Wagenwerkplaats Roosendaal

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Nadat het depot van het station van Roosendaal in 1957 sluit, wordt de voormalige locomotiefloods van de SS in gebruik genomen als wagenwerkplaats.

Geschiedenis

In 1907 wordt naar een ontwerp van G. W. van Heukelom het stoomlocomotiefdepot van Roosendaal geopend. Voor de SS is er een polygonale loods gebouwd met een draaischijf, een tractiegebouw en een rechthoekige locomotiefloods met werkplaats. Voor de HSM is een rechthoekige locomotiefloods gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog wordt de voormalige locomotiefloods van de HSM onherstelbaar beschadigd. In december 1957 sluit het locomotiefdepot. In 1958 wordt de voormalige locomotiefloods en bijhorende werkplaats verbouwd tot wagenwerkplaats. Deze functie wordt ruim 20 jaar vervuld. In 1979 krijgen de laatste goederenwagens onderhoud in de werkplaats en wordt de werkplaats gesloten. In 19 wordt de werkplaats heropend, omdat de werkplaatsen in Haarlem en Tilburg kampen met ruimtegebrek. In Roosendaal wordt garantiewerkzaamheden uitgevoerd aan nieuw materieel. Ook wordt de werkplaats gebruikt om onderdelen te plukken van voor sloop bestemd materieel. Er worden onder andere niet-gerenoveerde Blauwe Engelen, treinstellen Materieel'46 en rijtuigen Plan E geplukt van onderdelen. Ook museummaterieel van de STIBANS vindt onderdak in Roosendaal, zoals de ElD2 252, ElD2 273 en DE-1 41. In 1989 moest het museummaterieel de werkplaats verlaten, omdat de loods werd ingericht voor het ontasbesten van de treinstellen Materieel'54. In het voorjaar van 1994 wordt het laatste treinstel afgeleverd. In 19 wordt het gebouw aangewezen als gemeentelijk monument. Sinds april 2002 is het gebouw een rijksmonument.


Uitbreiding

Materieel in onderhoud

De werkplaats in Roosendaal heeft voornamelijk goederenwagons van de types in onderhoud.


Sluiting

De wagenwerkplaats sluit in 1979 voor het onderhoud aan goederenwagens. Al snel volgt de heropening van de werkplaats en worden er weer werkzaamheden verricht aan materieel. In mei 1994 sluit de werkplaats wederom.


Na de sluiting

Nadat de NS in 1994 het terrein verlaat .

In 2005 neemt de firma Conrail haar intrek in de monumentale werkplaats. Het bedrijf voert onderhoud en revisies uit aan goederenmaterieel. In november 2007 gaat het bedrijf failliet. Door Shunter wordt een doorstart gemaakt en in 2008 vestigen zij zich in de werkplaats. Shunter voert hier dezelfde werkzaamheden uit als Conrail. Aan het begin van 2013 verlaat Shunter Roosendaal. In 2013 huurt Railpark Roosendaal de locomotiefloods en het seinhuis. Samen met de firma Spoorijzer voeren zij onderhoud en revisies aan goederenmaterieel uit.