Spoorlijn Mariënberg - Almelo

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn Mariënberg - Almelo ligt in de provincie Overijssel en heeft een lengte van 18,8 kilometer. De spoorlijn is aangelegd als zijlijn van de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal. De spoorlijn vormt een belangrijke verbinding tussen Twente en de haven van Delfzijl.

Geschiedenis

In 1996 wordt bekend dat deze spoorlijn, met nog 29 andere lijnen, onrendabel is. In tegenstelling tot de 29 andere lijnen, komt de spoorlijn tussen Almelo en Mariënberg niet in aanmerking om aanbesteed te worden. In 199 doet busmaatschappij Oostnet toch een bieding om de spoorlijn te exploiteren voor 1,8 miljoen gulden. Op dit aanbod wordt echter niet ingegaan. De provincie Overijssel en de regio Twente krijgen een miljoen gulden om de exploitatie uit te voeren met bussen. De beide overheden wilde echter het vervoer per trein aanbesteden en krijgen hiervoor toestemming van minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat. In oktober 1997 wordt de aanbesteding van de spoorlijn bekend gemaakt. Voor 16 november 1997 moet de offerte ontvangen zijn. Er zijn vijf partijen uitgenodigd om een aanbieding te doen. Dit zijn Lovers Rail, het Duitse Bentheimer Eisenbahn, Vancom, Oostnet en Midnet. Alleen door Oostnet en Midnet worden offertes ingediend. Lovers Rail was, ondanks de grote interesse, te laat met bieden. Op 10 december 1997 wordt bekend gemaakt dat Oostnet de aanbesteding heeft gewonnen. De looptijd is drie jaar met de twee keer de mogelijkheid voor een verlenging van één jaar. De looptijd gaat in met de dienstregeling 1998/1999. Oostnet krijgt hiervoor een jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen gulden tegen de 4,4 miljoen gulden die de NS kreeg. De dienst wordt uitgevoerd met twee treinstellen die van de NS worden overgenomen, de DE2 180 en 186. Een derde treinstel wordt overgenomen om onderdelen te leveren. Om kosten te besparen wordt er daarom zonder conducteur gereden in een uurdienst met in de ochtend geen aansluiting naar Emmen in Mariënberg en in de middag andersom. Het volgende jaar voor de dienstregeling 1999/2000 wordt er gereden onder de naam van Connexxion, waar Oostnet in is opgegaan. Per 1 augustus 1999 wordt deze wijziging officieel van kracht.


In 2016 wordt de spoorlijn vernieuwd, zodat de dienst doorgetrokken kan worden naar Hardenberg. Dit is een lang gekoesterde wens van de Regio Twente. De doortrekking is mogelijk door de spoorlijn te moderniseren. Hierbij sluit het station van Geerdijk. De baanvaksnelheid kan hierbij omhoog van 80 naar 120 kilometer per uur. Op deze manier is er geen extra materieel en personeel nodig.


Aanleg

Ten zuiden van het station van Vroomshoop wordt een draaibrug aangelegd over het Overijsselsch Kanaal.


Beveiliging


Aan de zuidzijde van de draaibrug over het Overijsselsch Kanaal bij Vroomshoop is een elektrisch bediend hoofdsein geplaatst. Dit was noodzakelijk omdat vanwege de aanwezigheid van de draaibrug geen trekdraden konden worden getrokken over de brug vanuit Vroomshoop. Het station van Daarlerveen kende geen eigen beveiliging en daarom is voor deze oplossing gekozen. Met deze oplossing kon een apart brugsein komen te vervallen. Het voorsein voor dit hoofdsein is eveneens elektrisch bediend en staat op ongeveer 100 meter ten noorden van het perron in Daarlerveen. Deze twee seinen zijn van het Amerikaanse type en afkomstig van het baanvak Amsterdam - Utrecht. Zij zijn hier in 19 geplaatst. De seinen zijn te herkennen aan de punt op de mast van het sein en een afgedekt derde seinglas.

