Kerkrade West

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Spekzholzerheide was een van de stations in de provincie Limburg. De verkorting was Sph

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn tussen Simpelveld en de Domaniale Mijn in Spekholzerheide, wordt het dorp aangesloten op het spoor. Dit spoor is een zijtak van de spoorlijn tussen Aken en Maastricht. Op 16 april 1871 wordt dit gedeelte geopend. In 1925 wordt begonnen met de aanleg van de spoorlijn tussen Simpelveld en Schaesberg. In 1934 is de spoorlijn gereed voor het goederenvervoer. Het wordt gebruikt voor het vervoer van steenkool van de Domaniale Mijn en de Willem-Sophia Mijn. In 1949 krijgt Spekholzerheide een station, nadat de spoorlijn ook voor het vervoer van personen wordt geopend. Dit vindt plaats op 15 mei 1949. Op deze dag wordt ook het station geopend. Dit station is ontworpen door Sybold van Ravesteyn. Het station is voorzien van een grote wachtkamer met loketten. Aan de spoorzijde is een laadbordes, waar goederen in de trein kunnen worden geladen vanuit de goederenloods. Deze zit vast aan het station. In de goederenloods zijn ook inklaringsloketten van de douane aanwezig.

Door de aanwezigheid van de twee mijnen, krijgt het station een groot emplacement. In 1970 verandert de naam van het station in Kerkrade West. Op 28 mei 1988 wordt de spoorlijn tussen Kerkrade Centrum en Simpelveld gesloten voor het treinverkeer. Het emplacement wordt gesaneerd ten behoeve van de woningbouw. Ook het stationsgebouw wordt gesloopt. Sinds 1995 maakt de Zuid-Limburgse Stoom Maatschappij gebruik van het station.

In de zomer van 2017 wordt er onderzocht of het mogelijk is om het station te heropenen voor de gewone treindienst. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de gemeente Kerkrade, provincie Limburg, vervoerder Arriva en de ZLSM. Uit het onderzoek komt naar voren er mogelijkheden om het station te heropenen. Als er besloten wordt op het station te heropenen, kan dit in 2020 gebeuren.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Miljoenenlijn.


Dienstregeling