Hembrug (halte)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De stopplaats Hembrug is een van de stopplaatsen in de provincie Noord-Holland. De verkorting van het station was Hmb.

Geschiedenis

Ten tijde van de bouw van de nieuwe brug over het Noordzeekanaal in 1903 moest er een nieuwe stopplaats worden aangelegd voor het personeel van de Bruynzeel en munitiefabriek. De nieuwe stopplaats vervangt de oude stopplaats Noorder IJdijk. De nieuwe stopplaats wordt aan de Zaanse zijde van de brug aangelegd. De perrons zijn aan weerszijden aangelegd. De perrons zijn ieder voorzien van een houten gebouwtje. Aan de oostzijde komt nog een bijgebouw voor . Het gebouw aan de oostzijde, spoor 1, is ingericht voor de stationschef en de verkoop van abonnementen aan de fabrieksarbeiders. Het gebouw aan de westzijde, spoor 2, is grotendeels ingericht als wachtruimte.

Op 1 januari 1907 wordt de stopplaats in gebruik genomen.

Op 23 mei 1982 wordt de stopplaats gesloten als gevolg van de aanleg van de Hemtunnel. Het gebouwtje aan de westzijde wordt in 198 opgebroken, evenals de bestrating van het perron. Het gebouwtje aan de oostzijde wordt in 1983 opgebroken. Het wordt deels herbouwd bij een particulier in Krommenie als garage en tuinhuis. De sporen en het overgebleven perron worden in 1983 opgebroken.


Spoorlijnen

Het station lag aan Staatslijn K ter hoogte van kilometerpunt 73.


Dienstregeling

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Tracé Passé Verdwenen spoor bij de Hembrug en Zaandam - W. Hoekema - Maandblad: Railmagazine, 43e Jaargang - september 2021 nummer 387 Blz: 52-57 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489