maar door andere, ingrijpende maatregelen nam het aantal reizigers per trein flink af. Door de verschillende maatschappijen wordt de dienstregeling aangepast om zo toch treinen te kunnen laten rijden. Het aantal treinen wordt verlaagd om een stabiele dienstregeling te kunnen blijven rijden en zo te voldoen aan de sterk verminderde vraag van reizigers. Daarnaast worden andere maatregelen getroffen, zoals het vermijden van fysiek contact tussen rijdend personeel en reizigers, zo veel als mogelijk is het elektronisch betalen van reisproducten en het toepassen van maatregelen in verband met de hygiëne. Reizigers worden geadviseerd om niet naast elkaar te gaan zitten als zij niet tot hetzelfde huishouden behoren. Door de NS wordt het aantal spitsseries fors ingeperkt en ook de pendel naar het Spoorwegmuseum rijdt niet meer als gevolg van de sluiting van het museum. Vanaf 21 maart 2020 voert de NS een basisdienstregeling in. Deze dienstregeling is gebaseerd op de minimale bedieningseisen uit de Hoofdrailconcessie. Zo wordt er maximaal 35% van het normale aantal zitplaatsen geboden. Alle stations worden in deze basisdienstregeling minimaal één keer per uur bediend. Dit zijn bijna allemaal sprinterverbindingen. Slechts enkele intercity's blijven rijden, zoals de serie 800 tussen Eindhoven en Maastricht, de serie 1700 tussen Enschede en Utrecht, de serie 3000 tussen Arnhem en Den Helder en de serie 3500 tussen Schiphol en Venlo. Het treinverkeer via de HSL is eveneens stilgelegd, evenals het nachtnet. Door het advies om niet noodzakelijke reizen naar het buitenland te maken, komen de ritten van de Eurostar en Thalys bijna allemaal te vervallen. Het aantal treinen naar Duitsland met de ICE wordt verlaagd. Als gevolg van de basisdienstregeling en de sterk verminderde vraag, wordt ook de samenstelling van de treinen verkleind. Er is door de kleinere samenstelling minder materieel nodig dan normaal. De IC Berlijn vervalt per 22 maart 2020. De locomotieven van de serie 1700 worden in Maastricht opgeslagen, terwijl de rijtuigstammen terug gaan naar Duitsland. De IC Brussel blijft wel rijden, maar rijdt van en naar Rotterdam Centraal. De Thalys verlaagd de frequentie van haar treinen per 31 maart 2020. Er blijft slechts 1 treinpaar rijden. Ook de Eurostar rijdt slechts 1 slag. Ingaande 29 april 2020 gaat er op alle trajecten van de NS weer minimaal één Intercity per uur rijden. Dit werd de verstevigde basisdienstregeling genoemd. De serie 1100 tussen Eindhoven en Den Haag blijft echter nog niet rijden. Wel worden de treinen via de HSL tussen Amsterdam en Rotterdam weer ingelegd. Er rijden twee treinen per uur per richting. Ook het nachtnet wordt weer in gebruik genomen.

Ook bij andere vervoerders zijn de gevolgen van de pandemie merkbaar. Arriva voert vanaf 17 maart 2020 een vakantiedienstregeling in op de Maaslijn. Hierbij vervallen de spitstreinen tussen Nijmegen en Venray. Daarnaast rijden de treinen nog maar een keer per uur. Dit gebeurd wel met twee treinstellen. Vanaf 18 maart 2020 rijden de treinen als op een zaterdag in Limburg. In de provincies Friesland en Groningen wordt een zondagsdienstregeling ingevoerd., waarbij de doordeweekse treinen in de ochtend wel blijven rijden. Voor de overige concessiegebieden van Arriva wordt vanaf 20 maart 2020 een vakantiedienstregeling ingevoerd. Hierbij komen de spitstreinen te vervallen. Tussen Arnhem en Doetinchem komen vanaf 13 maart 2020 de nachttreinen te vervallen. Breng rijdt vanaf 19 maart 2020 een vakantiedienstregeling en met ingang van 23 maart 2020 worden alle ritten geschrapt. Ook Connexxion en Qbuzz schrappen hun extra treinen die op de deeltrajecten rijden.

Arriva hervat op 25 mei 2020 de normale dienstregeling tussen Zwolle en Emmen en tussen Almelo en Mariënberg. Tussen Roermond en Nijmegen hervat Arriva de treindienst weer op 2 juni 2020, met uitzondering van de spitstreinen tussen Nijmegen en Cuijk. Op 1 juni 2020 is de dienstregeling weer volledig hervat door alle vervoerders. Reizigers zijn hierbij wel verplicht om een mondmasker te dragen en alleen te reizen. De bezetting mag niet hoger zijn dan 40% van de normale capaciteit. Vanaf 1 juli 2020 mag de bezetting van de trein weer hoger zijn dan 40% en is de trein weer beschikbaar voor niet noodzakelijke reizen. De maatregelen om de capaciteit van de zitplaatsen te beperken worden weer ongedaan gemaakt. Vanaf 13 oktober 2020 mogen alleen weer noodzakelijke treinreizen worden gemaakt. Hiermee komen spitstreinen te vervallen of worden ingekort. Ingaande 19 oktober 2020 is de dienstregeling afgeschaald tot 90% van normaal en zijn de series 3400, 4500, 6200, 6500, 7400, 7700, 8900 en 15600 geschrapt. De serie 4400 rijdt alleen tussen Deurne en 's-Hertogenbosch. De serie 7300 zal ter vervanging van de serie 7400 doorrijden naar Rhenen. Begin november 2020 rijdt Thalys nog maar 1 keer per dag tussen Amsterdam en Parijs. Vanaf 9 november 2020 worden weer een aantal treindiensten geschrapt als gevolg van een verminderde vraag. De serie 3900 rijdt niet meer tussen Amsterdam en Sittard. Hiermee rijdt er geen iedere 10 minuten een intercity tussen Amsterdam en Eindhoven. Tussen Sittard en Heerlen rijdt de serie 303900 als vervanger. Tussen Amsterdam en Rotterdam rijden nog maar 3 van de 5 treinparen per uur via de HSL. Vanaf 16 november 2020 zijn de treinseries 1500, 2000, 2800, 6800 en 7700 opgeheven. In december 2020 wordt de frequentie van de Eurostar teruggebracht tot 1 rechtstreekse trein per dag tussen Amsterdam en Londen.