Dienstregeling 2024

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 10 december 2023 begint het dienstregelingsjaar 2024 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingsjaar 2024 eindigt op 14 december 2024.

Wijzigingen bij Arriva

Arriva neemt voor een periode van 5 jaar het treinverkeer over tussen Oldenzaal en Zutphen van Keolis voor een periode van 5 jaar. Er zullen eigen treinstellen van het type LINT 41/H worden ingezet. Reizigers van Hengelo naar Zutphen kunnen een half uur eerder vertrekken in de ochtend. Reizigers van Zutphen naar Hengelo kunnen eveneens een uur eerder vertrekken. In Oldenzaal zal er gebruik worden gemaakt van het nieuwe perron wanneer de IC Berlijn rijdt.

In het zuiden van Nederland zal de Drielandentrein tussen Aken, Maastricht en Luik gaan rijden.


Wijzigingen bij Connexxion

Connexxion zal dit jaar niet meer rijden tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De concessie is voor een periode van 13 jaar gegund aan Keolis.


Wijzigingen bij NS

West-Nederland

Tussen Rotterdam en Arnhem gaat via Leiden en Schiphol de serie 3200 weer rijden, nadat deze in 2022 is opgeheven als gevolg van een tekort aan personeel. De serie rijdt van maandag tot en met donderdag. Tussen Arnhem en Utrecht vormt deze serie een 10-minuten dienst samen met de series 3000 (Nijmegen - Den Helder) en 3100 (Nijmegen - Schiphol). Deze serie gaat ieder half uur rijden en zal stoppen te Delft, Den Haag Hollands Spoor, Leiden, Amsterdam Bijlmer-Arena, Veenendaal-De Klomp en Ede-Wageningen. In het weekend, de vroege ochtend en in de avond zal er een kwartierdienst gereden gaan worden door het wegvallen van de serie 3 00. Met de komst van de serie 3200 wordt tussen Leiden en Schiphol een 10-minuten dienst geboden met intercity’s. Tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam gaat ieder kwartier een intercity rijden. De serie 900 zal twee keer per uur gaan rijden tussen Amsterdam en Breda. In aanvulling met de twee keer per uur rijdende serie 1000 zal er dan vier keer per uur een trein tussen Amsterdam en Rotterdam rijden via de HSL.


Midden-Nederland

De treinen van de serie 4600 (Amsterdam - Zwolle) zullen worden ingekort tot Almere Oostvaarders vanuit Amsterdam. In het weekeinde rijdt de serie 4600 tot Almere Centrum. De serie 4300 (Hoofddorp - Almere Oostvaarders) wordt verlengd tot Lelystad Centrum. Op zondagen en in de avond gaat de serie 4900 tussen Utrecht en Almere ieder half uur rijden in plaats van eenmaal per uur. De treinen van de serie 2600 (Amsterdam Centraal - Almere) gaan kort keren in Almere aan het perron in plaats van gebruik te maken van de keersporen. Tussen Amersfoort en Deventer gaan in de spits vier intercity’s per uur rijden en in de daluren wordt er driemaal per uur gereden. De spitstreinen van de serie 15600 tussen Amersfoort en Harderwijk keren niet terug. In de ochtend- en middagspits gaat het om vier treinen. In de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag gaat er een nachttrein rijden uit Amsterdam via Hilversum naar Utrecht. In Hilversum zal er gestopt worden op de stations Hilversum Mediapark en Hilversum Sportpark.


Oost-NederlandNoord-Nederland

De sprinters van de serie 9000 (Leeuwarden - Zwolle) worden doorgetrokken tot Lelystad. Enkele intercity’s tussen Zwolle en Groningen/Leeuwarden zullen niet meer rijden als stoptrein, maar deze stations overslaan. Hiermee ontstaat er een verkorting van de reistijd tussen de provinciehoofdsteden. Dit is mogelijk door het laten rijden van extra sprinters op de trajecten.


Zuid-Nederland

Van vrijdag tot en met zondag wordt de treinserie 6400 (Tilburg Universiteit - Weert opgeknipt in twee delen in Eindhoven. Tussen Eindhoven en Weert gaat dan de serie 16400 rijden.


