Dienstregeling 2016

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 13 december 2015 begint het dienstregelingsjaar 2016 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingsjaar 2016 eindigt op 10 december 2016.

Wijzigingen bij Arriva

De trein tussen Groningen en het Duitse Leer gaat op zondag elk uur rijden in plaats van om de twee uur. In de Achterhoek vertrekken de treinen uit Arnhem naar Winterswijk en Tiel in de avond en in het weekend een of twee minuten eerder of later. Op 29 april 2016 zal station Geerdijk gesloten gaan worden. Hierdoor is het mogelijk om de stoptrein Almelo - Mariënberg door te trekken naar Hardenberg.


Wijzigingen bij Connexxion

Bij Connexxion zijn er enkele aangepaste vertrektijden ten opzichte van het jaar ervoor. Dit zijn echter kleine wijzigingen van hooguit een paar minuten.


Wijzigingen bij NS

Bij de NS zal de dienstregeling van 2016 nauwelijks wijzigingen kennen ten opzichte van de dienstregeling 2015. In 2016 zullen enkele infrastructurele aanpassingen in dienst komen. Hierdoor zijn diverse wijzigingen die in 2016 gepland stonden, uitgesteld naar de dienstregeling 2017. In dat jaar zal de knoop van Zwolle en daarmee de gehele dienstregeling worden aangepast. De serie 1900 (Den Haag Centraal - Venlo) blijft via het gewone spoor rijden en niet via de HSL-Zuid. De versnelling van 15 minuten van de serie 3600 (Zwolle - Roosendaal) zal ook pas in 2017 gebeuren.


West-Nederland

De integratie van de HSL-Zuid in het hoofdrailnet door middel van de serie 1900 (Den Haag Centraal - Eindhoven) zal een jaar vertraging oplopen. De wijzigingen in de dienstregeling zijn te ingrijpend voor een jaar, waarbij vele compromissen gesloten moeten worden. Voor de dienstregeling 2017 gaat het hele dienstregelingmodel op de schop, waardoor deze wijziging beter in te passen is. Tussen Haarlem en Alkmaar gaan in de daluren alleen maar Sprinters rijden (serie 14800 (Amsterdam Centraal - Hoorn). Op deze manier wordt er beter aan de vraag voldaan. De serie 14800 is de doortrekking van de serie 4800 (Amsterdam Centraal - Uitgeest via Haarlem). In de spits zullen er aanvullende intercity's (serie 3400) rijden in de richting waar de meeste forensen naar toe zullen gaan. In de ochtendspits rijden vier treinen van Alkmaar naar Haarlem met een stop in Beverwijk, In de avondspits rijden vijf treinen de omgekeerde richting.


Midden-Nederland

Ten zuiden van Utrecht Centraal is er meer capaciteit op het spoor beschikbaar, zodat het station van Utrecht Lunetten weer vier keer per uur bediend kan worden. In de zomer van 2016 komen de zes sporen tussen beide stations in dienst, waarmee ook het station Utrecht Vaartsche Rijn geopend kan worden in het najaar.


Oost-Nederland

De serie 1700 (Den Haag Centraal - Enschede) blijft met VIRM rijden. Ook de kerende serie 11700 (Den Haag Centraal - Amersfoort Schothorst) blijft met VIRM rijden. Dit houdt verband met de verbouwing van het station van Utrecht Centraal. In Utrecht Centraal zal er een koppeling zijn met de serie 2800 (Utrecht Centraal - Rotterdam Centraal).


Noord-Nederland

In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat er vanuit Groningen een trein rijden naar Amsterdam met een vertrek om 0.21 uit Groningen. Tot aan Zwolle stopt de trein op alle stations. Om 2.39 is de trein in Amsterdam, waar aansluiting plaats vindt op het nachtnet in de Randstad. In de omgekeerde richting zal trein 591 door gaan rijden naar Groningen in plaats van Amersfoort of Zwolle (op vrijdag en zaterdag). Vanaf Zwolle zal deze op alle stations tot aan Groningen stoppen.


