Beekbergen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Beekbergen was het station in het dorp Lieren in de provincie Gelderland. De verkorting was Bbg.

Geschiedenis

Met de aanleg van de lokaalspoorweg tussen Dieren en Apeldoorn, krijgt Beekbergen een station. Op is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer uit . Deze bouwde het station naar een ontwerp van K. H. Brederode. Het station was van het type 2e klasse van de KNLS en bestaat uit een laag gebouw met woning voor de stationschef. Het stationsgebouw staat aan de westzijde van de spoorlijn.

Het station is op 2 juli 1887 geopend.

Het station is voorzien van twee doorgaande sporen. Deze sporen zijn genummerd als spoor 1 en 2. Aan de zijde van het stationsgebouw is aan de Loenense zijde een kopspoor. Deze heeft het nummer 4. Aan de andere zijde van de doorgaande sporen is kopspoor 3 gelegen voor de laad- en losplaats. Aan de overzijde van de overweg met de Dorpsstraat is wachtpost nr. 7.

Op 1 augustus 1950 is het station gesloten voor reizigers.

Spoor 4 is in 197 opgebroken.


In 1975 neemt de VSM de spoorlijn over van de NS. Het station van Beekbergen zal omgebouwd worden tot depot. In maart 1976 wordt begonnen met de aanleg van een nieuw spoor 4. Dit spoor zal toegang geven tot de sporen in de Romney-loods. In 19 is het voormalige kopspoor 4 opnieuw aangelegd en genummerd als spoor 11.

In 19 wordt het stationsgebouw gekocht door particulieren om gebruikt te worden als woning.


In 199 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe loods. De loods heeft een lengte van meter, een breedte van meter en een hoogte van meter. In de loods liggen drie sporen. De loods wordt op 18 december 1997 overgedragen aan de VSM. In 1998 wordt de nieuwe loods in gebruik genomen. Gelijktijdig wordt emplacement aangepast. De inspectieput van de oude Romney-loods zal dienst gaan doen als slakkenkuil. Er komt ruimte om kolen en water te nemen voor de locomotief in de buitenlucht.

In 2006 wordt begonnen met de bouw van een kleedruimte, magazijn, personeelsverblijf en werkplaats aan de spoorzijde.

In 201 wordt begonnen met de bouw van een nieuw stationsgebouw. Dit komt aan de andere zijde van de sporen te staan. In juni 2013 is dit gebouw in gebruik genomen.


Laad- en losplaats

Kopspoor 3 is voorzien van een verhoogde kop- en zijlading. Het goederenvervoer wordt in 1972 beëindigd.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan Spoorlijn Dieren - Apeldoorn ter hoogte van kilometerpunt 15,783.


Dienstregeling