Zwolle Stadshagen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Zwolle Stadshagen is een van de stations van Zwolle. De verkorting van het station is Zlsh.

Geschiedenis

In verband met de aanbesteding en de daarbijhorende verbetering van de treindienst tussen Zwolle en Kampen met ingang van december 2017, kan er bij de nieuwbouwwijk Stadshagen een nieuw station worden geopend. Dit station is ontworpen door Jeroen Eulderink en Tom Kramer van Arcadis. Het station bestaat uit een perron met twee wachtgelegenheden met overkapping. Het ontwerp bevat veel hout, zoals de overkapping en de banken. Op 12 januari 2017 wordt het startsein gegeven voor de bouw van het station. Op 17 januari 2017 begint aannemer BAM met de bouw van het station. Met de aanleg van het station wordt ook het viaduct over de Blaloweg verhoogd.

Op 10 december 2017, het begin van de dienstregeling 2018, zou het station in gebruik worden genomen. Door problemen met het baanlichaam is het niet mogelijk om de geplande dienstregeling te kunnen rijden, zodat het station niet bediend wordt. Ruim een jaar later, op 21 december 2018, wordt het plan onthult om het station wel te openen. Er zal een kortere keertijd in Zwolle gerealiseerd kunnen worden, waardoor er bij een dienstregelingsnelheid van 100 kilometer per uur alsnog gestopt kan worden aan het station. Daarnaast zullen de perrons verlengd worden, zodat er meer speling ontstaat voor de machinisten om de trein stil te zetten. Daarnaast zullen beveiliging, borden en seinen worden aangepast. Na het uitvoeren van deze werkzaamheden zal het station in december 2019 of zoveel als eerder mogelijk is, geopend gaan worden. De kosten van de aanpassingen aan het baanvak komen voor rekening van ProRail. Tussen 2 juni en 16 juni 2019 wordt voor een periode van 2 weken proeven gehouden met de tijdelijke opening van het station om te bekijken of de uitgedachte plannen haalbaar zijn. Zo zijn er kortere keertijden in Kampen en Zwolle en een langere rijtijd. Daarnaast zal voor de opening het perron verlengd gaan worden, zodat er meer ruimte is om twee treinstellen naast het perron neer te kunnen zetten. De proef leverde geen noemenswaardige problemen op. Begin oktober 2019 gaf ProRail goedkeuring voor het in gebruik nemen van het station in december 2019.


Spoorlijnen

Het station ligt aan de Centraalspoorweg, ook wel bekend als het Kamperlijntje.


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 2018 zal Syntus de treindienst uit gaan voeren tussen Zwolle en Kampen. Deze concessie heeft een looptijd van 15 jaar. Syntus zal met nieuwe treinstellen van Stadler gaan rijden van het type FLIRT 3. Op zondagochtend zal elk half uur een trein gaan rijden in plaats van ieder uur. Door problemen met de bodem zal het station echter niet per 10 december 2017 open gaan. Het is niet mogelijk om met 140 kilometer per uur naar Kampen te rijden, maar slechts met 100 kilometer per uur. Door de tijd die verloren gaat met het langzamer rijden, is het niet mogelijk om te stoppen in Zwolle Stadshagen. Het station is met ingang van 15 december 2019 geopend en in gebruik genomen.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Zwolle Stadshagen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
8500 Zwolle Kampen FLIRT (Keolis)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Zwolle Stadshagen.