Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen Winterswijk en Zevenaar heeft een lengte van 50 kilometer. In Zevenaar sluit de spoorlijn aan op de Rhijnspoorlijn.

Geschiedenis

In 2009 wint Arriva de aanbesteding om vanaf december 2012 het treinvervoer op de spoorlijn te exploiteren. Hiervoor wordt nieuw materieel besteld in de vorm van treinstellen GTW van Stadler. De concessie loopt tot december 2020. In 2017 wordt de concessie verlengd tot december 2025. Op 14 juli 2011 maakt de Stadsregio Arnhem-Nijmegen bekend dat de concessie voor de treindiensten tussen Doetinchem en Arnhem is gewonnen door Hermes. Hermes moet verplicht gebruik maken van de optie op 9 driedelige GTW-treinstellen. De concessie heeft een looptijd tot december 2022. In 201 is de concessie verlengd tot december 2024, met een optie van een verlenging van 18 maanden.


Aanleg

BeveiligingIn het najaar van 2014 wordt begonnen met het vervangen van de Ter Plaatse Bediend Relaisblokstelsel. In de plaats hiervan zal de Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding als beveiligingssysteem worden aangelegd. Op deze manier kan de treindienst enigszins centraal worden aangestuurd vanuit de verkeersleidingspost Arnhem. De meest zichtbare verandering is dat de sleutelkastjes en infraroodapparatuur verdwijnt. Op 19 oktober 2014 zal de wijziging worden uitgevoerd tussen Winterswijk en Doetinchem. In Terborg (richting Doetinchem) en Varsseveld (richting Aalten) zijn de uitrijseinen verplaatst tot voor het overpad. De overpaden zijn daarbij voorzien van overwegbomen. De stopborden voor deze overpaden zijn hierbij ook verwijderd, omdat ze geen functie meer hebben. Door deze verplaatsing bleef er in Terborg minder perronlengte over. Het perron is in de richting van Doetinchem daarom met meter verlengd. Ook in Winterswijk werd het perron in de richting van Aalten met 22 meter verlengd, doordat sein 74 naar het zuiden is opgeschoven. Gaanderen wordt hierbij omgebouwd tot gewone halte, waardoor er niet meer gekeerd kan worden.


Opening & ingebruikname

Op 1884 geopend.


Wijzigingen

  • In de eerste week van juli 1996 wordt de beveiliging van de spoorlijn aangepast voor het nieuwe DM'90. Door detectieproblemen van dit materieel gingen sommige overwegen niet open of dicht. Het probleem werd opgelost door het plaatsen van drukpedalen en assentellers.


  • In de zomer van 2015 wordt begonnen met het aanleggen van dubbelspoor in Wehl over een lengte van 700 meter. Op 31 augustus 2015 komt dit stuk spoor in dienst. Door dit dubbelspoor is het mogelijk om uit Wehl te vertrekken naar Doetinchem, voordat de trein uit Doetinchem in Wehl is binnengekomen en het enkelspoor verlaten heeft. In Doetinchem zullen de niet meer gebruikte goederensporen opgebroken gaan worden en vervangen door opstelsporen voor BRENG. Eind augustus 2015 wordt bekend dat de spoorlijn tussen Zevenaar en Didam over een lengte van 4,5 kilometer verdubbeld zal worden. Na deze werkzaamheden zal de maximumsnelheid omhoog gaan naar 120 kilometer per uur. Tussen Didam en Wehl gaat de snelheid omhoog naar 130 kilometer per uur. Dit gedeelte blijft enkelsporig. Per 29 augustus 2016 wordt de baanvaksnelheid tussen Doetinchem en Terborg verhoogd van 100 naar 120 kilometer per uur. In de zomer van 2018 wordt de aanleg van het tweede spoor tussen Zevenaar en Didam gegund aan Strukton Rail. De voorbereidende werkzaamheden beginnen in het voorjaar van 2019. Eind juli 2019 wordt begonnen met het aanleggen van de sporen over een lengte van 4 kilometer. Op 11 augustus 2019 is het dubbelspoor geheel aangelegd. De spoorverdubbeling moet eind 2019 gereed zijn. De baanvaksnelheid gaat tegelijkertijd omhoog van 100 naar 120 kilometer per uur. Met het in gebruik nemen van het dubbelspoor kan er onderweg gekruist worden en hoeft er niet op de stations van Didam of Wehl gewacht te worden.


Stations

De spoorlijn kende in totaal 20 stations, waarvan in de loop der jaren 10 zijn gesloten.

