Vriezenveen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Vriezenveen is het station van de gelijknamige Overijsselse plaats Vriezenveen. De verkorting van het station is Vzv.

Geschiedenis

In 19 werd begonnen met de aanleg van de spoorlijn tussen Almelo en Mariënberg. Deze spoorlijn vormde een belangrijke route vanuit Twente naar de haven van Delfzijl. Voor de werknemers in de veenkoloniën werden langs deze spoorlijn een aantal stations aangelegd.


Eerste station

Tweede station

Tussen 30 april 2016 en 5 juni 2016 wordt de spoorlijn vernieuwd. Het eerste (oostelijke) spoor opgebroken. Met het verwijderen van dit spoor kan ook het overpad komen te vervallen. Hiermee wordt het een halte aan de vrije baan. Het perron wordt over een lengte van 83 meter versmald. Het voormalige tweede spoor wordt daarmee het hoofdspoor.


Laad- en losplaats

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Mariënberg - Almelo.


Dienstregeling

Vanaf de dienstregeling in 1998/1999 neemt Oostnet het vervoer over op de spoorlijn, nadat de spoorlijn in 1995 werd aangewezen voor sluiting. De treindienst wordt uitgevoerd met twee DE2 treinstellen, de DE2 180 en DE2 186. De treinnummerreeks wijzigt hierbij van 8400 naar 31000 om aan te duiden dat het een niet-NS-lijn is. Oostnet rijdt in een uurdienst met 's ochtends geen aansluiting naar Emmen in Mariënberg en in de middag andersom. 's Ochtends op werkdagen wordt er een extra slag gereden naar Vroomshoop en in de middag vijf slagen. In de vakanties zouden deze vervallen, maar in 1998/1999 blijven deze rijden. Er wordt gereden met normaal één treinstel en in de spits met twee treinstellen. Vanaf oktober 2002 worden de oude treinstellen vervangen door DH-motorrijtuigen, de DH1 3101 en DH1 3102. Zij worden aangeduid als VeenExpress. Bij defecten aan deze treinstellen werden treinstellen van het type Lint van Syntus ingezet. Deze treinstellen gaan vanaf mei 2007 vast rijden op dit traject. Syntus wijst hiervoor de treinstellen 44 en 45 aan. Met ingang van de dienstregeling 2013 voert Arriva de treindienst uit en neemt hiervoor de Lint-treinstellen 33 en 34 over van Syntus. Vrijdag 29 april 2016 is de laatste dag dat het station Geerdijk bediend wordt. Met de sluiting van het station van Geerdijk is het mogelijk om de treinverbinding door te trekken naar Hardenberg. Vanaf 29 augustus 2016 zullen de treinen daadwerkelijk doorrijden naar Hardenberg vanuit Almelo. Doordeweeks zullen hier treinstellen van het type Lint rijden. In het weekend rijden er gekoppelde treinstellen type GTW uit de Achterhoek.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Vriezenveen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
31000 Almelo Hardenberg LINT 41/H (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinseries te Vriezenveen.