Lijnwerkplaats Utrecht

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Geschiedenis

Uitbreiding

Werkzaamheden

Materieel in onderhoud


Mutaties

Ingaande de zomerdienst van 1954 worden motorrijtuigen DE1 en treinstellen DE2 uit Utrecht naar Zwolle overgeplaatst. Een treinstel blijft nog in Utrecht.


Sluiting

Aan het begin van de jaren '50 wordt de werkplaats voor rijtuigen gesloten. Met het ingaan van de dienstregeling 1974/1975 wordt de werkplaats gesloten. De sluiting wordt ingegeven vanwege het feit dat de spoorlijn van Zaandam naar Enkhuizen en de spoorlijn tussen Heerhugowaard en Hoorn wordt voorzien van bovenleiding. Het materieel dat op dat moment nog in onderhoud is, de dieseltreinstellen DE-V en Plan U, wordt afgevoerd (DE-V) of overgeplaatst naar een andere werkplaats (Plan U naar Zwolle). De overplaatsing van Plan U vindt eind 1973 plaats. Ter gelegenheid van de sluiting vindt er op 21 mei 1974 een bijeenkomst plaats met (oud-)medewerkers van de werkplaats.


Na de sluiting

Sloop

In 195 wordt de werkplaats voor getrokken rijtuigen gesloopt. De kale vlakte wordt gevuld met een bos, dat in opdracht van de toenmalige president-directeur Den Hollander werd aangelegd. Hij vond dat het terrein niet het aanzien waard was en liet daarom het bos planten. Aan het eind van de jaren 80 wordt het bos gekapt. Het maakt plaats voor een opslagterrein en opstelsporen voor Electrorail. Het oude terrein van Electrorail maakt plaats voor uitbreidingen van het emplacement van Utrecht Centraal.

Resterende gebouwen