Castricum

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Castricum is het station van het Noord-Hollandse dorp Castricum. De verkorting van het station is Cas.

Geschiedenis

In 1958 krijgt het station een automatisch blokstelsel en zal post T vernieuwd worden. Op 1958 komt de vernieuwde Post T in dienst en is voorzien van een AR tableau.


Eerste station

In 1866 wordt met de bouw van het station begonnen. Het station is gelegen ten zuidwesten van de bebouwde kom. Het stationsgebouw is van het type vijfde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station bestaat uit een middendeel dat dwars op de sporen staat en aan weerszijden van dit deel zijn twee kleine vleugels gebouwd. Deze vleugels zijn smaller dan het middendeel. Voor het bedienen van seinen en wissels wordt een Post T ingericht in het station. Het windwerk en de handelinrichting voor de overweg staan buiten op het perron. Op 1 mei 1867 wordt het station geopend. In 1912 is aan de rechtervleugel nog een aangebouwd met een hoog en laag deel gebouwd. In 1968 wordt het stationsgebouw gesloopt en wordt begonnen met de bouw van een nieuw station


Tweede station

Ontworpen door C. Douma. Medio april 2020 gesloopt.


Derde station

In de zomer van 2018 wordt begonnen met het opknappen van het station. De perrontunnel wordt opnieuw betegeld en krijgt nieuwe LED-verlichting. Daarnaast zal de toegang tot deze tunnel worden verbreed. Reizigers met veel bagage en mindervaliden krijgen een betere toegang tot het perron door de aanleg van 3 nieuwe, transparante liften. Op het perron wordt een kiosk en bloemenwinkel gebouwd en al het meubilair vervangen. Hier zal ook een nieuwe overdekte wachtruimte worden gebouwd. Medio april 2020 wordt het stationsgebouw gesloopt. Het carillon zal worden opgeknapt en worden teruggeplaatst.


Laad- en losplaats

Spooraansluitingen


Spoorlijnen

Het station ligt aan Staatslijn K (Den Helder - Amsterdam), gelegen bij kilometerpunt 53,871.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Castricum:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
4800 Amsterdam Centraal Hoorn (via Haarlem) SLT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Castricum.