FLIRT 3 (Connexxion)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Voor de vervanging van GTW 5037 besteld Connexxion twee treinstellen FLIRT 3 bij de Zwitserse fabrikant Stadler.

Geschiedenis

In 2001 publiceren de Zwitserse spoorwegen (SBB) een aanbesteding voor het leveren van nieuw materieel voor de Stadtbahn Zug (12 stuks) en de Regio-S-Bahn Basel (30 stuks). De treinstellen moeten vierdelig worden. In de aanbesteding zijn alleen functionele eisen opgenomen. De treinstellen voor Basel moeten ook toegelaten worden in Duitsland, omdat in dit netwerk twee lijnen, S5 en S6, over Duits grondgebied lopen. Stadler schrijft zich in voor deze aanbesteding, zonder dat er een treinstel is. In 200 wordt door Stadler deze aanbesteding gewonnen. In een periode van 20 maanden wordt door Stadler een nieuw treinstel ontwikkeld, het type FLIRT (Flinker Leichter Innovativer Regional Triebzug). Het treinstel is gebaseerd op de GTW, maar is niet voorzien van een apart ´powerpack´. Zo komt de kopvorm van de eerste generatie FLIRT overeen met dat van de GTW. Het ´powerpack´ van de GTW kent twee nadelen. De doorloop in dit ´powerpack´ wordt verstoord door de smalle gang en de trapjes om het volgende rijtuig te kunnen bereiken. Daarnaast is de maximale lengte bij één ´powerpack´ gesteld op drie rijtuigen. Bij meer rijtuigen moet er een extra ´powerpack´ worden toegevoegd. Daarnaast verstoord het de doorkijk door het treinstel, wat bijdraagt aan een verminderde sociale veiligheid. Bij de nieuwe treinstellen wordt de aandrijfmodule geplaatst boven de aangedreven einddraaistellen. Dit heeft een positieve invloed op de adhesie, wat de acceleratie van het treinstel ten goede komt. De vloer in het reizigersgedeelte kan hierdoor over de gehele lengte laag worden gehouden. Door de aandrijving in het treinstel te integreren is het mogelijk om langere treinstellen te formeren. Het eerste treinstel, de RABe 521 001, is begin juni 2004 gereed en maakt op 4 juni 2004 zijn eerste proefrit.

Het treinstel staat bekend om zijn snelle optrekken, de hoge remkracht en het lage gewicht. Deze treinstellen zijn gebouwd voor een snelheid van 160 kilometer per uur. Op basis van dit treinstel is een modulair concept ontwikkeld, waarbij vele uitvoeringen mogelijk zijn. Na dit succes in Zwitserland, worden ook treinstellen verkocht aan Algerije, Duitsland, Estland, Finland, Hongarije, Italië, Noorwegen, Polen, Tsjechië, Servië, Wit-Rusland en Zweden. De treinstellen voor Estland zijn voorzien van een dieselunit. De treinstellen voor Noorwegen en Zweden zijn gebouwd voor een snelheid van 200 kilometer per uur en hebben een ander design gekregen. In Tsjechië rijdt LEO Express met zeer luxueuze treinstellen. In 2013 kreeg het treinstel een update, zodat het treinstel weer voldoet aan de Europese eisen qua botsnormen. Het treinstel krijgt een nieuw design en voldoet beter aan de normen voor botsveiligheid. De eerste treinstellen na deze aanpassingen zijn in 2013 verkocht aan de Duitse vervoerder Meridian.


