Winterswijk

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Winterswijk is de naam van het grootste station van Winterswijk in Gelderland. De verkorting van het station is Ww.

Geschiedenis

Tijdens de aanleg van de spoorlijn uit Zutphen, kreeg het dorp Winterswijk een station van de NWS (Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg Maatschappij). Deze is op 24 juni 1878 geopend. In 1880 wordt het station verbonden met Duitsland wanneer de spoorlijn wordt doorgetrokken naar Bocholt en Wesel. Aan de zuidzijde van het grote emplacement werd in 1884 het station Winterswijk GOLS geopend. Beide stations zijn door middel van een loopbrug met elkaar verbonden. Tussen 1907 en 1920 is het stationsgebouw uitgebreid met aan weerszijden een zijvleugel. In 1983 wordt het stationsgebouw gerestaureerd.


In het najaar van 2014 wordt begonnen met het vervangen van de Ter Plaatse Bediend Relaisblokstelsel. In de plaats hiervan zal de Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding als beveiligingssysteem worden aangelegd. Op deze manier kan de treindienst enigszins centraal worden aangestuurd vanuit de verkeersleidingspost Arnhem. De meest zichtbare verandering is dat de sleutelkastjes en infraroodapparatuur verdwijnt. Op 19 oktober 2014 zal de wijziging worden uitgevoerd tussen Winterswijk en Doetinchem. In Winterswijk werd het perron in de richting van Aalten met 22 meter verlengd, doordat sein 74 naar het zuiden is opgeschoven.

In 2020 wordt begonnen met het opknappen van het stationsgebouw. Op de begane grond is de indeling aangepast en is de constructie aangepast aan de eisen van de huidige tijd. De oude elementen zijn zoveel mogelijk behouden gebleven of opgeknapt. De buitenzijde is eveneens gerestaureerd, waarbij ook de stationsnaam aan de spoorzijde weer is aangebracht. De oorspronkelijke wachtruimte heeft haar functie behouden. Op 16 oktober 2021 is het vernieuwde gebouw feestelijk geopend. De ruimten zijn verhuurd aan een praktijk voor huiswerkbegeleiding, een kinderfysotherapeut en een juwelier. De bovenverdieping is aan Arriva verhuurd.


Transit Oost

In 2015/2016 is aan de zijde van Arnhem over een tweetal opstelsporen een nieuwe museumwerkplaats gebouwd voor de Stichting HSA en vereniging Het GOLS-Station. Beide organisaties gaan verder onder de naam Transit Oost. In de werkplaats worden onder andere de DE2 186 en diverse bussen ondergebracht. In maart 2022 wordt het voorterrein opnieuw ingericht. Hierop worden locomotor 270 en goederenwagen Gbs 40 84 980 557-3 geplaatst. In het najaar van 2023 is een paal voor het bordessein geplaatst op het voorterrein. In 2023 zal het bordes worden geplaatst.

Daarnaast wordt een spoor verhuurd aan derden, zoals Arriva. Tussen 2020 en 2022 zijn hier de treinstellen die ingezet worden in het noorden in een nieuwe huisstijl gebracht.


Laad- en losplaats

In 1988 gesloten als goederenstation.


Spooraansluitingen


Locomotievendepot

Het station van Winterswijk was voorzien van een locomotievenloods. Dit is een halfronde locomotievenloods, welke gebouwd is in 1878. De loods wordt ook gebruikt door locomotieven van de Bergisch-Märkische Eisenbahn Gesellschaft. De loods heeft 8 sporen. Om de loods te kunnen bereiken is een draaischijf van meter doorsnede aanwezig. Deze loods wordt in 1908 vervangen door een nieuwe loods met 8 sporen. De oude locomotievenloods wordt vanaf dat moment gebruikt door locomotieven van de DRG.


In wordt de locomotievenloods gesloopt.

In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 2900;
  • 3400;
  • 5400;
  • 5500;
  • 8400


Mutaties

Op arriveert de 2929 vanuit het depot in Winterswijk.


Locomlopen



Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar en Spoorlijn Zutphen - Winterswijk. Daarnaast had het station verbinding met Duitsland met de spoorlijn naar Bocholt en de spoorlijn naar Gelsenkirchen-Bismarck. Ook was het via het lijnennet van de GOLS verbonden met Neede en Hengelo.


Dienstregeling

In 194 rijdt de laatste trein van Winterswijk naar Borken.


Op 28 september 1979 vertrekt de laatste goederentrein naar Duitsland vanuit Winterswijk.

In 1982 rijdt de laatste goederentrein naar .

In de dienstregeling 1998/1999 gaat de exploitatie van de treindiensten naar Zutphen en Doetinchem over naar Syntus. Zij bieden in beide gevallen een uursdienst aan. Hiervoor worden treinstellen Plan U en DM'90 gehuurd van de NS. Voor reizigers vanuit Winterswijk in de richting van Arnhem moet in Doetinchem worden overgestapt naar een trein van de NS voor de verdere reis. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 is het mogelijk om voor de reizigers weer doorgaand naar Arnhem te reizen als Syntus ook het treinverkeer tussen Doetinchem en Arnhem overneemt van de NS. In het zelfde jaar wordt door Syntus een halfuursdienst aangeboden naar Zutphen. Voor deze diensten wordt door Syntus de nieuwe treinstellen Lint en de gehuurde treinstellen DM'90 van NS ingezet.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Winterswijk:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
30800 Zutphen Winterswijk D-GTW (Arriva)
30900 Arnhem Winterswijk D-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Winterswijk.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Stoom bij NS in de jaren dertig | Nederlandse stoomlocomotieven door Britse fotografen geportretteerd - H. van Poll - Uitgave: WBOOKS, 2021 ISBN: 978 94 625 8437 2