Zuid-Nederland

De nachttreinen die in Brabant rijden vanuit Utrecht en Rotterdam naar Eindhoven zullen tot 2 uur gaan rijden in plaats van tot 4 uur. Vanwege de verbouwing van het station van Utrecht zal de serie 3500 (Heerlen - Schiphol) met ICMm blijven rijden.


Wijzigingen in materieelinzet

 • De treinstellen Plan V zullen buiten dienst worden gesteld. Door een dreigend tekort aan materieel blijven de treinstellen echter nog langer rijden. Zij zullen geen vaste omloop meer krijgen, maar worden ingezet in Zuid- en Oost-Nederland bij tekort aan materieel. Zij vervangen vooral |SGMm en DD-AR. De laatste treinstellen zullen uiterlijk eind maart 2016 aan de kant worden gezet.
 • Door een efficiëntere inzet van ICMm en V-IRM is het mogelijk om tien stammen DDZ-IV vrij te maken uit intercitydiensten en over te hevelen naar sprinterdiensten. Hiermee is het mogelijk om in de sprinterdienst 23 treinstellen Plan V te vervangen. Dit gebeurde door ander materieel in andere series in te zetten.
 • Aan het eind van 2016 zullen de nieuwe Flirt treinstellen instromen. Ook de rijtuigen DDM-1 zullen in de loop van 2016 weer in dienst komen.
 • In de serie 1900 wordt DDZ vervangen door ICMm.
 • In de gekoppelde series 4400/9600 (Nijmegen - 's-Hertogenbosch - Deurne wordt de mix van Plan V en SGMm vervangen door DDZ.
 • In de serie 5200 (Tilburg Universiteit - Eindhoven) wordt Plan V vervangen door DDZ.
 • De serie 5400 (Amsterdam Centraal - Zandvoort) gaat met DDZ rijden in plaats van DD-AR.
 • De serie 5500 (Utrecht Centraal - Baarn gaat met DDZ rijden in plaats van SGMm en SLT
 • De serie 5600 (Utrecht Centraal- Zwolle) wordt weer met DDZ gereden in plaats van DD-AR.
 • Het SGMm in de series 7000 (Apeldoorn - Enschede) en 7600 (Zutphen - Nijmegen) wordt vervangen door driedelige stammen DD-AR.
 • Het Plan V in de serie 7500 (Arnhem - Ede-Wageningen) wordt vervangen door SGMm.
 • In de series 6800 (Roermond - Maastricht Randwijck) en 6900 (Sittard - Heerlen) wordt Plan V vervangen door SGMm.
 • De verlengde serie 14800 wordt gereden met SGMm in plaats van SLT en DDZ in de oude serie 4800.


Wijzigingen in treinseries

In 2016 zijn geen veranderingen in treinseries.


Nieuwe treinseries

Er wordt een nieuwe serie 14800 ingelegd tussen Amsterdam Centraal via Haarlem en Uitgeest naar Hoorn. Deze zal met SGMm gereden gaan worden.


Vervallen treinseries

De treinserie 4800 (Amsterdam Centraal - Uitgeest) vervalt in 2016.


Wijzigingen bij NS International

IC direct

De IC direct zal elk kwartier gaan rijden tussen Amsterdam en Rotterdam via de HSL-Zuid met de series 900 en 1000. In de beide treinseries zullen de in de loop van het jaar gereviseerde rijtuigen ICR gaan rijden van de stammen serie 16200. Tijdelijk zullen ingekorte stammen van de serie 16500 worden gebruikt zolang de nog te reviseren rijtuigen van de stammen 4900 nog niet gereviseerd zijn.


ICE

Twee ICE treinen die vlak voor of na de City Night Line rijden komen te vervallen. Het zijn de 222 uit Keulen (maandag tot en met donderdag) en de naar 223 (vrijdag en zondag) naar Keulen. Ter compensatie zal er een late ICE-trein, de 120, naar Nederland worden ingelegd. Dit komt doordat de ICE en CNL geïntegreerd worden. Hierdoor kunnen reguliere reizigers met deze treinen reizen. Deze zal gaan rijden van maandag tot en met woensdag in navolging van de trein die al van donderdag, vrijdag en zondag al rijdt. Trein 121 zal met een half uur worden vervroegd. Het treinpaar 126/127 zal van 13 december 2015 tot en met 17 maart 2016 alleen op vrijdag rijden. Vanaf 18 maart zal het treinpaar weer elke dag rijden.


Thalys

Van maandag tot en met vrijdag gaan er veertien treinen rijden van en naar Amsterdam. Hiervan zijn er 9 afkomstig uit Parijs, 2 afkomstig uit Lille en 3 uit Brussel.


Overig

IC Berlijn

De treinen 145/146 gaan weer met een locomotief serie 1700 in plaats van een locomotief uit de Baureihe 186.


IC Brussel

De treinen tussen Amsterdam en Brussel blijven 16 keer per dag rijden tussen beide steden.


Nachttreinen

De ICE en CityNightLine zullen worden geïntegreerd. Hierdoor kunnen reguliere reizigers met deze treinen reizen. De locomotiefwissel in Emmerich wordt op verzoek van de Deutsche Bahn verplaatst naar Frankfurt am Main (Duitsland). Hiermee wordt de rijtijd met 30 minuten bekort. In Frankfurt worden ook de treinen opnieuw samengesteld voor Basel, München en Zurich. Door het samenvoegen vervallen de ICE treinen die vlak voor of achter de CityNightLine rijden. Om deze reizigers een zitplaats te kunnen bieden worden drie rijtuigen aan de trein toegevoegd en open gesteld voor normale reizigers. Deze reizigers zijn dan op dezelfde tijd in Keulen als met de ICE. Hierdoor kan er voor deze reizigers een betere overstap worden geboden op treinen in Duitsland. Trein 419 vertrekt een half uur later uit Amsterdam dan een jaar eerder.


Wijzigingen internationaal

De door de DB uitgevoerde treindienst tussen Heerlen en Aken wordt ingekort tot Herzogenrath. Door wijzigingen in de dienstregeling rondom Aken is het niet mogelijk om met deze treinen in Aken te komen.


Wijzigingen bij Syntus

Ten opzichte van de dienstregeling 2015 verandert er bij Syntus niets.


Wijzigingen bij Veolia

Bij Veolia zijn geen wijzigingen ten opzichte van de voorgaande dienstregeling.


Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

Tussen Utrecht Centraal en Utrecht Lunetten komt het traject viersporig in dienst. Ook zal de verbouwing van het station en het omvormen tot DoorStroomStation Utrecht grotendeels zijn voltooid. Op de Zuidtak zullen ter hoogte van Riekerpolder Aansluiting de spoorwerken in het kader van het SAAL project grotendeels afgerond worden. Ook in Almere zullen deze werkzaamheden afgerond gaan worden.


Nieuwe stations

In het najaar van 2016 zal het mogelijk zijn om het station Utrecht Vaartsche Rijn te openen. Voor het jaar 2016 zullen een aantal stations van naam gaan wijzigen. Station Enschede Drienerlo wordt Enschede Kennispark. Schiphol krijgt de toevoeging Airport. Station Eindhoven Beukenlaan gaat Eindhoven Strijp-S heten. In Friesland veranderen een drietal stations van naam. De plaatsen verliezen hun Nederlandse naam en krijgen daarvoor hun Friese naam in de plaats. Het station van Dronrijp gaat Dronryp heten. Het station van Zwaagwesteinde gaan De Westereen heten en het station van Veenwouden wordt veranderd in Feanwâlden.


Externe Link

Overzicht dienstregeling 2016