Apeldoorn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Apeldoorn is een van de stations van Apeldoorn. Het is het grootste station van de stad. De verkorting van het station is Apd.

Geschiedenis

Aan het eind van de jaren '40 is het emplacement van het station verbeterd. Vanwege geldgebrek wordt de westelijke helft van het emplacement niet aangepast. Dit gebeurt een aantal jaren later dan toch. De elektrificatie van het spoor tot aan Enschede is hier debet aan. Over het Apeldoorns kanaal wordt een nieuwe ophaalbrug aangelegd. De sporen tussen het kanaal en het station worden rechtgetrokken, zodat de treinen zonder bogen aan het perron kunnen komen. Daarnaast kunnen vele wissels worden opgebroken. Dit is ook mogelijk omdat het vervoer van reizigers tussen Apeldoorn en Dieren wordt opgeheven. De treinen die afkomstig zijn uit de richting van Dieren kunnen dan aankomen op de goederensporen.


Spoorlijnen

Het station ligt aan de Oosterspoorweg en is het beginpunt van de spoorlijn naar Deventer en de spoorlijn naar Hattem. Apeldoorn is daarnaast het eindpunt van de spoorlijn uit Dieren.


Dienstregeling

Vanaf oktober 1951, het begin van de winterdienstregeling, worden de getrokken snel- en exprestreinen vervangen door de nieuwe treinstellen Materieel'46. Door gebruik te maken van treinstellen kan de samenstelling beter worden aangepast aan de behoefte. Daarnaast wordt een treinstel afgekoppeld om als stoptrein tussen Deventer en Almelo te rijden.

Vanaf 196 worden deze stoptreinen doorgetrokken naar Apeldoorn. Met ingang van de zomerdienstregeling 1969 gaat de stoptrein van Enschede naar Apeldoorn doorrijden naar Amsterdam. In het kader van Spoorslag '70 gaat elk half uur een intercity rijden tussen Amsterdam en Enschede enerzijds en Rotterdam/Den Haag anderzijds. Het treindeel voor Den Haag reed daarbij tussen Enschede en Deventer als stoptrein. Hiermee kwam de aparte stoptrein tussen Enschede en Apeldoorn te vervallen. In de dienstregeling 2006 wordt de stoptrein doorgetrokken naar Apeldoorn en gaat in de spitsen twee keer per uur rijden. In de dienstregeling 2009 gaan de stoptreinen de hele dag twee keer per uur rijden en wordt de eindbestemming Enschede, ook in het weekend. Met het ingaan van het wijzigingsblad van september 2016 rijdt de serie 7000 niet meer op zaterdag tussen Almelo en Enschede. Vanaf de dienstregeling 2017 gaat de treinserie 7000 in het weekend een uurdienst gaan rijden. Doordeweeks rijdt de serie alleen in de spits door naar Enschede.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen de volgende treinseries te Apeldoorn:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/VIRM
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) SNG
17800 Apeldoorn Zutphen GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen alle treinseries te Apeldoorn.