Arnhem Goederen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Aan de oostzijde van de stad Arnhem is het goederenstation gevestigd. Op dit goederenstation is een stamlijn naar het industrieterrein Kleefse Waard aangesloten. De verkorting van het emplacement is Ahg.


Geschiedenis

Tussen 2013 en 2014 wordt het emplacement gebruikt voor het stallen van afgevoerde treinstellen Plan V.

In juni en juli 2020 zijn er aan de oostzijde voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd om te saneren. Langs de bestaande sporen is een nieuwe losweg gemaakt ter vervanging van de bestaande, welke wordt verwijderd. De sporen maken plaats voor een nieuw opstelterrein van de NS. Er komen in totaal 12 sporen met een lengte variërend van 600 tot 680 meter. Langs de sporen komen inspectiepaden. Voor het personeel komt een dienstgebouw. De sporen zullen worden voorzien van bovenleiding. Er zal daarvoor een nieuw onderstation worden gebouwd. In juli 2021 komt dit nieuwe opstelterrein in dienst.


Bediening

In 1988 rijden de buurtgoederentreinen naar Doetinchem en Winterswijk voor het laatst. De laatste goederentrein naar Aalten vertrekt op 1991. In 1999 begint NS Cargo met aanvoertreinen naar Arnhem vanuit Oberhausen. Hiermee hoeven goederenwagens uit Duitsland niet meer via Kijfhoek. In 2002 wordt Ede-Wageningen voor het laatst bediend vanuit Arnhem Goederen. In 2004 vallen de laatste bedieningen weg. Het zijn de bedieningen van Kesteren, Nijmegen en Tiel. In december 2004 rijdt de laatste trein uit Kijfhoek naar Arnhem Goederen.

Op 7 februari 2005 neemt de Bocholter Eisenbahn Gesellschaft (BEG) de bediening van Arnhem Goederen en Zevenaar over van Railion. De aanvoertreinen komen vanaf dat moment alleen nog maar vanuit Oberhausen. Met deze trein komen alleen wagens mee voor Corus Tubes. Door de BEG wordt eerst Corus Tubes bediend en vervolgens de vestiging van BAT in Zevenaar. Vanaf 12 december 2005 is de volgorde van bedienen omgedraaid. Als eerste wordt BAT in Zevenaar bediend en vervolgens Corus Tubes vanaf 8.30. In november 2007 komt er een einde aan de bediening van Zevenaar. Vanaf dat moment wordt Corus bediend door de kalktreinen tussen Beverwijk en Flandersbach. In december 2009 komt er een einde aan deze werkwijze. Tussen januari en juni 2010 rijdt er drie keer per week een bloktrein tussen Beverwijk en Arnhem.


In 2008 wisselen de kalktreinen van en naar het Duitse Flandersbach hier van tractie.


Losweg

In 2007 en 2008 wordt sporadisch de losweg gebruikt voor het lossen van wagens met planken.

Op 21 januari 2011 wordt er een trein afgevoerd door de ACTS 7110, welke beladen is met boomstammen. De trein heeft als bestemming Niedergörne. De boomstammen dienen als grondstof voor de fabricage van cellulose in de fabriek aldaar. Op 28 april 2014 wordt een trein met militaire containers gelost, vanwege plaatsgebrek bij de losweg in 't Harde. Op 11 december 2015 wordt er weer een trein beladen na een stilte van bijna 6 jaar. Weer is het een trein met boomstammen naar Niedergörne. Dit keer verzorgt de Locon 1506 de tractie tot aan Emmerich. Op 25 april 2018 worden lege wagens van het type Snps voor het vervoer van boomstammen aangevoerd. Op 26 april 2018 worden de wagens beladen met boomstammen en in de avond van 26 april 2018 afgevoerd naar Niedergörne in Duitsland. In Nederland werd de tractie verzorgd door Independent Rail Partner met locomotief 2102. Op 27 april 2018 maakt de 766 een tussenstop langs de losweg tijdens de Koningsdag rit 2018 van de NVBS. In 202 is de losweg verwijderd.


Spooraansluitingen


  • BASF

In 2003 rijdt de laatste trein.

  • Billiton

In 1994 rijdt de laatste trein.

  • Corus Tubes

Sinds 19 heeft het bedrijf een spooraansluiting. Het zijn twee kopsporen. Voor de poort is een omloopspoor. Vanuit de vestiging van Corus in Beverwijk worden dagelijks staalwagens met staal aangevoerd voor de buizenfabriek. Tussen 2005 en 2008 verzorgt de Duitse BEG de aanvoer van wagons vanuit Emmerich. Vanaf 2008 neemt DB Schenker dit vervoer weer over. De wagens komen rechtstreeks uit Beverwijk. De wagens rijden mee met de kalktreinen van en naar Flandersbach. In 2009 komt er een einde aan deze route en komen de wagens met een eigen bloktrein naar Arnhem. In juni 2010 rijden hier de laatste treinen als gevolg van de sluiting van de fabriek.

  • PTT Post

In Arnhem heeft het expeditieknooppunt van PTT Post een plek gekregen op Arnhem goederen. In 1996 vertrekken hier de laatste treinen.


  • Spooraannemers

Het emplacement wordt door diverse aannemers gebruikt voor het laden danwel lossen van ballast en dwarsliggers. Ook worden regelmatig werktreinen opgesteld. Speno heeft sinds 17 mei 2012 een steunpunt voor haar materieel en voert er onderhoud uit. Hiervoor zijn de sporen 16 en 17 aangewezen.


Stamlijn


In 202 wordt de aansluiting naar het industrieterrein opgebroken. De aansluiting maakt plaats voor het nieuwe opstelterrein van de NS.


Spooraansluitingen

  • Enka/AKU/Akzo

In 1911 wordt Nederlandsche Kunstzijdefabriek (NK, uitspraak eNKa) opgericht en vestigt zich in Arnhem. In 1913 wordt de fabriek in gebruik genomen voor de productie van Rayon. In 1929 wijzigt de naam naar AKU (Algemene Kunstzijde Unie) als gevolg van de fusie met het Duitse Vereinigte Glanzstoff Fabriken (VGF). In 1969 neemt AKU definitief VGF over, waarbij in Nederland weer de naam Enka werd ingevoerd. Een aantal maanden later fuseert de AKU met de Koninklijke Zout Organon tot AKZO. In 1971 valt de fabriek in Arnhem onder de naam Enka Glanzstoff. In 1977 gaat het bedrijf door onder de naam Enka en in 1993 verandert de bedrijfsnaam nogmaals. Nu heet de fabriek Akzo Fibers. Na de overname van het Britse Courtaulds in 1998 is Akzo Fibers verzelfstandigd tot Acordis.