Winterswijk GOLS

Het station was gelegen ter hoogte van kilometerpunt 0,00

Winterswijk

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 0,00

Miste

De halte was gelegen ter hoogte van kilometerpunt 6,513

Bredevoort

De halte was gelegen ter hoogte van kilometerpunt 8,641

Aalten

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 11,934

Lintelo

De halte was gelegen ter hoogte van kilometerpunt 16,293

Varsseveld

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 20,435

Silvolde

De halte was gelegen ter hoogte van kilometerpunt 26,685

Terborg

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 27,33

Gaanderen

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 28,693

Gaanderen-Oosselt

De halte was gelegen ter hoogte van kilometerpunt 30,21

Doetinchem Stadion

Het station was gelegen ter hoogte van kilometerpunt 32,7

Doetinchem

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 33,614

Doetinchem West

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 34,27

Doetinchem De Huet

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 36,08

Wehl

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 39,249

Stillewald

De halte was gelegen ter hoogte van kilometerpunt 41,01

Didam

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 45,418

Zevenaar GOLS

Het station was gelegen ter hoogte van kilometerpunt 49

Zevenaar

Het station is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 49,64


Aansluitingen

De spoorlijn kende diverse aansluitingen naar bedrijven die niet gelegen waren nabij een station.

  • Tussen de stations Doetinchem en Terborg wordt ter hoogte van het dorp Gaanderen in 192 een spooraansluiting aangelegd naar Vulcaansoord. Op dit terrein staan een gieterij (IJzergieterij Vulcaansoord) en een emailleerderij (NV Neerlandia). Beide bedrijven hebben een eigen aansluiting op het hoofdspoor. De aansluiting van Neerlandia is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 28,555. De aansluiting naar Vulcaansoord ligt ter hoogte van kilometerpunt 28, . In 1972 worden beide aansluitingen gesloten. De bediening van beide aansluitingen vond plaats vanuit Terborg. De aansluitingen werden vrijgegeven door een sleutel uit het sleutelkastje dat ter hoogte van kilometerpunt 28,185 staat. Voor de ijzergieterij geld een beperking voor wat betreft het gebruik van goederenwagens. Er zijn alleen twee-assige wagons toegelaten, welke een radstand bezitten van kleiner dan 6 meter. Locomotieven van de NS mogen een kilometer de aansluiting naar de gieterij op rijden. Op het terrein van de ijzergieterij is een stoomlocomotief aanwezig, waarschijnlijk van Orenstein & Koppel met het fabrieksnummer 4246.


  • Bij Zevenaar is in 19 een spooraansluiting naar sigarettenfabrikant Turmac aangelegd. In november 2007 wordt de fabriek voor het laatst bediend door de Bocholter Eisenbahn Gesellschaft.


Dienstregeling

In de zomerdienstregeling van 22 mei 1955 wordt de stoomtractie tussen Arnhem en Winterswijk volledig vervangen door dieseltractie.


Met ingang van de dienstregeling 1996/1997 gaat een proefbedrijf van start met de nieuwe treinstellen DM'90. Twee gekoppelde treinstellen rijden twee slagen in de spits tussen Doetinchem en Arnhem. Het plan was om de inzet te verhogen en door te trekken naar Winterswijk per . Zo ver kwam het echter niet, omdat per 7 juni 1996 een inzetverbod wordt afgekondigd voor de treinstellen na diverse problemen met de infrastructuur. Dit wordt veroorzaakt door de slechte detectie van het materieel.


Op 22 april 1997 rijdt een Talent van Talbot een aantal slagen tussen Doetinchem en Winterswijk. Het treinstel had in de maanden daarvoor gereden in de normale dienstregeling tussen Leeuwarden en Sneek.


In de dienstregeling 1999/2000 gaat de exploitatie van de treindienst tussen Winterswijk en Doetinchem over naar Syntus. Zij bieden een uursdienst aan. Hiervoor worden treinstellen Plan U en DM'90 gehuurd van de NS. Voor reizigers vanuit Winterswijk in de richting van Arnhem moet in Doetinchem worden overgestapt naar een trein van de NS voor de verdere reis. Met de instroom van de nieuwe treinstellen van het type LINT 41/H is het mogelijk om tussen Winterswijk en Doetinchem ieder half uur te rijden op werkdagen tot aan het begin van de avond. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 is het mogelijk om voor de reizigers weer doorgaand naar Arnhem te reizen als Syntus ook het treinverkeer tussen Doetinchem en Arnhem overneemt van de NS. De treinen rijden hierbij ieder half uur tussen Arnhem en Winterswijk. Vanaf worden er extra treinen in de spits ingelegd tussen Doetinchem en Arnhem als gevolg van het toegenomen aantal reizigers.

Met de dienstregeling 2009 gaan er op werkdagen ieder kwartier treinen rijden tussen Doetinchem en Arnhem.


Met ingang van de dienstregeling 2020 is het mogelijk om de treinen met een hogere snelheid in te leggen. Ook met het in gebruik nemen van het dubbelspoor tussen Didam en Zevenaar neemt de kans op vertraging af. Hierdoor kunnen meer reizigers hun overstap in Arnhem halen. In de dienstregeling 2024 gaat trein 3 op zondagavond vanuit Arnhem naar Doetinchem doorrijden naar Winterswijk.


Ongevallen

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Regionale spoorwegen in Nederlanddeel 3: Gelderland - G. Nieuwenhuis en A. Egelie - Maandblad: Op de Rails, 90e Jaargang - 11-2022 Blz: 552-559 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321