Winterswijk GOLS

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Winterswijk GOLS was de naam van een van de stations van Winterswijk in Gelderland. De verkorting van het station was Wwg.

Geschiedenis

Tijdens de aanleg van de spoorlijn uit Zutphen, kreeg het dorp Winterswijk een station van de NWS (Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg Maatschappij). Deze is op 24 juni 1878 geopend. In 1880 wordt het station verbonden met Duitsland wanneer de spoorlijn wordt doorgetrokken naar Bocholt en Wesel. Aan de zuidzijde van het grote emplacement werd in 1884 het station Winterswijk GOLS geopend. Beide stations zijn door middel van een loopbrug met elkaar verbonden. Door de GOLS (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij)



Op de zolder van het gebouw wordt in 1983 begonnen met de bouw van een modelspoorbaan dat de geschiedenis van het emplacement van Winterswijk weergeeft rond 1928. De spoorbaan heeft het formaat van 15 bij 4 meter. In 2013 komt het bericht dat het voormalige stationsgebouw zou worden gerenoveerd en worden verhuurd. De spoorbaan zou hierbij moeten worden gesloopt. In 2014 is het toch mogelijk om de baan in 25 stukken te zagen en te verhuizen naar het tijdelijke onderkomen in het voormalige busstation. In 2018 is de modelspoorbaan naar de nieuwe museumwerkplaats van Transit Oost overgebracht. De delen zijn in het nieuwe onderkomen gerestaureerd en opnieuw opgebouwd.


Laad- en losplaats

Spooraansluitingen


Locomotiefdepot

Het station van Winterswijk GOLS was voorzien van een locomotiefloods. Dit is een rechthoekige loods met 4 sporen. Het tractieterrein is voorzien van kolenparken en waterkranen. Om locomotieven te kunnen draaien is er een draaischijf met een diameter van 13 meter tegenover de locomotiefloods.


In wordt de locomotiefloods gesloopt.

In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 5500;
  • 7700


Mutaties



Locomlopen



Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Winterswijk - Neede. Vanwege het grote emplacement kon er met een overstap gereisd worden naar Arnhem, Zutphen en Duitsland.


Dienstregeling