Dienstregeling 2023

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 11 december 2022 begint het dienstregelingsjaar 2023 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingsjaar 2023 eindigt op 9 december 2023.

Wijzigingen bij Abellio

Wijzigingen bij Arriva

Arriva wil ingaande deze dienstregeling treinen naar Schiphol rijden. De vervoerder wil dit doen op basis van open toegang volgens de Europese regelgeving. De treinen gaan in eerste instantie 1 keer in de week rijden, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Er zal een trein uit Maastricht vertrekken aan het begin van de nacht om 1.00, met een aankomst rond 3.30. De trein terug naar Maastricht vertrekt aan het begin van de ochtend om 5.40. Deze trein heeft een aankomst om 7.57. Deze treinen worden met FLIRT-treinstellen gereden. De tweede trein vertrekt rond 2 uur uit Groningen en is ongeveer 2 uur later op Schiphol. Rond 5 uur zal de trein terug gaan naar Groningen, waar een aankomst is om 7.17. Voor deze treinen wordt elektrisch GTW-materieel gebruikt van de Vechtdallijnen. Daarnaast wil Arriva in de daluren de stoptreinen van de serie 17800 (Zutphen - Apeldoorn) doortrekken naar Amersfoort. De doortrekking geldt voor vijf keer per dag. De dienstregeling tussen Arnhem en Tiel, de serie 31100, is op weer de gehele dag een halfuursdienst. Op 16 december 2022 gaat de eerste nachttrein tussen Maastricht en Schiphol rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag. In de nacht van 20 op 21 januari 2023 reed de eerste trein tussen Groningen en Schiphol.

De treinserie 32000 wordt ingaande deze dienstregeling weer doorgetrokken naar Kerkrade Centrum in plaats van Heerlen. De serie 32500 uit Sittard wordt daarentegen ingekort tot Heerlen in plaats van Kerkrade. Dit is mogelijk vanwege de spoorverdubbeling tussen Heerlen en Landgraaf, waardoor het treinverkeer niet meer afhankelijk is van de kruising in Landgraaf. In de brede spitsuren worden de treinen van de series 32000 (Maastricht Randwijck - Kerkrade Centrum) en 32400 (Maastricht Randwijck - Roermond) verlengd met een tweede treinstel.


Wijzigingen bij Connexxion

Wijzigingen bij NS

Om het tekort aan personeel minder weerslag te laten hebben op de dienstregeling, gaan er vanaf 20.00 minder treinen rijden in plaats vanaf 22.00. In het weekend en in de daluren wordt de frequentie verlaagd op een aantal trajecten van 4 intercity's of sprinters per uur naar 2 treinen per uur. Op de corridors waar 6 treinen per uur rijden (Elke Tien Minuten Een Trein) gaat de frequentie terug naar 4 treinen per uur. Uitzondering hierop vormen de treinen tussen Amsterdam en Eindhoven. Hier blijft van maandag tot en met donderdag wel iedere 10 minuten een intercity rijden.


West-Nederland

De nachttrein van Amsterdam naar Utrecht zal in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag weer gaan stoppen in Hilversum. Treinen van de serie 2600 zullen niet op alle dagen rijden tussen Amsterdam Centraal en Almere Centrum. In het weekeinde zullen de treinen van de serie 800 (Alkmaar - Maastricht) niet rijden tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. De serie 3900 (Heerlen - Enkhuizen) rijdt in het weekeinde niet tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven. Op woensdag en vrijdag rijden de treinen van de serie 2600 (Amsterdam Centraal - Almere Centrum) niet. De serie 5400 (Zandvoort - Amsterdam Centraal) rijdt in het weekeinde en in de avonduren alleen tussen Zandvoort en Haarlem. De treinen van de serie 2100 (Amsterdam Centraal - Den Haag Centraal) rijden eveneens niet in de avonden en in het weekeinde. De sprinters van de serie 4300 rijden in de avond en in het weekeinde vanuit Hoofddorp niet verder dan Almere Centrum in plaats van Almere Oostvaarders. De treinen van de serie 2400 (Lelystad Centrum - Dordrecht zijn ook opgeheven in de avond en in het weekeinde. Met deze afschaling heeft Almere Buiten slechts twee treinen per uur per richting in plaats van zes treinen per uur per richting.


Midden-Nederland

De spitstreinen van de serie 15600 tussen Harderwijk en Amersfoort komen te vervallen als gevolg van een gebrek aan personeel. Daarnaast wordt het aantal treinen in de daluren van de serie 1500 (Amsterdam Centraal - Amersfoort (- Deventer) verminderd.


Oost-Nederland

De treinen van de serie 3100 (Schiphol en Nijmegen rijden in de daluren niet verder dan Arnhem. Hiermee komt de korte kering op de serie 3000 van Nijmegen naar Den Helder te vervallen. Beide treinseries keren op deze momenten lang op elkaar.


Noord-NederlandZuid-Nederland

De sprinters van de serie 6600 (Dordrecht - Arnhem) rijdt op werkdagen in de avond slechts eenmaal per uur in plaats van tweemaal per uur. Tussen Dordrecht en Breda ontstaat hierdoor slechts een uursdienst.


Wijzigingen in materieelinzet

Wijzigingen in treinseries

Nieuwe treinseriesVervallen treinseriesWijzigingen bij NS International

IC direct


ICEThalysOverig


IC Berlijn


IC Brussel


Eurostar

NightJet


Wijzigingen internationaal

Wijzigingen bij Keolis

Door Keolis worden lijnnummers ingevoerd. RS22 is de stoptrein tussen Zwolle en Kampen. RS23 is de stoptrein tussen Enschede en Zwolle en de IC23 is de sneltrein tussen beide steden. Tussen Zutphen en Oldenzaal rijdt RS24.


Wijzigingen bij R-Net

Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations