Ommen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ommen is station in de gelijknamige Overijsselse plaats. De verkorting van het station is Omn.

Geschiedenis

Met de aanleg van het traject tussen Zwolle en Ommen verscheen er in Ommen een station. Dit station is in 1902 gebouwd en is vergrote versie van het tweede klasse die langs de spoorlijn staan. Het is ontworpen door architect Eduard Cuypers. Op 15 januari 1903 is het station geopend.In 1905 wordt de spoorlijn verlengd naar Hardenberg. Het station heeft een eilandperron voor de twee sporen. Naast het stationsgebouw is ten oosten daarvan een bijgebouw en een watertoren gebouwd. Vanuit deze watertoren kunnen de stoomlocomotieven van water worden voorzien. Vanaf 31 augustus 1910 is het station ook te bereiken vanuit Deventer via Raalte van de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer - Ommen (OLDO). In 1919 wordt er naast de watertoren een tweesporige locomotiefloods gebouwd. Op 15 mei 1935 werd de spoorlijn naar Deventer gesloten als gevolg van een laag aantal reizigers en goederen.


Aan het eind van 2017 zal begonnen worden met de aanleg van een zijperron aan de noordzijde van spoor 1. Hier gaan de treinen naar Zwolle stoppen. De huidige parkeerplaatsen en fietsenstalling moeten hiervoor verplaatst worden. Het huidige eilandperron zal alleen gebruikt worden voor de treinen naar Coevorden/Emmen. Het eilandperron is te smal voor de hoeveelheid reizigers. Met de aanleg van het nieuwe perron worden de reizigersstromen gescheiden. De perrons zullen ook voorzien gaan worden van nieuwe meubilair. Medio februari 2019 zijn de werkzaamheden afgerond.


Laad- en losplaats

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal.


Dienstregeling

Tussen 1910 en 1935 was het station ook gelegen aan de spoorlijn vanuit Deventer via Raalte. Deze spoorlijn was aangelegd door de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer - Ommen (OLDO).


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Ommen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3800 Zwolle Emmen E-GTW (Arriva)
8000 Zwolle Emmen E-GTW (Arriva)
13800 Zwolle Emmen E-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Ommen.