Geldermalsen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Geldermalsen is een van de stations in de provincie Gelderland in de gelijknamige plaats. De verkorting van het station is Gdm.

Geschiedenis

Het stationsgebouw en zijn perronkappen zijn geopend in 1884.


In 2013 wordt begonnen met de restauratie van het station. Het station zal zoveel mogelijk in oude staat worden gebracht, omdat het een monument is. De brug over de sporen zal vervangen gaan worden door een nieuwe brug. De oude is in een te slechte staat. Een deel van de brug wordt geschonken aan de Museum Buurt Spoorweg in Haaksbergen. Deze zal de brug restaureren en plaatsen op het emplacement van Haaksbergen. Van de perronkap zal de draagconstructie worden hersteld en verbeterd.

In juli 2015 worden de gerestaureerde perronkappen teruggeplaatst. Deze zijn aan beide zijden ongeveer 20 meter korter gemaakt dan dat de kap oorspronkelijk was. In oktober 2015 zijn de laatste werkzaamheden aan het gebouw afgerond. In het voorjaar van 2015 wordt begonnen met het onder handen nemen van de buitenzijde van het stationsgebouw. Het interieur volgt in een later stadium. In januari 2016 is de gemeenteraad van Geldermalsen akkoord gegaan met aanpassingen die nodig zijn voor het Programma Hoogfrequent Spoor. Tussen het station en Tricht Aansluiting zal een extra spoor worden aangelegd voor de treinen van Arriva naar Dordrecht. Op deze manier hoeven de treinen van Arriva geen gebruik meer te maken van de spoorlijn naar Utrecht. De beide overwegen in dit stuk zullen worden opgeheven en vervangen door onderdoorgangen. Het station krijgt een nieuw perron voor de treinen van Arriva en voor de treinen naar Tiel. De nog nieuwe loopbrug zal hierbij plaats maken voor een tunnel. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2019 beginnen. Na afronding van deze werkzaamheden zullen 6 intercity's, 6 sprinters en 2 goederentreinen per uur door Geldermalsen kunnen rijden en stoppen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Betuwelijn en aan Staatslijn H (Utrecht - Boxtel).


Dienstregeling

Vanaf de dienstregeling 2007 neemt Arriva de treindienst over op de Westelijke Betuwelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Elk half uur rijdt er een trein per richting. Arriva begint deze dienst met een aantal gehuurde treinstellen Plan V van de NS. Vanaf 14 september 2008 worden de oude treinstellen vervangen door nieuwe GTW-treinstellen van Stadler.

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Geldermalsen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
6000 Utrecht Centraal Tiel SLT
6900 Utrecht Centraal 's-Hertogenbosch SLT
36700 Dordrecht Geldermalsen E-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) rijden de volgende treinseries voorbij Geldermalsen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
3500 Schiphol Venlo VIRM
3900 Enkhuizen Heerlen VIRM


  1. DOORVERWIJZING Sjabloon:Navigatie Staatslijn H (Utrecht Centraal – Boxtel )