Coevorden

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Coevorden is station in de gelijknamige Drentse plaats. De verkorting van het station is Co.

Geschiedenis

Laad- en losplaats

Het emplacement bestaat uit 7 sporen. Aan de westzijde is een goederenloods van Van Gend & Loos met zijlading en koplading.

In het najaar van 1970 wordt met de Bentheimer Eisenbahn overeengekomen over gemeenschappelijk gebruik van het station. De westzijde van het station, waar het goederenstation is, wordt bediend door de Bentheimer Eisenbahn. De Bentheimer Eisenbahn gaat ook de technische en administratieve afhandeling verzorgen van de goederenwagens van de NS. Het reizigersvervoer aan de oostzijde van het station blijft bij de NS.

In mei 2012 worden de sporen 4 en 5 vernieuwd, waarbij spoor 5 ook wordt voorzien van bovenleiding. Hiermee moet het makkelijker worden om elektrische locomotieven de containertreinen naar Coevorden Heege te rijden.


In 201 is een deel van de goederensporen opgebroken, zodat er nog slechts drie goederensporen zonder bovenleiding over zijn. Door de aanleg van de nieuwe aansluiting naar Heege kunnen er weer twee sporen van het emplacement worden opgebroken. Deze sporen worden in de zomer van 2018 opgebroken. De sporen komen daarnaast dichter bij elkaar te liggen. In de tweede helft van september 2018 worden de sporen van het emplacement aangesloten op het hoofdspoor.


Net ten zuiden van de brug over de stadsgracht is de aansluiting naar Tref EGO, een potgrondproducent. Dit bedrijf ontving in het voorjaar enkele keren per maand een schuifwandwagen om deze te beladen met zakken potgrond. Deze wagons worden door de Bentheimer Eisenbahn gehaald en gebracht. Via de eigen lijn werd deze naar Bad Bentheim overgebracht. In 201 wordt voor het laatst een wagon afgevoerd. In december 2013 wordt de spooraansluiting opgebroken.


Stamlijn Heege

Aan de zuidzijde takt de stamlijn naar Heege af. Deze lijn is in 1910 aangelegd. De stamlijn is alleen te bereiken vanuit Coevorden. De lijn takt af ten zuiden van de brug over de stadsgracht van Coevorden. Om het terrein te bereiken moet er over de draaibrug gereden worden over het Coevorden - Vechtkanaal. Normaalgesproken is deze brug geopend. Alleen als er een trein uit Coevorden komt, wordt deze brug gesloten. In 1951 wordt de oude brug vervangen, nadat deze beschadigd is geraakt in de Tweede Wereldoorlog. Treinen met een elektrische locomotief die aankomen in Coevorden uit Zwolle, moesten tot 2012 op een bovenleidingloos spoor aankomen. De elektrische locomotief moest zijn tractie uitschakelen en zo doorrollen tot het einde van het spoor, waar een diesellocomotief klaar staat om de trein naar Heege te duwen. Treinen die vanuit Heege naar Zwolle moeten, worden door een diesellocomotief van Heege naar het goederenemplacement gesleept. De elektrische locomotief loopt achterop mee, zodat deze niet hoeft om te lopen. Na het instellen van de rijweg duwt de diesellocomotief de trein tot onder de bovenleiding. In 2012 wordt spoor 5 van een bovenleiding voorzien, zodat de trein uit Zwolle op dit spoor aan kan komen. Een diesellocomotief kan zo de treinen trekken of duwen naar of van Heege. In 2017 komt aan deze omslachtige wijze een einde, omdat er een boog wordt aangelegd. Deze boog zorgt er voor dat treinen vanuit de richting Hardenberg rechtsaf de stamlijn op kunnen rijden. In deze boog komt wederom een draaibrug (lengte: 48,5 meter) over het Coevorden - Vechtkanaal. Deze brug wordt in februari 2017 geplaatst. Voor de aansluiting is in de zomer van 2016 een wachtspoor van een kilometer lengte aangelegd. De nieuwe boog wordt niet voorzien van bovenleiding, het wachtspoor wel. De boog is wel voorbereid om van bovenleiding te worden voorzien. Diesellocomotieven van de Bentheimer Eisenbahn moeten de treinen naar dit wachtspoor halen en brengen. Op 30 april 2017 komt de boog in dienst en wordt op 3 mei 2017 in gebruik genomen. Op 2 mei 2017 rijdt de eerste trein over de nieuwe boog. Na 3 mei ligt het treinverkeer over deze boog voor een aantal weken stil, omdat er diverse storingen optreden en een aantal systemen nog niet goed op elkaar zijn afgestemd. Vanaf 19 juni 2017 zijn de problemen verholpen.

In 199 wordt de Euroterminal geopend.

In 2007 wordt de nieuwe containerterminal geopend. Dit is de Euroterminal-II. Bij de Bentheimer Eisenbahn heet dit terrein Heege.

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal.


Dienstregeling

Sinds september 1910 rijden er treinen vanuit Coevorden tot aan Bentheim over de spoorlijn tussen beide plaatsen van de Bentheimer Eisenbahn. Deze treinen rijden tot 1939. In 1940 rijden de laatste reizigerstreinen tussen Laarwald en Coevorden. Tot op heden is er geen reactivering van het reizigersvervoer geweest, ondanks dat er wel wensen zijn om het spoorvervoer opnieuw leven in te blazen. De provincie Drenthe en de deelstaat Niedersachsen willen graag per 2025 weer treinen tussen Coevorden en Bad Bentheim laten rijden. Hiervoor zijn diverse aanpassingen aan de spoorlijn nodig tussen Coevorden en Neuenhaus.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Coevorden:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3800 Zwolle Emmen E-GTW (Arriva)
8000 Zwolle Emmen E-GTW (Arriva)
13800 Zwolle Emmen E-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Coevorden.