NoordNed

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

NoordNed logo.png

NoordNed was een van de spoorwegmaatschappijen in Nederland.


Geschiedenis

Nadat de NS al eerder een succesvolle samenwerking was aangegaan met een busmaatschappij in de Achterhoek, kiest de NS in 1997 voor een samenwerking met busmaatschappij VEONN en Rederij Doeksen in Friesland. Hiermee wordt vooruitgelopen op de aanbesteding van het vervoer op de regionale spoorlijnen in Friesland per mei 1998. Hierbij worden de uitgangspunten van het IGO-programma overgenomen. Als gevolg van onder andere ontevredenheid onder het personeel, werd de startdatum met een jaar verschoven naar mei 1999. Op 30 september 1998 wordt VEONN overgenomen door het Britse Arriva. Rederij Doeksen heeft zich teruggetrokken uit de samenwerking. Op 1999 wordt NoordNed opgericht, met als aandeelhouders NS (49,9%), Arriva (50%) en ABN Amro 0,1%). In mei 1999 gaat NoordNed rijden op de regionale spoorlijnen in Friesland. Hiervoor worden treinstellen van het type Wadloper en Buffel van de NS gehuurd. In mei 2000 gaat NoordNed in de provincie Groningen rijden.

In december 2003 verkrijgt Arriva de overige 50% van de aandelen in NoordNed. In december 2005 verdwijnt de naam NoordNed en gaat Arriva onder de eigen naam haar bus- en treindiensten rijden.


Concessies

In 199 verkrijgt NoordNed de concessie om te gaan rijden vanuit Leeuwarden naar Harlingen Haven, Stavoren en Groningen. Deze treindiensten beginnen in mei 1999. In mei 2000 gaat NoordNed rijden in de provincie Groningen. Vanuit Groningen wordt er gereden naar Roodeschool, Delfzijl en Nieuweschans. Wanneer de nieuwe concessie van het bus- en treinvervoer voor Noord Nederland in december 2005 ingaat, gaat Arriva deze onder haar eigen naam rijden.


Materieel

Door de spoorwegmaatschappij is geen enkele serie treinstellen besteld. Er is alleen materieel gehuurd van de NS.