Dienstregeling 1994/1995

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 29 mei 1994 begint het dienstregelingsjaar 1994/1995. Het dienstregelingsjaar eindigt op 27 mei 1995.

Wijzigingen

West-NederlandMidden-NederlandOost-NederlandNoord-NederlandZuid-NederlandWijzigingen in materieelinzet

Wijzigingen in treinseries

Nieuwe treinseriesVervallen treinseriesWijzigingen bij NS Internationaal

EuroCityIR Berlijn

Door DB wordt met ingang van deze dienstregeling de D-treinen tussen Amsterdam en Berlijn vervangen door InterRegio treinen. Deze treinen vallen qua categorie tussen InterCity/ICE en Regional Express qua aantal stops. Door de DB wordt dit concept in 1988 ingevoerd in West-Duitsland, waarbij de treinen populaire vakantieregio's aandoen, alsmede de omringende landen. De treinen worden in een vast patroon ingezet, waarbij iedere 2 uur een trein rijdt. Voor deze treinen werden sneltreinrijtuigen gemoderniseerd, waarbij ook het interieur werd opgeknapt. De rijtuigen komen in een blauwwit uiterlijk op de baan. Wanneer een dergelijk rijtuig niet beschikbaar was, werd een rijtuig van het type Bm235 in oceaanblauw/beige kleurstelling gebruikt. Bij het niet beschikbaar zijn van een fietsenrijtuig werd een rijtuig van het type BDms gesteld. Ook oude rijtuigen in de kleurstelling van de Deutsche Reichsbahn in groen en beige (type Bom) werden wel eens ingezet. De treinen zijn in Duitsland opgenomen in InterRegio-lijn 16 Hannover - Hengelo, met aan beide eindpunten diverse uitlopers. Een aantal treinen hadden hun begin- of eindpunt in Duitsland in Berlijn, terwijl in Nederland werd doorgereden naar Amsterdam of Schiphol. De treinen rijden in de serie 2340 doordeweeks, terwijl in het weekend de serie wordt gebruikt. De treinen naar Duitsland hebben hun vertrekpunt in Hoofddorp, terwijl de treinen uit Duitsland eindigen in Schiphol. Drie van de zeven treinen rijden door naar Schiphol vanuit Berlijn, terwijl vanuit Hoofddorp twee treinen doorrijden naar Berlijn. De derde trein naar Berlijn begint in Hengelo. Vanuit Hoofddorp rijden twee treinen naar Hannover. Vanuit Hannover rijdt er één trein naar Schiphol en drie treinen naar Hengelo. Vanuit Hengelo rijden twee treinen naar Hannover. De treinen bestaan uit 7 rijtuigen van de DB, verdeeld over een rijtuig eerste klas (Aimz, rijtuig 181), een rijtuig met Bistro Café en eerste klas (ARkimbz, rijtuig 180) en vijf rijtuigen tweede klas (Bimz, rijtuigen 175, 176, 178 en 179), waarvan één rijtuig geschikt is voor het vervoer van fietsen (Bimdz, rijtuig 177). Deze treinen worden in Nederland versterkt met een rijtuig ICR-BKD. De treinen van en naar Hengelo kregen dit rijtuig niet. Ook hebben deze treinen slechts drie rijtuigen tweede klas. In Bad Bentheim worden de twee andere rijtuigen (rijtuigen 175 en 176) aan- of afgekoppeld, samen met de Duitse locomotief van de Baureihe 112.1. In Nederland is een locomotief van de serie 1100, 1200, 1300 of 1600 aan te treffen voor de trein. [1].


IC BrusselNachttreinenSeizoenstreinen

Alpen Express

In de winter van 1994 gaat er vanuit Den Haag Centraal op vrijdagavond een trein rijden naar de wintersportgebieden in Oostenrijk. Op zondagochtend keren de treinen terug. Deze treinen krijgen de naam Alpen Express. Zij rijden in de periode In Nederland stopt de trein in Rotterdam, Utrecht, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Venlo. De treinen hebben de Oostenrijkse plaatsen Innsbruck (Trein 13214), Zell am See (Trein 13218), Landeck (Trein 13220) en Kitzbühel (Trein 13222) als bestemming. In Nederland worden deze treinen getrokken door alle series elektrische locomotieven. In Duitsland worden de treinen overgenomen door een locomotief van de Baureihe 101, 103, 110, 111, 112, 120 of 140. De samenstelling van de treinen was afhankelijk van het aantal boekingen per trein. Een trein bestaat uit ligrijtuigen van het type Bcm en Bcvmh. Daarnaast reden ook buffetrijtuigen mee in de treinen, soms aangevulg met een restauratierijtuig. Naast de eigen rijtuigen van de NS, worden ook rijtuigen gehuurd van de DB en van Euro-Express. De treinen waren veelal samengesteld met de slaaprijtuigen aan de uiteinden als deze er waren, gevolgd door de ligrijtuigen. In het midden van de trein is het buffetrijtuig geplaatst. Als het restauratierijtuig meereed, dan was deze aan het buffetrijtuig gekoppeld.


Autoslaaptreinen


Wijzigingen internationaal

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations

Referenties

  1. Railmagazine 370 Treinsamenstellingen in Model De Interregio in Nederland - P. Gootzen - blz.: 68-71 - Samenstelling in model als PDF te downloaden bij: https://railmagazine.nl/wp-content/uploads/Interregio-tabel.pdf