Staatslijn G (Viersen - Venlo)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Staatslijn G is de spoorlijn tussen het Duitse Viersen en Venlo. De spoorlijn heeft een lengte van kilometer.

Geschiedenis

Nadat op particulier initiatief in 1839 de spoorlijn tussen Amsterdam d'Eenhonderd Roe en Haarlem was geopend, gevolgd door de spoorlijn tussen Amsterdam Weesperpoort en Utrecht in 1843, werd door de Nederlandse overheid nog niet het nut ingezien om zelf spoorlijnen aan te leggen. In 1857 wordt een spoorwegplan gepresenteerd. De Nederlandse regering besluit om dringend gewenste spoorlijnen aan te leggen, om zo tot een samenhangend spoorwegnet te komen. Staatsaanleg was op dat moment echter nog uit den boze. De Tweede Kamer verwierp echter in 1859 het wetsontwerp voor de aanleg van de spoorlijnen. De plannen om de Noorderspoorweg en de spoorlijnen ten zuiden van de grote rivieren aan te leggen, vonden ook geen doorgang. Deze plannen werden door de Eerste Kamer verworpen in februari 1860. Na de val van het kabinet Rochussen komt het gematigde kabinet Van Hall - Van Heemstra aan de macht. Een nieuw wetsontwerp van minister van Financiën F.A. van Hall voor de aanleg van spoorlijnen op staatskosten werd ingediend. Deze wet is aangenomen op 18 augustus 1860 door de Eerste Kamer van de Staat der Nederlanden, ondanks de tegenstand de liberalen onder leiding van J.R. Thorbecke. Samen met negen andere spoorlijnen maakt de aanleg van Staatslijn G onderdeel uit van de eerste Staatsaanleg van spoorwegen in Nederland. Deze 10 spoorlijnen zijn samen goed voor ruim 800 kilometer aan nieuw spoor. De aanleg van spoorwegen vanuit de overheid was bedoeld om de achterstand die Nederland had op het gebied van spoorwegaanleg enigszins in te halen. Met de aanleg van de spoorlijnen ontstaat een uitgebreid netwerk tussen bijna alle grote Nederlandse steden. Dit netwerk vormt nog altijd voor een belangrijk deel de ruggengraat van het Nederlandse spoorwegnet. Door vooral gebruik te maken van standaardontwerpen en -bestekken kunnen alle spoorlijnen relatief snel worden aangelegd. Het geld voor de aanleg van de spoorlijnen is afkomstig van het 'Cultuurstelsel' in Nederlands Indië. De totale kosten van de aanleg is geraamd op 100 miljoen gulden en wordt uitgesmeerd over een periode van 10 jaar. Staatslijn G wordt aangelegd van Viersen naar Venlo. De exploitatie was echter nog niet geregeld in de wet uit augustus 1860. Dit gebeurde pas in 1863, in het tweede kabinet Thorbecke. Op dat moment waren de eerste spoorlijnen bijna klaar voor exploitatie. Er wordt gekozen voor particuliere exploitatie op de spoorlijnen die door de Nederlandse staat worden aangelegd. Dit wordt de SS (Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen).


Planning

Aanleg

Beveiliging



Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In 1968 is de spoorlijn van Venlo tot aan Kaldenkirchen voorzien van bovenleiding. De spanning die op de bovenleiding staat is 15.000 Volt wisselspanning in een frequentie van 162/3 Hertz.


Stations

De spoorlijn kende in totaal stopplaatsen, haltes en stations bij de opening. In de loop der jaren zijn er stations gesloten en zijn er stations in gebruik genomen.


Venlo


Aansluitingen

Dienstregeling

In 1960 rijden per dag drie regionale treinen vanuit Venlo de grens over naar Duitsland. Het zijn de treinen van Eindhoven naar Keulen. In 1961 wordt het aantal verdubbeld tot 6. In 1962 rijden er 7 treinen tussen Eindhoven en Venlo. Deze treinen worden tot 1965 getrokken door stoomlocomotieven. Vanaf dat jaar nemen diesellocomotieven van de Baureihe V100 de treinen over. Als in 1968 de spoorlijn is voorzien van bovenleiding, rijden elektrische locomotieven van de Baureihen 110 en 140 de treinen op het Duitse traject. De rijtuigen bestaan vanaf 1960 uit zogenoemde Umbauwagen. Ook oudere typen rijtuigen waren te zien in deze treinen. Medio jaren ‘60 stromen de nieuwe n-Wagen in op de verbinding met Venlo. Deze rijtuigen zijn ook bekend als Silberlinge. Deze rijtuigen worden veelal gecombineerd met de m-Wagen, de nieuwe intercity rijtuigen van de Deutsche Bundesbahn. In 1968 doen de rijtuigen van het type Plan K dienst in deze treinen. De trein bestaat dan uit twee rijtuigen Plan K en twee n-Wagen. Wanneer Plan K niet beschikbaar is, wordt een rijtuig Plan D ingezet. In 1969 wordt de verbinding met Keulen doorgetrokken tot aan Rotterdam. In 1971 doen de rijtuigen van Plan N hun intrede in de buurlandtreinen. Om bagage en fietsen mee te kunnen nemen, worden de oude, stalen bagagerijtuigen in deze treinen opgenomen. Vanaf de dienstregeling 1975/1976 krijgen de treinen hun beginpunt in Den Haag. Tussen oktober 1980 en juni 1981 werden de oude rijtuigen vervangen door de nieuwe ICR rijtuigen. In eerste instantie gaat het alleen om de rijtuigen eerste en tweede klas. Hierdoor blijft het noodzakelijk de oude bagagewagens in te blijven zetten. Enkele treinparen worden aan Duitse zijde verlengd tot onder andere Cochem, Koblenz en Siegen. Vanaf de zomerdienstregeling 1988 eindigen alle treinen uit Duitsland weer in Keulen. Daarnaast worden de treinen gereden door rijtuigen van de DB, van de types Am en Bm. De NS kampt in deze periode met een tekort aan rijtuigen. ICR wordt nog wel bijgeplaatst als versterking tussen Den Haag en Venlo. Ingaande de dienstregeling 1994/1995 rijden de rijtuigen ICR weer alle treinen. Een jaar later, in de dienstregeling 1995/1996, wordt in Nederland het begin- en eindpunt gewijzigd in Eindhoven. Tijdens drukke perioden, zoals kerstmarkten in Duitsland en het festival Dynamo Open Air in Eindhoven rijden de treinen versterkt met rijtuigen van de DB of zelfs van NS Internationaal. Op 29 mei 1999 rijden de treinen van de series 1800 voor het laatst. Om dit feit luister bij te zetten, worden de museumlocomotieven 1202 en 1501 ingezet. Ook door de DB worden diverse locomotieven naar Venlo gestuurd om dit afscheid luister bij te zetten. Vanaf de dienstregeling 1999/2000 is er alleen nog de regionale stoptrein van de serie van Venlo naar . Deze worden gereden door locomotieven van de Baureihe en rijtuigen.


Ongevallen

 



Sjabloon:Navigatie Staatslijn G (Viersen - Venlo)