In april 2016 besteld Connexxion twee treinstellen bij Stadler. De bestelling van de treinstellen lift mee op de optie die gedaan is door Keolis. Ten opzichte van deze treinstellen verschillen het interieur en de kleur aan de buitenzijde. De bestelling is nodig vanwege het gestegen reizigersaantallen tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De treinstellen worden gebouwd in het Zwitserse Bussnang. De keus voor de FLIRT wordt gedaan omdat treinstellen van de bestaande series GTW niet meer toegelaten worden in Nederland. De 5037 zal na aflevering van de twee nieuwe treinstellen overgedaan aan Arriva, dat het treinstel zal gaan inzetten tussen Zwolle en Emmen. Zo ver komt het echter niet. Het treinstel gaat al in december 2016 naar Arriva. Tijdelijk komen er twee GTW's van Breng de 5037 vervangen. Op 13 september 2017 worden de treinstellen 5038 en 5039 afgeleverd. Zij worden vanaf Bad Bentheim door de 303001 van Strukton naar Amersfoort gesleept en op de Bokkeduinen geplaatst. Op 2 februari 2018 vindt de officiële presentatie van de treinstellen plaats en worden zij in dienst gesteld. Tijdens deze gelegenheid wordt de naam van gedeputeerde Conny Bieze onthuld op treinstel 5038.


Technische gegevens

FLIRT-II

De treinstellen hebben een lengte van 45,700 meter, een breedte van 2,820 meter en een hoogte van 4,120 meter. Tussen de draaistellen hebben de bakken een lengte van 17,60 meter. Het gewicht is van een treinstel is 81 ton. De tweedelige treinstellen hebben 16 zitplaatsen eerste klas en 164 zitplaatsen tweede klas. Er zijn 12 klapzittingen en handgrepen. De treinstellen hebben een maximumsnelheid van 160 km/h, maar zij zijn toegelaten voor een snelheid van 140 kilometer per uur. De vloer bevindt zich op 78 centimeter hoogte. De stellen hebben ATB-EG en zijn voorbereid op inbouw van ERTMS. De treinstellen zijn geschikt voor 1,5 kV gelijkstroom. De fabrikant van de remmen is Dako en de remopschriften zijn DK-R-A-E-Mg. De treinstellen krijgen de nummers 5038 - 5039.


Uitvoering

De rijtuigen zijn opgebouwd uit een aluminium bodemplaat, met daarop de zijwanden en het dak gelast. In het dak zijn kabelgoten aangebracht om alle kabels weg te werken. Elk rijtuig is voorzien van een set zwenk/zwaaideuren van 1,3 meter breed. De treinstellen zijn voorzien van elektronische koersrollen. De treinstellen zijn voorzien van twee stroomafnemers, type . Deze zijn geplaatst op de mB. Onder de cabine's zijn de treinstellen geplaatst op eigen draaistellen. De overige bakken rusten op gezamenlijke draaistellen. De front- en sluitseinen zijn aan de onderzijde van het raam geplaatst. Het bovenste frontsein is boven het raam geplaatst. Tussen dit frontsein en het raam is een bestemmingsdisplay geplaatst. Onder de frontseinen zijn de crashbuffers geplaatst, met daar tussen de Scharfenberg-koppeling.

Op het dak bevinden zich de tractie- en luchtapparatuur. Hierdoor kunnen defecte delen makkelijk vervangen worden door nieuwe of gereviseerde delen. Door het plaatsen van de apparatuur op het dak, is een lage vloer verkregen in het treinstel. Hierdoor kan er makkelijker ingestapt worden door mensen die moeite hebben met een hoge instap. Elk rijtuig is voorzien van twee balkons, welke korte afstand van elkaar geplaatst zijn, zodat er snel in- en uitgestapt kan worden. Tussen de deuren zit 3 of 4 ramen, afhankelijk van de bakovergang. De koprijtuigen hebben vanaf het laatste balkon tot aan de cabine 2 ramen. Tussen deze ramen en de cabine bevindt zich een gangpad met aan weerszijden kasten met elektronica. De deuren liggen gelijk met de zijwand, zodat een glad geheel verkregen wordt aan de zijkant. Omdat de ramen uitgevoerd zijn als een raam, zorgt voor dit gladde uiterlijk. Slechts enkele ramen zijn uitgevoerd als klapraam. Dit dient als noodventilatie. De deuren worden centraal gesloten door middel van luchtdruk. De machinist kan tijdens een stop de deuren aan een zijde vrijgeven, terwijl de andere zijde gesloten blijft. De conducteur kan met een sleutel alle deuren tegelijkertijd sluiten. De cabinedeuren zijn als klapdeuren uitgevoerd met een klein venster. Naast de cabinedeur is in de cabine nog een raam te vinden, zodat de machinist ook op zij kan kijken.

