Sneek

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Sneek is een van de stations in Sneek. Het is tevens het grootste station van deze plaats. De verkorting van het station is Sk.

Geschiedenis

Bij het station van Sneek werd in 1883 ook de halfronde locomotiefloods met zes sporen geopend. Dit was de enige halfronde loods in de provincie Friesland. Voor de loods lag een handbediende draaischijf van 13,5 meter. In maart 1937 werd een loods van golfplaten naast de locomotiefloods gebouwd om hierin de locomotoren van de serie 200 te kunnen stallen. Om de loods te kunnen bereiken, moest de locomotor gebruik maken van de draaischijf. In 1921 is het depot gesloten. Na de sluiting is de loods aan diverse bedrijven verhuurd geweest. In 1976 werd de loods uiteindelijk gesloopt.

In Post T werden de sleutels bewaard voor de aansluitingen van Bozum, Oudega en IJlst. Er kon geen treinverkeer plaats vinden tussen Sneek en Workum en Sneek en Mantgum als de aansluitingen van IJlst en Bozum werden bediend.

Per 26 juni 2016 is de Ter Plaatse Bediende Relaisbeveiliging (TBRP) vervangen door Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding (VCVL). Hiermee is het station geschikt om op elk spoor treinen te laten stoppen en te keren.


Laad- en losplaats

Het station kende ook goederenverkeer. De wagons werden naar onder andere naar Bolsward via de tramlijn gebracht. Ook konvooien naar Bozum, IJlst en Oudega vertrekken vanaf hier. De rangeerdienst hield in dat de goederenwagons over de juiste sporen werd verdeeld en het in elkaar zetten van de afvoertrein naar Leeuwarden. De goederen die hier verdeeld werden, waren kolen, kunstmest, olie en materialen voor de landbouw. Deze konden ook via de spoorweghaven worden afgevoerd. De haven was voorzien van een kraan om zo goederen te kunnen overslaan van schip op trein en omgekeerd.

Op 28 september 1970 wordt de laad- en losplaats van het station gesloten. Hiermee kwam de stationering van een locomotor te vervallen. In oktober 1970 werd de 249 als laatste achter een locomotief serie 2200 naar Leeuwarden overgebracht. Tot mei 1983 reed sporadisch nog een goederentrein vanuit Leeuwarden naar Sneek.


NTM

Vanuit Sneek werd in 1923 begonnen met de aanleg van een aansluiting op het NTM (Nederlandsche Tramweg Maatschappij) netwerk. Deze aansluiting loopt langs het depot van Sneek naar de Bolswarderweg, waar het NTM emplacement is. Deze aansluiting wordt vanaf januari 1925 gereden door stoomtrams van Henschel. De spoorbaan is verzwaard om ook spoorwagons mee te kunnen nemen. De melkfabrieken van Bolsward en Sneek waren grote verladers. Er worden zuivel, kolen, kunstmest en landbouwproducten vervoerd. Vanaf oktober 1947 neemt de NS de tractie over op deze tramlijn met locomotoren serie 200.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden - Stavoren.

Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Sneek:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
37000 Leeuwarden Sneek D-GTW (Arriva)
37100 Leeuwarden Stavoren D-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinen in Sneek.