Lunteren

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Lunteren is de naam van het gelijknamige station in de provincie Gelderland. De verkorting is Ltn.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn uit Barneveld naar Ede wordt er in Lunteren een station gepland. Dit station is ontworpen door en van het type SMV groot. Het is een hoog gebouw, waarbij het middendeel naar voren staat. In de linkervleugel is de goederenloods gevestigd. De bouw van het station begint op 19. Op 1 mei 1902 wordt het station geopend. Op 7 september 1944 wordt het station gesloten, evenals het baanvak tussen Barneveld en Ede en alle tussengelegen stations. Dit is het gevolg van een gebrek aan rijvaardig materieel en de opkomst van de autobus. Met de komst van nieuwe series elektrische locomotieven en de zorgen over het drukke knooppunt Utrecht Centraal voor goederentreinen, werd er gezocht naar omleidingsroutes. De spoorlijn tussen Ede en Barneveld bleek uitermate geschikt om goederentreinen uit de richting van Arnhem over Amersfoort naar Amsterdam te kunnen laten rijden. Om deze reden werd besloten om het baanvak te elektrificeren. Tegelijkertijd kon het baanvak heropend worden voor het reizigersvervoer. Op 12 mei 1951 vindt de openingsrit plaats met de treinstellen ElD2 259 + ElD2 260. Op 20 mei 1951 wordt het baanvak en de tussengelegen stations weer in dienstregeling opgenomen.

Op 15 november 1973 worden de loketten van het station gesloten. De kaartverkoop gaat over naar een agentschap. Door de NS wordt gedacht aan de sloop van het station. Tegen deze plannen worden diverse acties gehouden om het stationsgebouw te kunnen behouden. In het voorjaar van 1974 wordt een contract ondertekend, waarbij het station voor een periode van 15 jaar wordt verhuurd aan om te dienen als kantoor annex verkoopruimte. Aan de zuidzijde wordt in de zomer van 2001 de glazen abri gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe fietsenstalling. In de zomer van 2002 wordt de raampartij aan de spoorzijde hersteld in oude luister en wordt de perronoverkapping opgeknapt.


Laad- en losplaats

Aan de oostzijde van het stationsgebouw is een laad- en losspoor met een verhoogde koplading. Ten noorden van het station is een aansluiting naar de Boerenbond.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Valleilijn


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 2007 neemt Connexxion het vervoer over tussen Amersfoort en Ede. Het station wordt ieder half uur bediend.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Lunteren:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
31300 Amersfoort Ede-Wageningen Protos/Flirt 3

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Lunteren.