Twello

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Twello is een van de stations in de provincie Gelderland. De verkorting van de halte is Twl.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn van Apeldoorn naar Deventer wordt in Twello een station gebouwd. Tussen 1947 en 2006 heeft Twello geen station gehad.


Eerste station

Het eerste station van Twello werd in 1886 geopend, tegelijkertijd met de opening van het eerste deel van de spoorlijn. Het station is van het type eerste klas van de KNLS, naar een ontwerp van K. H. Brederode. Het station bestond uit een middendeel met twee en een halve verdieping en twee korte vleugels van anderhalve verdieping. De voor- en achterzijde van het station zijn identiek aan elkaar. Op 28 oktober 1944 wordt het station beschadigd bij een bombardement. De wachtruimte blijft gespaard, maar wordt in 1947 alsnog gesloopt.


Tweede station

Ter vervanging van het beschadigde station wordt in 1945 een klein stationsgebouw neer gezet. Met het ingaan van de winterdienstregeling 1953 op 4 oktober wordt het station gesloten voor reizigersvervoer.


Derde station

In de zomer van 2004 wordt er door de gemeente Voorst gesproken om opnieuw een station te openen in Twello. In december 2004 wordt door de provincie Gelderland en Stedendriehoek Apeldoorn - Zutphen - Deventer geld ter beschikking gesteld voor de bouw van dit station. De werkzaamheden beginnen in mei 2006 met het plaatsen van de perronkeerwanden. Het nieuwe station wordt op enkele honderden meters ten westen van het oude station gebouwd. Het station bestaat uit twee langsperrons met op ieder perron een abri. Het station wordt met het ingaan van dienstregeling 2007 op 10 december 2006 heropend.


Laad- en losplaats

Aan de noordzijde van het station wordt in een derde spoor aangelegd naar de laad- en losplaats. In 1890 wordt een goederenloods gebouwd ten van het station. De loods is voorzien van .


Spoorlijnen

Het station ligt aan de Spoorlijn Apeldoorn - Deventer.


Dienstregeling

Ingaande 4 oktober 1953 wordt het station gesloten voor reizigersvervoer. Ruim 50 jaar later, in december 2006, wordt het station heropend. Het station wordt bediend door de stoptreinen van de serie 7000 ((Enschede) - Almelo - Apeldoorn).


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Twello:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Twello:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/VIRM