Veendam

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Veendam is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Groningen. De verkorting van het station is Vdm.

Geschiedenis

Eerste station

Geopend in 1910. Gesloten op 17 mei 1953 voor reizigersvervoer. Sinds 1994 in gebruik als station voor de STAR (Stichting Stadskanaal Rail).


Tweede station

Laad- en losplaats

Vanaf worden onregelmatig wagons met boomstammen uit Denemarken aangevoerd.


  • Nedmag

Vanuit Hermalle rijdt sinds drie keer in de week een trein met dolime naar Veendam.

Vanaf 200 rijdt RTB een maal in de week de afvoer van Dead Burned Magnesia (DBM) naar Mainzlar. In 2010 gaat dit vervoer over naar ACTS in samenwerking met SBB Cargo. In 2011 neemt RTB dit vervoer weer over.

In januari 2012 gaat het vervoer over van DB Schenker naar Husa. Voor het stuk tussen Veendam en Onnen wordt een diesellocomotief van het type class 66 ingezet. Tussen Onnen en Sittard rijdt een elektrische locomotief van de serie 1600 de trein, waarbij de diesellocomotief in opzending mee rijdt. In Sittard rijdt de diesellocomotief de trein verder naar België. Door DB Schenker wordt het vervoer van DBM in januari 2014 overgenomen van RTB. De aan- en afvoer vindt plaats met het Unit Cargo netwerk in plaats van in bloktreinen. In februari 2014 neemt RRF dit vervoer over en blijft de dienst op de zelfde wijze uitvoeren als Husa. In januari 2016 neemt DB Cargo het vervoer van dolime over van RRF. In 2016 rijdt de laatste trein met DBM naar Mainzlar. Met ingang van januari 2018 rijdt de trein 4 keer in de week. Met ingang van 1 januari 2019 neemt Lineas het vervoer van dolime over van DB Cargo. Een duo diesellocomotieven van de Reeks 77 gaat deze treinen rijden, waarbij zij de trein ook door de losinstallatie rijden. De beladen trein arriveert rond 6.15 in Veendam op dinsdag, woensdag en vrijdag. De lege trein vertrekt halverwege de middag uit Veendam op maandag, woensdag en vrijdag. Wanneer er een extra trein rijdt, vertrek deze op zondagochtend uit Veendam rond 8 uur. De beladen trein arriveert op zaterdagochtend rond 9 uur. In de eerste maanden van 2019 rijdt de vierde slag regelmatig. Deze treinen rijden met een elektrische locomotief van de Baureihe 186 tot aan Onnen, waar twee locomotieven van de Reeks 77 de trein overneemt voor het laatste deel naar Veendam. De vierde slag rijdt per 1 april 2019 op dinsdagmiddag vanuit België naar Veendam. Op woensdagochtend gaat de geloste trein terug naar België. Met ingang van medio april 2019 rijdt de lege trein op woensdag eerder van Veendam naar Onnen.


  • Railport Groningen

In 1995 wordt de terminal geopend. De terminal heeft vier lange sporen. De terminal vervangt de oude terminal uit 196. De containertreinen rijden naar het Rail Service Center in de [{Waalhaven]]. De treinen worden gereden door NS Cargo. Vanaf 1999 gaat ACTS de containertreinen naar de Waalhaven rijden. Zij gebruiken hiervoor een locomotief van de serie 1200, aangevuld met een diesellocomotief uit de Reeks 62 van de NMBS. De diesellocomotief rijdt de trein op niet geëlektrificeerde baanvakken. De trein rijdt zes keer in de week. In 2011 wordt de frequentie verlaagd tot 3 ritten in de week als gevolg van de aanleg van een aanlegsteiger in de buurt voor de binnenvaart. Tot eind 2012 verzorgt ACTS en later HTRS de tractie voor de containertreinen. In januari 2013 neemt DB Schenker de trein over. Er worden 15 containerdraagwagens met de Unit Cargo trein aan- en afgevoerd. De trein rijdt elke werkdag. In 201 wordt de frequentie verlaagd tot twee treinen in de week. In 2015 rijdt de trein voor het laatst. Het kleine aantal containers rijdt vanaf dat moment mee met de aan- en afvoertrein uit het Unit Cargo-netwerk vanuit Onnen. In december 2015 en in de eerste maanden van 2016 rijdt DB Cargo een containertrein met vervuilde grond uit Weil am Rein, Zwitserland naar Veendam. Voor deze treinen worden speciale containers van Bauer gebruikt. Na een aantal weken neemt Rheincargo het vervoer over van DB Cargo. In het najaar van 2016 en het voorjaar van 2017 rijdt Rheincargo wederom met de containertrein met vervuilde grond, dat afgevoerd wordt naar de Eemshaven per vrachtwagen. In april 2017 verhuist het vervoer van boomstammen naar Delfzijl. In 2018 en 2019 zijn er weer perioden dat Rheincargo met een containertrein met vervuilde grond naar de terminal rijdt. Deze treinen zijn afkomstig uit Basel Birsfelden Hafen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek.

Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Veendam:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
37800 Groningen Veendam D-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinen in Veendam.