Doetinchem

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Doetinchem is het hoofdstation van de gelijknamige Gelderse plaats. De verkorting van het station is Dtc.

Geschiedenis

Medio juni 2016 wordt begonnen met de opbraak van niet gebruikte sporen. Het zijn de sporen 821 en 822. Deze sporen zijn sinds niet meer aangesloten op het spoorwegnet met het verwijderen van de wissels naar spoor 822 vanaf spoor 823. Spoor 823 wordt opgeschoven naar het noorden, om zo het perron te kunnen verbreden. De verbreding komt over het oude spoor 823 te liggen. Dit opgeschoven spoor krijgt het spoornummer 821. Spoor 824 wordt vernummerd naar 822. Ten zuiden van dit spoor wordt een nieuw opstelspoor 823 aangelegd. Tussen deze twee sporen komt een inspectiepad. Op dit nieuwe spoor kunnen door BRENG vijf treinstellen opgesteld worden, die hier uitlopen/beginnen met hun dienst. Door de aanleg van dit spoor worden het relaishuis en voedinggebouw 90 meter naar het westen opgeschoven. Door gebruik te maken van andere wissels is het mogelijk om met een hogere snelheid het station binnen te rijden. Aan de zijde van Wehl worden de wissels 125 meter richting de Oude IJssel gelegd. Aan de zijde van Terborg worden de beide dwergseinen vervangen door hooggeplaatste seinen. De blauwe sleutelkastjes en infrarood afstandsbedieningen komen te vervallen.

Op 29 augustus 2016 zijn de werkzaamheden afgerond.


Laad- en losplaats

Voor het goederenverkeer werd een laad- en losplaats aangelegd met een goederenloods.

Vanaf 19 wordt de laad- en losplaats gebruikt voor de afvoer van tweedehands busjes. Dit vind plaats tot 1988, als de bediening van Doetinchem stopt. Van ijzergieterij Vulcanus worden van 19 tot 1988 platte wagons met remblokken afgevoerd.


Spooraansluitingen

  • Meubelfabriek Schelling en Zoon

In mei 1942 wordt 500 meter ten westen van het station een aansluiting opgeleverd naar meubelfabriek Schelling en Zoon. De aansluiting is gelegen in het hoofdspoor. Door middel van een wissel kan het kopspoor bereikt worden. De aansluiting is voorzien van een wisselslot en een stopontspoorbalk. Op het kopspoor passen drie twee-assige wagons. Het kopspoor wordt afgesloten met een hekwerk op het terrein van de meubelfabriek. Naast het kopspoor is een loods waar het hout en andere materialen liggen opgeslagen. In 1958 wordt de aansluiting opgebroken en het aansluitwissel verwijderd.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar. Daarnaast was het station het beginpunt van de Spoorlijn Doetinchem - Hengelo GOLS.


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 1996/1997 gaat een proefbedrijf van start met de nieuwe treinstellen DM'90. Twee gekoppelde treinstellen rijden twee slagen in de spits tussen Doetinchem en Arnhem. Het plan was om de inzet te verhogen en door te trekken naar Winterswijk per . Zo ver kwam het echter niet, omdat per 7 juni 1996 een inzetverbod wordt afgekondigd voor de treinstellen na diverse problemen met de infrastructuur. Dit wordt veroorzaakt door de slechte detectie van het materieel.

In de dienstregeling 1998/1999 gaat de exploitatie van de treindienst tussen Winterswijk en Doetinchem over naar Syntus. Zij bieden een uursdienst aan. Hiervoor worden treinstellen Plan U en DM'90 gehuurd van de NS. Voor reizigers vanuit Winterswijk in de richting van Arnhem moet in Doetinchem worden overgestapt naar een trein van de NS voor de verdere reis. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 is het mogelijk om voor de reizigers weer doorgaand naar Arnhem te reizen als Syntus ook het treinverkeer tussen Doetinchem en Arnhem overneemt van de NS.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Doetinchem:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
30700 Arnhem Doetinchem D-GTW (Breng)
30900 Arnhem Winterswijk GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinen in Doetinchem.