Onderhoudsbedrijf Amsterdam Watergraafsmeer
Op het rangeerterrein Watergraafsmeer wordt in 1954 begonnen met de bouw van een werkplaats voor diesellocomotieven.
Inhoud
Geschiedenis
In 1954 wordt begonnen met de bouw van een loods voor het onderhoud aan dieselmaterieel. In de loods komen vijf sporen, waarvan er drie een verdiepte werkkuil krijgen. Aan de noordzijde komt over de volledige lengte een lager gebouw met kantoren, een ketelhuis, een smederij en een zanddrogerij. Aan de westzijde komen de administratie, magazijnen en verblijven voor het personeel. De fundering van de loods is van gewapend beton op staal. Het skelet wordt uit staal opgetrokken. Op 1 februari 1955 wordt de in gebruik gesteld. Op 28 februari 1955 wordt de werkplaats geopend.
In 1993 wordt besloten om de lijnwerkplaats te gaan renoveren en opnieuw in te richten. Na de renovatie kunnen ook rijtuigen van bijvoorbeeld Wagons-Lits worden onderhouden. Daarnaast zal er een mogelijkheid worden gemaakt om reparaties uit te voeren aan het materieel en defecten aan de ATB te herstellen. De werkputten tussen de sporen worden opgeknapt, terwijl spoor geheel gemoderniseerd gaat worden.
In 200 besluit NedTrain om een nieuwe werkplaats te openen op het terrein voor het onderhoud aan hogesnelheidsmaterieel. Op 2 november 2007 wordt de nieuwe werkplaats geopend.
Uitbreiding
Gebouwen
Op het werkplaatsterrein stonden diverse hallen, loodsen en andere gebouwen. Ten noorden van de loods zijn de kantoren, een ketelhuis, een smederij en een zanddrogerij. Ten westen van de loods hebben de administratie, magazijnen en personeelsverblijven een plekje gekregen.
Werkzaamheden
Materieel in onderhoud
Tijdens de lange geschiedenis heeft de werkplaats alleen dieselmaterieel in onderhoud gehad. In het verleden is het onderstaande materieel in onderhoud geweest in de Watergraafsmeer:
Diesel materieel
- Locomotoren serie 200/300
- Rangeerlocomotieven serie 500
- Rangeerlocomotieven serie 600
- Locomotieven serie 2200/2300
Na de opening in november 2007 is onderstaande materieel in onderhoud:
Elektrische locomotieven
Treinstellen
Rijtuigen
Sluiting
Vanwege de terugloop in het goederenvervoer, wordt in mei 1979 besloten om de werkplaats in termijnen te sluiten. De werkplaats wordt op 1 juni 1984 gesloten. De locomotieven van de serie 2200 worden overgeplaatst naar Zwolle. Er blijven nog 24 locomotieven rangeerlocomotieven van de series 500 en 600 in onderhoud, alsmede enkele locomotoren.
Na de sluiting
Na de sluiting van de lijnwerkplaats blijft het rangeerstation Watergraafsmeer alleen nodig voor klein lokaal rangeerwerk. Er worden echter wel plannen gemaakt om het rangeerstation te verbouwen tot opstelterrein. Een nieuwe werkplaats is echter niet aan de orde. Het oude gebouw blijft echter wel behouden. In 1994 neemt NedTrain de lijnwerkplaats weer in gebruik als technisch centrum voor reparaties aan materieel. Van spoor in de loods is de achterwand doorgebroken en een aansluiting gemaakt op de C-sporen om op deze manier treinstellen door de loods te kunnen rijden, waarbij zij dan gedeeltelijk uitsteken.
Sloop
Resterende gebouwen
Het oorspronkelijke gebouw van de lijnwerkplaats.
Werkplaatsen Nederlandse Spoorwegen |
---|
Cursief betekent niet meer in gebruik als werkplaats bij de NS of NedTrain. |