Het interieur bestaat een stalen frame met daarop losse stoelen. De stellen hebben een vacuümtoilet en stopcontacten met USB-aansluitingen

De besturing van het treinstel geschied door middel van een schakelpook. Door de elektrische en pneumatische verbindingen in de Scharfenbergkoppelingen kan het in treinschakeling rijden met andere treinstellen. De maximale gekoppelde lengte bedraagt hierbij rijtuigbakken. De treinstellen zijn voorzien van ATB en zijn voorbereidt om onder ETCS te kunnen rijden.

De treinstellen zijn lichtblauw geschilderd met witte accenten.

Voor de draaistellen is gebruik gemaakt van Jacobsdraaistellen.

Voor de primaire vering van de draaistel is gebruik gemaakt van schroefveren. De secundaire vering bestaat uit elliptisch gevormde bladveren en schroefveernesten. Het remsysteem is elektropneumatisch. Hierbij zorgen elektrische signalen voor het bedienen van de remcilinders met ingebouwde remverstellers. De remcilinders zorgen er voor dat de remschijven op de wielband worden gedrukt of er los van komen. De elektrische aansturing zorgt er voor dat de trein sneller en gelijkmatiger remt, ongeacht de lengte van de trein. Als remkraan wordt gebruik gemaakt van de schakelpook.


Inzet

De treinstellen zullen vanaf december 2017 of januari 2018 ingezet gaan worden tussen Amersfoort en Ede. Zij vervangen hiermee de twee dieseltreinstellen van Breng die tijdelijk door Connexxion worden ingezet. Uiteindelijk wordt deze planning niet gehaald. Op 1 februari 2018 rijdt de 5038 zijn eerste ritten tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Vanaf 5 februari 2018 worden de treinstellen ingezet in de reguliere dienstregeling.

In de dienstregeling 2019 zijn er 2 diensten voor de twee treinstellen. De treinstellen rijden voornamelijk in de serie 31300 tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Sporadisch rijden de treinstellen in de spitsdiensten tussen Amersfoort en Barneveld Zuid in de serie 31400.

In de dienstregeling 2020 zijn er 2 diensten voor de twee treinstellen. De treinstellen rijden voornamelijk in de serie 31300 tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Sporadisch rijden de treinstellen in de spitsdiensten tussen Amersfoort en Barneveld Zuid in de serie 31400. Op 26 mei 2020 vinden testritten plaats met de twee treinstellen om gekoppeld te rijden. De testritten worden ingegeven om meer ruimte te creëren voor reizigers tijdens de Covid-19 pandemie. Het onderstation van Lunteren moet hierbij getest worden, omdat het optrekken van de twee gekoppelde treinstellen dusdanig veel spanning vraagt. De testritten zijn geslaagd, maar na het kruisen in Lunteren moet worden gewacht tot de twee gekoppelde treinstellen weg zijn.

In de dienstregeling 2021 zijn er 2 diensten voor de twee treinstellen. De treinstellen rijden voornamelijk in de serie 31300 tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Sporadisch rijden de treinstellen in de spitsdiensten tussen Amersfoort en Barneveld Zuid in de serie 31400.


Onderhoud

De treinstellen krijgen hun onderhoud in de eigen werkplaats van Connexxion op Amersfoort Bokkenduinen.


Inzet per dienstregelingsjaar


Revisie

Bijzondere uitvoeringen

Naamgeving

Om een aantal belangrijkje personen te eren in het concessiegebied waar Connexxion rijdt, worden enkele treinstellen voorzien van namen onder de zijramen van de cabine.

Nummer Naam Bekend als
GTW 2/6
5038 Conny Bieze Politicus
5039


Wijzigingen

Vernummeringen

Schadegevallen

Bakwisselingen

Afvoer

Sloop

Museummaterieel

Afleverdata

Nummer Aflevering In dienst Terzijde Sloop(rit)
5038 13 september 2017 2 februari 2018
5039 13 september 2017 2 februari 2018