Opening & ingebruikname

Wijzigingen

Vanaf 30 april tot en met 6 juni 2016 wordt de spoorlijn gemoderniseerd. Hierdoor kan de baanvaksnelheid omhoog van 80 naar 120 kilometer per uur. In deze periode zijn de rails, dwarsliggers en ballast vernieuwd. Voor deze werkzaamheden zijn de 102 van RRF en de locomotieven 602 en 604 van Railpro actief. Ook de 601 komt enkele dagen over om de defecte 102 te vervangen. Ook de 603 komt enkele dagen in mei naar Almelo om te assisteren bij de werkzaamheden aan het perron. Vanwege een tekort aan locomotieven kwam de SHD 2205 ook in actie in het weekend van 20 mei 2016. In Almelo wordt het zakspoor 203b met 100 meter verlengd. Hiertoe moest de fundering van het voormalige dienstgebouw van DB Schenker worden verwijderd. In Vriezenveen wordt het eerste (oostelijke) spoor opgebroken. Hiermee wordt het een halte aan de vrije baan in plaats van een kruisingsstation. Het perron wordt over een lengte van 83 meter versmald. In Vroomshoop komen slankere wissels. Het noordelijke wissel wordt daarmee 100 meter naar het zuiden verplaatst, zodat de overweg Julianastraat enkelsporig wordt. Het perron wordt aan de noordzijde over een lengte van 48 meter versmald. De boog voor het station van Mariënberg wordt in een andere verkanting aangelegd, zodat hier ook een hogere snelheid mogelijk is. In Mariënberg wordt het kopspoor 533 doorgetrokken en aangesloten op het hoofdspoor naar Emmen. De overloop naar spoor 532 kan hiermee verdwijnen. Spoor 534 wordt hier een kopspoor, zodat hier materieel opgesteld kan worden. De beveiliging wordt geheel vernieuwd. Dwergseinen worden vervangen door hoge seinen. Dit is nodig vanwege de hogere maximumsnelheid. Om deze wijziging mogelijk te maken, wordt het station van Geerdijk gesloten. Op 5 juni 2016 worden er proefritten verreden om te controleren of alles naar behoren werkt. Hiervoor worden de beide Linten en twee treinstellen GTW van Arriva gebruikt.


Stations

Aan de spoorlijn liggen vijf stations die door Arriva bediend worden. Daarnaast zijn er in het verleden nog twee stations geweest aan de spoorlijn, welke in de loop van de tijd zijn gesloten. .

Mariënberg

Dit station ligt op kilometerpunt 0,0

Geerdijk

Dit station ligt op kilometerpunt 3,8. In 2016 is het station gesloten

Vroomshoop

Dit station ligt op kilometerpunt 6,0

Daarlerveen

Dit station ligt op kilometerpunt 7,8

Westerhoeve

Dit station ligt op kilometerpunt 10,8. In 1945 is de halte anderhalve maand geopend geweest.

Vriezenveen

Dit station ligt op kilometerpunt 12,5

Aadorp

Dit station ligt op kilometerpunt 16,8. In 1938 werd de halte gesloten.

Almelo

Dit station ligt op kilometerpunt 18,8


Aansluitingen

De spoorlijn kent en kende diverse spooraansluitingen.

In Almelo is er een aansluiting naar het bedrijvenpark en naar industrieterrein Dollegoor. Deze aansluitingen zijn alleen vanuit Almelo te bereiken.Dienstregeling

Met ingang van de zomerdienstregeling van 23 mei 1954 wordt de stoomtractie op de spoorlijn vervangen door het nieuwe dieselelektrische materieel. Met de vervanging is het mogelijk om een uursdienst te gaan rijden.

Vanaf de dienstregeling in 1998/1999 neemt Oostnet het vervoer over op de spoorlijn, nadat de spoorlijn in 1995 werd aangewezen voor sluiting. De treindienst wordt uitgevoerd met twee DE2 treinstellen, de DE2 180 en DE2 186. De treinnummerreeks wijzigt hierbij van 8400 naar 31000 om aan te duiden dat het een niet-NS-lijn is. Oostnet rijdt in een uurdienst met 's ochtends geen aansluiting naar Emmen in Mariënberg en in de middag andersom. 's Ochtends op werkdagen wordt er een extra slag gereden naar Vroomshoop en in de middag vijf slagen. In de vakanties zouden deze vervallen, maar in 1998/1999 blijven deze rijden. Er wordt gereden met normaal één treinstel en in de spits met twee treinstellen. Vanaf oktober 2002 worden de oude treinstellen vervangen door DH-motorrijtuigen, de DH1 3101 en DH1 3102. Zij worden aangeduid als VeenExpress. Bij defecten aan deze treinstellen werden treinstellen van het type Lint van Syntus ingezet. Deze treinstellen gaan vanaf mei 2007 vast rijden op dit traject. Syntus wijst hiervoor de treinstellen 44 en 45 aan. Met ingang van de dienstregeling 2013 voert Arriva de treindienst uit en neemt hiervoor de Lint-treinstellen 33 en 34 over van Syntus. Vrijdag 29 april 2016 is de laatste dag dat het station Geerdijk bediend wordt. Met de sluiting van het station van Geerdijk is het mogelijk om de treinverbinding door te trekken naar Hardenberg. Vanaf 29 augustus 2016 zullen de treinen daadwerkelijk doorrijden naar Hardenberg vanuit Almelo. Doordeweeks zullen hier treinstellen van het type Lint rijden. In het weekend rijden er gekoppelde treinstellen type GTW uit de Achterhoek.


Ongevallen