Connexxion

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Connexxion-logo.jpg

Connexxion is een van de spoorwegmaatschappijen in Nederland.

Geschiedenis

Connexxion is op 10 mei 1999 opgericht en is voortgekomen uit de streekvervoerders Midnet, NZH, Oostnet en de ZWN-Groep. De bedrijven maakten deel uit van de VSN-groep, Verenigd Streekvervoer Nederland. Met het aannemen van de Wet personenvervoer 2000 wordt besloten om VSN op te delen in drie bedrijven. Hiermee is het bedrijf beter in staat om de marktwerking in het streekvervoer aan te kunnen, dat met deze wet voor het eerst wordt toegestaan. De opsplitsing bestaat uit de bedrijven VSN-1 (met de hierboven genoemde bedrijven), VSN-2 (met onder andere VEONN) en . VSN-2 is aan Arriva verkocht in . In voegt het Limburgse Hermes zich bij Connexxion.

Naast de marktwerking in het busvervoer, wordt er ook marktwerking op het spoor ingevoerd. Als eerste spoorlijn wordt het traject tussen Almelo en Mariënberg aanbesteedt. Oostnet rijdt sinds mei 1998 als spoorvervoerder. Met de oprichting van Connexxion, waarin Oostnet opgaat, krijgt Connexxion het spoorvervoer. Oostnet participeert ook in het programma IGO+ waar het treinverkeer in de Achterhoek mee wordt uitgevoerd. Dit gaat echter niet naar Connexxion, maar naar het nieuwe bedrijf Syntus, waar Connexxion wel aandeelhouder van wordt.


Concessies

In 2002 neemt Connexxion de concessie over van Oostnet. De treindienst wordt echter uitgevoerd door Syntus in opdracht van Connexxion. In 200 wint Connexxion de aanbesteding voor het treinvervoer tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De concessie gaat in december 2006 in. De concessie voor de spoorlijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen wordt in 20 verlengd tot het einde van de dienstregeling 2021. In 202 maakt de provincie bekend dat er geen inschrijvers zijn op de concessie tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Door de provincie wordt de concessie onderhands voor 2 jaar gegund aan Conexxion.


Materieel

In de zomer van 2001 geeft Connexxion aan dat zij met eigen materieel de diensten wil uitvoeren tussen Almelo en Mariënberg. Connexxion heeft hiervoor een aantal treinstellen Class 141 van British Railways op het oog. De treinstellen zullen dan ook voorzien moeten worden van ATB-NG, wat door leveringsproblemen bij de fabrikant lang kan duren. De motorrijtuigen 141 106 en 141 112 komen ook daadwerkelijk naar Nederland, maar worden uiteindelijk niet ingezet voor Connexxion. Zij blijven in Moerdijk op een kade staan bij de Combined Cargo Terminals. De treinstellen zouden de oude treinstellen DE2 vervangen. Ook kan er een einde komen aan de huur van de treinstellen van het type Lint van Syntus. Tegelijkertijd wordt er met de ZLSM onderhandeld over de huur van hun DE2 179.