Wijzigingen in materieelinzet

Wijzigingen in treinseries

Nieuwe treinseriesVervallen treinseriesWijzigingen bij NS International

ICEThalysOverig


IC Berlijn

De 7 IC treinen naar Berlijn zullen dit jaar een verkorting van de rijtijd hebben van ongeveer 30 minuten. De totale reistijd tussen Amsterdam en Berlijn zal dan 5 uur en 50 minuten bedragen. Dit is mogelijk door gebruik te maken van nieuw materieel dat door de Deutsche Bahn is besteld, de ICE-L. De locomotieven van deze treinen zijn geschikt om onder meerdere spanningen te kunnen rijden. Hiermee komt het wisselen van locomotief in Bad Bentheim te vervallen. Daarnaast kan dit nieuwe materieel sneller rijden. De locomotieven zullen nog niet direct beschikbaar zijn, zodat er door de NS andere locomotieven geleased zullen worden. Dit zijn locomotieven van de Baureihe 193. Ook de rijtuigen zijn nog niet beschikbaar, zodat de oude rijtuigen nog blijven rijden. Het rijtuig ARkimmbz wordt echter vervangen door een tweede rijtuig Avmmz. De nieuwe rijtuigen zijn mogelijk vanaf oktober 2024 beschikbaar. Daarnaast komt de stop in Almelo te vervallen. In Duitsland komen de stops van Wolfsburg, Minden en Stendal te vervallen. Daarnaast wordt Bünde als vaste stop opgenomen, ten koste van het om en om stoppen in Bünde of Bad Oeynhausen. Tussen Amsterdam en Deventer zal er in eerste instantie op enkele delen (Weesp - Naarden-Bussum en Baarn - Amersfoort) slechts 100 kilometer per uur gereden kunnen worden vanwege de slappe bodemgesteldheid. Vanaf Deventer naar Duitsland kan er op baanvaksnelheid gereden worden, waarbij ProRail de ondergrond in de gaten houdt qua stabiliteit en stevigheid. In Oldenzaal zullen enkele wijzigingen aan de sporenligging gedaan worden, zodat de treinen van Keolis de trein naar Berlijn niet in de weg zit. De vertrektijd uit Amsterdam is ongeveer een uur verschoven ten opzichte van de dienstregeling 2023. In westelijke richting wordt de stop te Deventer ingekort van 7 minuten naar 4 minuten, terwijl de stop in oostelijke richting te Apeldoorn wordt teruggebracht van 6 naar 2 minuten. De rijtuignummers wijzigen van 4 tot en met 12 naar 24 tot en met 32, waarbij de rijtuigen 31 en 32 de rijtuigen eerste klas zijn.


IC Brussel


Eurostar

Eurostar wil een vijfde trein laten rijden vanaf februari 2024 tussen Amsterdam en London St. Pancras op werkdagen. Op zaterdag gaan drie treinen rijden en op zondag rijden vier treinen.

NightJet


Wijzigingen internationaal

Wijzigingen bij Keolis

Met ingang van december 2023 gaat Keolis rijden tussen Amersfoort en Ede-Wageningen in plaats van Connexxion voor een periode van 13 jaar. Het bestaande materieel gaat mee over en zal in de huisstijlkleuren van Keolis worden gebracht. Daarentegen verliest Keolis de concessie voor het treinverkeer tussen Oldenzaal en Zutphen. Van maandag tot en met vrijdag zal er om 5.30 een trein (7907) gaan rijden tussen Almelo en Enschede. Op zaterdag gaat de eerste trein (7913) om 7.00 rijden. Op zondag zal de 7917 om 8.00 de eerste trein zijn. Ook in de avond zullen er meer treinen gaan rijden. Van maandag tot en met donderdag en op zondag gaat er een trein om 0.04 van Enschede naar Hengelo (trein 7992). Op vrijdag en zaterdag gaat trein 7994 rijden van Enschede naar Hengelo. Daarnaast zal er een extra intercity gaan rijden tussen Zwolle en Enschede. Dit zijn de treinen 17974 en 17967. Tussen Zwolle en Kampen komen de stoptreinen 8587 en 8592.


Wijzigingen bij R-Net

Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations