Arnhem Centraal

Uit Somda RailWiki
(Doorverwezen vanaf Arnhem)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Arnhem Centraal is het grootste station van de Gelderse plaats Arnhem. De verkorting is Ah.

Geschiedenis

Vanwege de elektrificatie van het Middennet wordt in 193 de perrontunnel onder de sporen van het eerste naar het tweede perron vervangen door een bredere tunnel. Op het tweede perron wordt een wachtkamer met restauratie gebouwd.


In 1997 wordt aan de westzijde van het station het wisselcomplex volledig vernieuwd. Met de nieuwe opstelling van het complex is het mogelijk om met een hogere snelheid het station binnen te rijden. Ook is het mogelijk om meer treinen gelijktijdig aan te laten komen en een snellere treinopvolging mogelijk te maken. Tegelijkertijd wordt het wisselcomplex in westelijke richting opgeschoven, zodat het mogelijk is om de perrons te kunnen verlengen. Het eerste en tweede perron krijgen ieder een lengte van 435 meter. Het derde perron krijgt een perron van 280 meter lengte en wordt tevens verbreed voor de sporen 8 en 9. Spoor 9 komt hierbij te vervallen en daarmee wordt spoor 10 een perronspoor. Dit spoor wordt pas in 1997 aangesloten op het wisselcomplex. Tot die tijd wordt het spoor gebruikt voor treinen in de richting van . Met de langere perrons is het mogelijk om op andere sporen dan spoor 6 te gebruiken voor langere treinen. Het derde perron wordt beter bereikbaar gemaakt. De toegang tot het opstelterrein Arnhem Berg wordt eveneens aangepast. Het toeleidende spoor komt ter hoogte van het tractiegebouw te liggen. De opstelsporen die tussen sporen liggen in de richting van Elst en Oosterbeek, worden omgebouwd tot doorgaande sporen in de richting van Oosterbeek. Ook het opstelterrein Arnhem Berg wordt opnieuw aangelegd en ingericht. Een van de sporen zal voorzien gaan worden van een reinigingsperron. Aan het eind van 1998 moet het hele project zijn afgerond.


Tussen 25 juli 2010 en 23 augustus 2010 zijn er omvangrijke werkzaamheden aan de westzijde van het station. Het station is vanuit de richting Nijmegen en Ede niet bereikbaar. In deze periode wordt een dive-under ter hoogte van het opstelterrein Arnhem Berg aangelegd, zodat treinen uit Nijmegen kruisingsvrij het station van Arnhem binnen kunnen rijden ten opzichte van de treinen van en naar Ede. Daarnaast is de gehele wisselstraat aan deze situatie aangepast. Het vierde perron . De bruggen over de sporen van het emplacement zijn vervangen, omdat deze niet breed genoeg zijn voor de nieuwe sporensituatie. Het perron van de sporen 3 en 4 is in deze periode volledig vernieuwd en voorzien van nieuwe perronkappen.


Tegelijk met het openen van het nieuwe station, wordt de naam Arnhem op 19 november 2015 gewijzigd in Arnhem Centraal. De wijziging wordt gefaseerd doorgevoerd om kosten te besparen. Sinds het wijzigingsblad van 12 juni 2016 heet het station in de InfoPlus-reisvoorzieningsketen Arnhem Centraal.

In december 2020 beginnen er werkzaamheden om het nieuwe middenspoor 5 aan te leggen. Door middel van een wissel zal het aangesloten worden op spoor 4. Spoor 5 kan gebruikt worden voor vertrekkende treinen in de richting van Elst en Ede. Tussen 13 maart en 4 april 2021 zijn er werkzaamheden uitgevoerd aan de sporen 3 en 4. Spoor 4 is opgedeeld in twee fasen om meer ruimte te krijgen om treinen af te handelen. Als scheiding tussen de twee fasen is een wisselverbinding aangelegd met het nieuwe middenspoor 5. Het perron is aan de oostzijde verbreed. In het lange weekend van 12 tot en met 16 augustus 2021 komt de nieuwe sporensituatie in de beveiliging.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal seinhuizen.

 • Post T


In 1902 worden de seinen aan de zijde van Velperpoort van de NRS vervangen door seinen van de SS (Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen). Seinhuis G wordt hierbij vervangen door een nieuw seinhuis.

Op 12 september 1954 wordt de NX-beveiliging in dienst gesteld. Hiervoor was er aan de westzijde van het station een nieuw seinhuis gebouwd. Op 8 november 1981 wordt de NX-beveiliging overgebracht maar het nieuwe nieuwe verkeersleidingsgebouw aan de oostzijde van het station en maakt sedert dien onderdeel uit van de CVL (Centrale VerkeersLeiding) post Arnhem. Eind 1997 wordt het station voorzien van het beveiligingssysteem EBS. In augustus 2021 wordt het gehele EBS vervangen door het nieuwe iVPI van Alstom. De iVPI is voorbereid op de installatie en gebruik van ERTMS (European Rail Traffic Management System).


Eerste station

In 1843 begonnen met de bouw. Geopend op 14 mei 1845. In 1870 gesloopt


Tweede station

Door de ingebruikname van de spoorlijn naar Zutphen, was een groter stationsgebouw nodig. Deze is in 1867 geopend. Het gebouw is ontworpen door architect A.W. van Erkel. Het bestaat uit een middendeel met twee verdiepingen. Aan weerszijden zijn twee vleugels.

Tijdens operation Market Garden in september 1944 werd het gebouw nauwelijks beschadigd. Tijdens de bevrijding van de stad in april 1945 werd het stationsgebouw nagenoeg verwoest.


Derde station

Het verwoeste stationsgebouw bood de mogelijkheid om aanpassingen te doen aan het stationsplein. Er werd ook een nieuw stationsgebouw gebouwd. Het station werd ontworpen door Ir. H.G.J. Schelling. Het skelet is van gewapend beton dat overal zichtbaar is. De stationshal heeft een oppervlakte van 620 m2. De bouw begon hiervan in 1952. Er komt bij dit station een derde perron. Op dit perron is een gebouw neergezet voor controle van paspoorten en door de douane van D-treinen. Dit perron wordt in 1953 in gebruik genomen. Met het in gebruik nemen van dit perron is het mogelijk om in Arnhem te wisselen van locomotief tussen de NS en DB. De twee andere perrons worden voorzien van een restauratie. Aan de Sonsbeekszijde van het station verrijst een entreegebouw. Dit gebouw heeft drie loketten en een zeshoekige glazen hal. Door middel van een voetbrug zijn de drie perrons te bereiken. De voetbrug is opgetrokken uit staal en glas. Op 8 mei 1954 werd het voorgebouw van het station en het entreegebouw aan de Sonsbeekzijde officieel geopend. De volgende dag worden beide gebouwen in gebruik genomen.


In 2006 werd begonnen met de sloop van het gebouw, dat in augustus 2007 klaar was.


Vierde station

Voor de transformatie van het station naar OV-terminal en de mogelijke aanleg van de HSL-Oost, zorgde er voor dat er een nieuw stations gebouw moest komen. Dit werd ontworpen door architect Ben van Berkel. De eerste tekeningen werden al in 1997 gemaakt. Het te bouwen station bleek echter zo complex, dat het plan voor het nieuwe station bijna tot twee keer toe werd geschrapt. Hierdoor waren de kosten 25 miljoen euro hoger dan begroot en duurde de bouw maar liefst 5 jaar langer dan gepland. In 2002 is het nieuwe busstation gereed gekomen. In 2006 wordt begonnen met de bouw van een tijdelijk station. De bouw van de stationstunnel begint in 2008, samen met een nieuwe brug over de sporen aan de Sonsbeekzijde. In 2010 wordt begonnen met de bouw van de perrons, welke in 2012 werden opgeleverd. Op 15 mei 2012 wordt een overeenkomst ondertekend tussen ProRail en de aannemers Ballast Nedam/BAM voor de bouw van de stationshal. In 2013 wordt begonnen met de bouw van de stationshal, nadat een scheepsbouwer gevonden was, die bereid was om het stalen frame binnen het budget te bouwen. Het frame bestaat uit 150 dubbelgekromde puzzelstukken die aan elkaar zijn gelast tot een dragende constructie op beton. De perrons zijn in dezelfde tijd voorzien van nieuwe perronkappen, diverse wijzigingen aan de sporenlay-out. Op 28 oktober 2015 kunnen reizigers voor het eerst gebruik maken van de nieuwe terminal. Op 19 november 2015 is de stationsterminal geopend. Het dak hiervan is geïnspireerd op het glooiende landschap in de omgeving.


Laad- en losplaats

Locomotievendepot

Station Arnhem kende een locomotievenloods.

Op 19 november 1956 wordt het depot opgeheven.

In wordt de locomotievenloods gesloopt.


Mutaties


Op arriveert de 1912 vanuit het depot in Arnhem.

Op 1 juni 1935 arriveert de 3705 vanuit het depot Utrecht in Arnhem. Op 1935 arriveert de 3711 vanuit het depot in Arnhem.


In juni 1946 komen locomotieven van de serie 5000 in het depot.

Op 1947 gaat de 1912 naar de Centrale Werkplaats van Tilburg, waar de locomotief op 1947 wordt afgevoerd voor sloop.

Op 17 februari 1951 gaat de 8507 naar de Centrale Werkplaats van Tilburg, waar de locomotief op 23 maart 1951 wordt afgevoerd voor sloop.

Op 1958 verhuist de 1794 naar Feijenoord, waar het ook de functie van verwarmingslocomotief vervuld.


Locomlopen

Met de zomerdienst van 1927 is een locomotief van de serie 900 te zien tussen Zwolle en Apeldoorn met trein 540.

Ingaande de winterdienstregeling van 1930 zijn er geen locomotieven meer te zien van het depot tussen Zwolle en Apeldoorn.

In 1941 zijn drie locomotieven van de serie 8100 opgenomen in omloopgroep F. Een van de diensten in deze groep is het rijden als losse locomotief naar Arnhem Goederen. Na het ophalen van goederenwagens wordt er naar Ede-Wageningen gereden. Hier wordt gerangeerd en konvooien samengesteld voor Ede en Lunteren. Na het bedienen van Lunteren wordt er als losse locomotief terug naar Arnhem gereden. Per 6 oktober 1941 rijden locomotieven van de serie 1900 de treinen tussen Arnhem en Zwolle via Dieren en Apeldoorn. De reizigersdienst tussen Apeldoorn en Hattem wordt tussen februari en april 1946 verzorgt door locomotieven van de serie 5900. Per 6 mei 1946 zijn in de B-omloop locomotieven ingedeeld van de series 1700 en 1900. Zij rijden in deze omloop onder andere de goederentreinen tussen Apeldoorn en Heerde, inclusief de facultatieve bedieningen van Vaassen en Heerde. Per 3 juni 1946 rijdt een locomotief van de serie 5000 de treinen 3517/3518 tussen Arnhem en Zwolle.

Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In het depot zijn tussen 1 en 1956 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

 • 900;
 • 1700;
 • 1900;
 • 2100;
 • 3100;
 • 3700;
 • 5000;
 • 5900;
 • 6200;
 • 8100;
 • 8500


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Rhijnspoorlijn, Staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden) en de Spoorlijn Nijmegen - Arnhem.


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 1996/1997 gaat een proefbedrijf van start met de nieuwe treinstellen DM'90. Twee gekoppelde treinstellen rijden twee slagen in de spits tussen Doetinchem en Arnhem. Het plan was om de inzet te verhogen en door te trekken naar Winterswijk per . Zo ver kwam het echter niet, omdat per 7 juni 1996 een inzetverbod wordt afgekondigd voor de treinstellen na diverse problemen met de infrastructuur. Dit wordt veroorzaakt door de slechte detectie van het materieel.

In de dienstregeling 1998/1999 gaat de exploitatie van de treindienst tussen Winterswijk en Doetinchem over naar Syntus. In Doetinchem moet overgestapt worden op de andere vervoerder voor de verdere reis. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 is het mogelijk om voor de reizigers weer doorgaand naar Arnhem te reizen als Syntus ook het treinverkeer tussen Doetinchem en Arnhem overneemt van de NS.


Vanaf 6 april 2017 rijdt Abellio vanuit Düsseldorf door naar Arnhem als RE19. Per 1 februari 2022 neemt VIAS de treindienst over als gevolg het ontbinden van de concessie door het Verkehrsverbund Rhein Ruhr.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Arnhem:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
100 Basel SBB Amsterdam Centraal ICE-3m
120 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
220 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
420 Wenen Amsterdam Centraal Baureihe 193 + rijtuigen ÖBB
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
3200 Arnhem Centraal Rotterdam Centraal VIRM
3600 Zwolle Roosendaal ICMm/VIRM
6600 Dordrecht Arnhem FLIRT
7500 Arnhem Ede-Wageningen FLIRT
7600 Zutphen Wijchen FLIRT/SNG
20000 Arnhem Centraal Düsseldorf Flirt (Abellio)
23400 Utrecht Centraal Nijmegen VIRM
30700 Arnhem Doetinchem D-GTW (Breng)
30900 Arnhem Winterswijk GTW (Arriva)
31100 Arnhem Tiel D-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Arnhem.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

 • Stoom tussen Apeldoorn en Hattemerbroek (- Zwolle) Dienstuitvoering 1921 - 1955 - P. Henken - Maandblad: Railmagazine, 44e Jaargang - november 2022 nummer 399 Blz: 48-55 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489