Dienstregeling 1974/1975

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De dienstregeling 1974/1975 loopt van 26 mei 1974 tot en met 31 mei 1975.

Algemeen

De dienstregeling van 1974/1975 kenmerkt zich met het in dienst stellen van de geëlektrificeerde baanvakken in Noord-Holland en de daarmee gepaarde afvoer van de oude dieseltreinstellen. In de regio Amsterdam komt de NX-beveiliging in dienst.


Dienstuitvoering

West-Nederland

Het station van Delft wordt aangedaan door de intercity's van de serie (Amsterdam - Vlissingen. Tussen Leiden en Rotterdam Centraal gaat ieder kwartier een stoptrein rijden. Het station van Den Haag Hollands Spoor fungeert hierbij als inhaalstation. De Hoekse Lijn wordt het proeftraject voor de nieuwe treinstellen van het type SGM. De intercity's tussen Amsterdam en Alkmaar, die zowel via Haarlem, serie , en Zaandam, serie , worden verlengd tot aan Hoorn. De stoptreinen van de serie 2200 tussen Haarlem en Alkmaar is daarentegen ingekort tot aan Uitgeest.


Midden-Nederland

Tussen Utrecht en Gorinchem/Tiel gaat in de spits ieder half uur een trein rijden. De treinen van de serie tussen Amsterdam en Zwolle rijden vanuit Amsterdam slechts tot aan Amersfoort. Hier moet overgestapt worden op de treinserie naar Zwolle. Dit zorgt voor een overstaptijd van 15 minuten.


Oost-Nederland

Tussen Zwolle en Almelo gaat rond de spits ieder half uur een trein rijden.


Noord-NederlandZuid-Nederland

De intercity's uit Zandvoort naar Limburg zullen gaan stoppen in Weert. Hiermee komen de stoptreinen tussen Weert en Eindhoven te vervallen.


Internationaal

Tussen Amsterdam en Brussel gaan trek/duwtreinen rijden met een locomotief van de NMBS, Reeks 25.5 en een stam rijtuigen (NMBS I4 A, NMBS I4 AB, NS Plan W en NS Plan D). Hiermee wordt een rijtijdwinst van 15 minuten behaald.


Wijzigingen in materieelinzet

De oude dieseltreinstellen worden vervangen door het jongere Plan U of Plan V. Daarnaast worden een aantal diesellocomotieven en rangeerlocomotieven afgevoerd.


Wijzigingen in treinseries

Met ingang van deze dienstregeling wordt er gebruik gemaakt van nieuwe series voor treinnummers.

  • 1 - 100: TEE
  • 101 - 200: Benelux
  • 201 - 500: D-treinen
  • 501 - 1000: Intercity’s
  • 1001 - 1500: D-treinen
  • 1501 - 3000: Intercity’s
  • 5001 - 9999: Stoptreinen

Extra treinen worden genummerd boven de 10000.


Nieuwe treinseriesVervallen treinseriesWijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations

Er zullen in deze dienstregeling 3 stations worden geopend. In mei wordt het station van Diemen geopend. In september 1974 worden de stations Hilversum NOS en Voorburg 't Loo in gebruik genomen.