Nijkerk

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Nijkerk is het station van de gelijknamige plaats in Gelderland. De verkorting van het station is Nk.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn van Amersfoort naar Zwolle wordt er in Nijkerk een station gebouwd. De aanleg van de spoorlijn in Nijkerk begint in maart 1862.In het najaar van 1976 zijn er werkzaamheden ter voorbereiding van de invoering van CVL. Deze wordt medio november 1976 in gebruik genomen. In verband met deze invoering wordt het emplacement opgeschoond. De wissels in het hoofdspoor zijn opgebroken. Ter beveiliging van de overwegen worden AHOB's geplaatst. Daarnaast wordt begonnen met de opbraak van de spoorlijn naar de haven.


Eerste station

Op 20 augustus 1863 wordt het stationsgebouw geopend. Het is een houten noodgebouw.


Tweede station

In 1865 wordt het nieuwe stationsgebouw geopend. Het station is opgetrokken uit steen, naar een ontwerp van Standaardtype NCS 1e klasse.


Laad- en losplaats

Havenspoorlijn

In 1903 aangelegd, in 1972 gesloten.

In het najaar van 1976 wordt de stamlijn opgebroken met behulp van locomotor 263 en twee wagons voor de afvoer van materialen.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Centraalspoorweg, ter hoogte van kilometerpunt 32,375. Daarnaast is het station het eindpunt van de Kippenlijn.


Dienstregeling

In de dienstregeling 2020 gaat de serie 15600 rijden tussen Amersfoort en Harderwijk. Deze 4 spitstreinen rijden in de ochtend en middag. Onderweg wordt er alleen in Nijkerk gestopt. In november 2022 wordt de serie 15600 tijdelijk geschrapt als gevolg van een tekort aan personeel. In de dienstregeling 2024 komt deze treinserie niet meer terug.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Nijkerk:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
5600 Utrecht Centraal Zwolle SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Nijkerk:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
500 Groningen Rotterdam Centraal ICMm
600 Leeuwarden Rotterdam Centraal ICMm