Harderwijk

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Harderwijk is het station van Harderwijk. De verkorting van het station is Hd.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn van Amersfoort naar Zwolle wordt er in Harderwijk een station gebouwd. De aanleg van de spoorlijn in Harderwijk begint in maart 1862. In eerste instantie wordt het station gepland dicht bij de stad, maar na protesten van boeren wordt het station een kilometer buiten de stad aangelegd. In 1875 wordt een locomotiefloods en draaischijf gebouwd in Harderwijk, zodat er bij ernstige vertraging alsnog een reserve-trein kan worden gesteld.


Eerste station

Het eerste station van Harderwijk is een tijdelijk station. Het is opgetrokken uit hout. Op 20 augustus 1863 wordt dit station geopend. Het station blijft twee jaar dienst doen, alvorens het wordt vervangen door een nieuwe station.


Tweede station

Op 1865 wordt het nieuwe stationsgebouw van Harderwijk geopend. Het station is opgetrokken uit steen, naar een ontwerp van de eerste klasse standaardtype van de NCS.


Derde station

In 1983 wordt het nieuwe station geopend. De perronoverkapping van het vorige station blijft gehandhaafd.

Op 26 maart 2015 is begonnen met de metamorfose van het stationsgebied. Hierbij zal ook de overweg in de Oranjelaan vervangen worden door een tunnel. De overweg naar het perron zal verdwijnen en vervangen door een tunnel. In oktober 2016 zal het huidige stationsgebouw worden gesloopt en vervangen worden door een nieuw stationsgebouw. Eind 2016 moeten de werkzaamheden afgerond zijn. Op de plaats van het oude stationsgebouw komt een busstation.


Vierde station

In 201 start de bouw van een nieuw stationsgebouw. Het station wordt ontworpen door architect . Het gebouw wordt voorzien van een grote luifel en ruimte voor twee winkels. Ook het stationsgebied wordt vernieuwd. Op 16 september 2016 wordt het stationsgebouw officieel geopend door de commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, Clemens Cornielje, de regiodirecten van Prorail en NS en een wethouder.


Laad- en losplaats

Stamlijn

Naar de haven van Harderwijk is in 1963 een spoorlijn aangelegd. Deze is afkomstig van het emplacement en loopt in noordoostelijke richting langs de Melis Stokelaan. Ter hoogte van het Waterkeringpad buigt de stamlijn af in noordelijke richting en loopt langs de N302. Bij de Flevoweg is een emplacement met twee sporen en een aantal wisselverbindingen tussen beide sporen. Aan dit emplacement zijn een drietal aansluitingen aangelegd. De lijn heeft een lengte van ongeveer 2,8 kilometer en eindigt bij jachthaven de Knar. Tussen 2000 en 2006 is de stamlijn opgebroken, nadat in 199 de laatste trein heeft gereden. De aanvoer vindt plaats vanuit Amersfoort.

Aan het begin van 1994 wordt de stamlijn weer meerdere keren per week bediend in de middag tussen 14.00 en 15.00 uur. Door een locomotief van de serie 6400 worden koelwagens gehaald of gebracht met bestemmingen in Oost-Europa.


  • Beemsterboer

In 1943 wordt het bedrijf opgericht voor de handel in pootaardappelen. Het bedrijf wordt gevestigd aan de Zuidwalstraat. Na de oorlog worden er ook andere agrarische producten opgeslagen en verhandeld. In 19 krijgt het bedrijf zijn aansluiting. Er liggen twee sporen op het terrein. De aansluiting is alleen geduwd te bereiken, zodat na aankomst van de trein de locomotief voor de deur eerst moet omlopen om de wagons te kunnen duwen. In koelwagens wordt In 1994 komt er een opleving in het spoorvervoer. In 199 rijdt de laatste trein.

  • Van de Mheen

In 19 krijgt het diepvriescentrum Van de Mheen een spooraansluiting. In 1994 arriveert een locomotief van het type Köf II bij het bedrijf om wagons te verplaatsen. In 2001 gaat de locomotief naar Den Hartigh in Kesteren.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Centraalspoorweg ter hoogte van kilometerpunt 49,1.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Harderwijk:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
5600 Utrecht Centraal Zwolle SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Harderwijk:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
500 Groningen Rotterdam Centraal DDZ/ICMm
600 Leeuwarden Rotterdam Centraal DDZ/ICMm