Wijzigingsblad 13 januari 1997

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 13 januari 1997 komt het wijzigingsblad van de dienstregeling 1996/1997 uit.

Wijzigingen in materieelinzet

  • In de serie 6100 (Arnhem - Tiel) worden de treinstellen DE-II vervangen door Plan U.
  • In de series 7700 (Arnhem - Winterswijk) en 77700 (Arnhem - Doetinchem) zal meer DM'90 ingezet gaan worden ten koste van Plan U. De treinen zullen bestaan uit 2 à 3 treinstellen.


Wijzigingen in treinnummers


Wijzigingen bij NS Cargo

Op 13 januari 1997 is bij NS Cargo een nieuwe dienstregeling ingegaan. Er komt een efficiëntere opzet in het noorden, oosten en zuiden van Nederland. De inzet van locomotieven en personeel wordt hierbij geminimaliseerd.

  • Vanuit Onnen zijn drie locomotieven van de serie 6400 nodig om alle aansluitingen in het noorden van Nederland te kunnen bedienen. De locomotieven worden hierbij bijna 24 uur per dag ingezet. Een vierde locomotief is reserve. Deze zal na een aantal weken verhuizen naar Zwolle of Amersfoort. Hiermee is de capaciteit om extra vervoer te rijden verminderd. Vanuit Delfzijl zullen twee afvoertreinen naar Onnen rijden. De kalktrein 47634 uit Hermalle naar Delfzijl rijdt bij daglicht. Vanaf Onnen rijdt de trein in twee delen naar Delfzijl in verband met het gewicht van de trein. Het tweede deel van de trein vertrekt om 22.17 uit Onnen naar Delfzijl als trein 57334. De tijden voor de bediening van Veendam zijn eveneens gewijzigd vanwege de vermindering van het aantal locomotieven. Trein 54300 rijdt 4 uur vroeger, zodat wagons naar internationale bestemmingen nog in de nacht over kunnen stappen op Kijfhoek. Hiermee kan een einde komen aan het afhaken van wagons in Amersfoort en in Venlo (trein van Onnen naar Venlo).
  • Vanuit Almelo wordt Emmtec bediend en niet meer vanuit Zwolle. De wagons uit Lutterade DSM reizen niet meer mee met trein van Lutterade naar Onnen, maar reizen om via de Kijfhoek en Almelo. De zouttrein op maandag naar Duitsland van de Akzo in Hengelo rijdt pas om 17.21 in plaats van rond 9 uur. Servo in Delden wordt van dinsdag tot en met vrijdag bediend in de ochtend.
  • Vanuit Arnhem worden Kesteren/Tiel, Nijmegen en Zevenaar bediend. Op de Kijfhoek zijn de wagons al in de juiste volgorde geplaatst. Op maandag arriveert trein om 8.50 te Arnhem Goederen. Voor de bediening van Ede en Arnhem komt trein om 6.16 aan uit Amersfoort op maandag. De overige dagen . De bediening van Zevenaar is verplaatst naar de middag, aankomst om 13.46, terwijl de bediening van Ede is vervroegd (aankomst om 8.16, op maandag een half uur vroeger). Op maandag worden Kesteren en Tiel op dezelfde tijd bediend als op de overige dagen. Met uitzondering van maandag worden de wagons voor Trailstar in Ede apart aangevoerd vanuit Arnhem. Het vertrek uit Nijmegen is vervroegd.
  • In Amersfoort is het afhaken van wagons voor Noord Duitsland van trein 54300 uit Onnen naar de Kijfhoek komen te vervallen. Daarnaast is het heuvelen in de nacht komen te vervallen. De opzet van het halen en brengen van afvalwagens voor de VAM in Crailoo is gewijzigd. De locomotief die afvalwagens brengt, rijdt vervolgens terug naar Amersfoort met wagons voor het dienstvervoer. In de middag is het omgekeerd. Als er een locomotief met dienstwagens aankomt, neemt deze de beladen afvalwagens mee.
  • In Brabant worden de bedieningen van Boxtel en 's-Hertogenbosch geschrapt. De bediening van Eijsden en Weert komen te vervallen.
  • De treinen voor NS Infra krijgen een andere opzet. In plaats van dat er vijf treinen naar Amersfoort toe rijden van uit Almelo, Amsterdam Westhaven, Arnhem, Roosendaal/Rotterdam Noord Goederen en Zwolle, gaan er 9 treinen rijden. Amersfoort blijft in de nieuwe opzet wel het centrale punt. Er gaat niet meer geheuveld worden in Amersfoort, maar de wagons worden afgestoten. De treinen komen nu tussen de middag aan in Amersfoort. Naast de vijf al bestaande plaatsen, worden Crailoo, Kijfhoek, Tilburg en Utrecht toegevoegd aan het netwerk. Hiermee komt een nachtelijke Unit Cargo trein tussen Kijfhoek en Amersfoort te vervallen. Na het samenstellen van de treinen, gaan zij in de loop van de middag weer terug.