Dedemsvaart

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Dedemsvaart was de naam van de gelijknamige plaats in Overijssel. De verkorting was Ddv.

Geschiedenis

Op de plek waar het kanaal de Dedemsvaart de spoorlijn kruist, wordt een brugpost gebouwd. Ook komt er een station dat de naam krijgt van het kanaal, Dedemsvaart. Het dorp Dedemsvaart ligt namelijk 16 kilometer ten oosten van de spoorlijn. Tussen het station Dedemsvaart SS en het dorp Dedemsvaart gaat vanaf 1 oktober 1886 een stoomtram (smalspoor 1067 mm) rijden van de DSM (Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij). De tramlijn wordt op 1 oktober 1895 vanaf Dedemsvaart SS doorgetrokken naar Zwolle Brink. De bouw van het treinstation begint in 186. Het stationsgebouw is van het type vierde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Het station wordt op 1 oktober 1867 geopend. In 1893 wordt de rechtervleugel verbouwd. Op 15 mei 1938 wordt het station gesloten. Het station wordt tijdelijk heropend voor een periode van 2 weken tussen 10 en 24 november 1940.

Tijdens de werkzaamheden voor de elektrificatie van de spoorlijn wordt het emplacement vereenvoudigd. Het inhaalspoor wordt opgebroken. Tussen 7 en 21 april 1952 wordt de beveiliging gemoderniseerd waarbij de hoofdsporen van lichtseinstelsel 1946 worden voorzien. De bediening vindt daarna plaats vanuit de brugpost (km 88.152) met behulp van een elektrisch eenrijig stelknoptoestel type S&H (1912). Daarmee verloor het stationsgebouw haar laatste functie als post T en werd aansluitend gesloopt. Beveiligingstechnisch blijft Dedemsvaart echter een station. In 1970 verliest ook de draaibrug haar functie en wordt vastgelegd. Het emplacement wordt nog verder vereenvoudig. Alleen een uithaal spoor en de aansluiting van het onderstation blijft over. Vanaf 4 mei 1973 is de post doorschakelbaar (werkt als automatisch blokstelsel), zodat de post onder normale omstandigheden geen personele bezetting meer nodig heeft. In de aanloop naar de modernisering wordt op 6 november 1977 Dedemsvaart definitief als station opgeheven en worden alle zijsporen opgebroken en overloopwissels geklemd. Hiermee verliest ook de voormalige brugpost haar laatste functie en wordt daarna afgebroken. Bij de modernisering tussen 20 november 1977 en 19 maart 1978 van wordt het lijn gedeelte Herfte aansluiting – Meppel van een dubbelenkelspoor beveiliging met lichtseinstelsel 1955 voorzien, welke vanuit de CVL te Zwolle wordt bediend. De overloopwissels worden nu vanuit de CVL in Zwolle bediend.

Laad- en losplaats

Bij de laad- en losplaats vindt veel vervoer van turfstrooisel plaats, wat uit het grote veengebied afkomstig is rondom Dedemsvaart. Soms vond er afvoer plaats van 100 wagons met strooisel in de week. Ook vindt er afvoer plaats van kwekerij Moerheim. Ook fietsen van de fietsfabriek van Orion uit Nieuwleusen worden per trein verzonden.


Spooraansluitingen

Achter de brugpost wordt bij de elektrificatie een onderstation (km 88.157) gebouwd met spooraansluiting.

Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Staatslijn A.


Dienstregeling