Gorinchem

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Gorinchem is het station van de gelijknamige plaats in Zuid Holland. De verkorting is Gr.

Geschiedenis

Met de aanleg van de Betuwelijn tussen Elst en Dordrecht, kreeg Gorinchem een station. Ruim anderhalf jaar lang was Gorinchem het eindpunt van de Betuwelijn, tot dat in 1885 het traject naar Dordrecht werd geopend.


Eerste station

In 188 begon de bouw van het station. Het stationsgebouw is van het standaardtype Sneek. Het gebouw bestaat uit een centraal, vierkant gedeelte met twee verdiepingen. Het dak van het gebouw is een schilddak met dakkapel, klok en zadeldakje. De twee rechthoekige vleugels aan weerszijden bestaan uit een verdieping. In het centrale deel bevinden zich loketten, terwijl in de ene vleugel de bevond en in de andere vleugel . Vanwege de slechte staat van onderhoud, wordt besloten om het stationsgebouw te slopen en te vervangen door een nieuw gebouw. Het oude stationsgebouw werd in 19 gesloopt.

Hoofdgebouw eerste station Gorinchem.jpg


Tweede station

In 197 is begonnen met de bouw van het nieuwe station, naar een ontwerp van C. Douma. Het gebouw is opgebouwd uit een laag en toont nauw verwantschap met het stationsgebouw van Emmen. Het gebouw was zakelijk vormgegeven en heeft een vouwdak. In het gebouw is een wachtruimte, toiletten en plaats voor de loketten. Ook is er ruimte voor de restauratie van 'Het Station'. In 19 sluit de NS de loketten in het station. Eind 2007 opent Arriva een Arriva Store op de plaats van de oude loketten. De Arriva Store heeft de zelfde functie als de vroegere loketten. De restauratie is omgebouwd naar 'Café T Espresso'. In 2013 wordt het stationsgebouw gerenoveerd en een aantal compartimenten worden verwijderd, zodat er grotere ruimtes ontstaan.

In 2018 wordt begonnen met de voorbereidingen en werkzaamheden voor het aanleggen van een nieuwe tunnel onder de sporen. De perrons zullen voorzien gaan worden van liften en hellingbanen. In de zomer van 2019 moet de nieuwe tunnel en een nieuw perron in gebruik worden genomen. De ontdekking van een tweetal ondergrondse blusputten legde het werk stil. Door bouwer Ballast Nedam Infra kan er geen heistelling worden geplaatst in verband met deze putten. De bouwer komt in conflict met ProRail over de meerkosten van het verwijderen van deze putten. In de zomer van 2020 besluit de Raad van Arbitrage om de werkzaamheden te hervatten. De planning en bouwwijze moeten wel aangepast worden aan de ontstane situatie. Van 1 tot 9 mei 2021 is er gewerkt aan het verbreden van de reizigerstunnel onder de sporen. Een nieuwe betonconstructie is in deze periode geplaatst. De tunnel komt halverwege de perrons. Het smalle middenperron wordt verwijderd en vervangen door een zijperron aan spoor 2. Dit perron wordt echter niet voorzien van een overkapping, zoals het oude middenperron dit wel had. In oktober 2021 wordt de oude voetgangerstunnel gesloopt. In december 2021 is een lift geplaatst.


Laad- en losplaats

Bergplaats goederen Gorinchem Leerdam en Tiel.jpg


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Betuwelijn ter hoogte van kilometerpunt 70,440


Dienstregeling

Vanaf de dienstregeling 2007 neemt Arriva de treindienst over op de Westelijke Betuwelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Elk half uur rijdt er een trein per richting. Arriva begint deze dienst met een aantal gehuurde treinstellen Plan V van de NS. Vanaf 14 september 2008 worden de oude treinstellen vervangen door nieuwe GTW-treinstellen van Stadler. Vanaf 5 september 2011 wordt het station ieder kwartier bedient, doordat er extra treinen rijden tussen Dordrecht en Gorinchem na aanpassing van de spoorlijn. Voor deze extra treindiensten zijn drie nieuwe treinstellen afgeleverd.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Gorinchem:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
7100 Dordrecht Gorinchem E-GTW (Arriva)
7200 Dordrecht Geldermalsen E-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Gorinchem.