Delft Campus

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 23 okt 2022 om 16:41 (Opening.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Delft Campus is het kleinste station en een van de 2 stations in Delft. De verkorting van dit station is Dtcp.

Geschiedenis

Om meer reizigers te trekken uit nieuwe woonwijken, worden door de NS op diverse plaatsen in het land voorstadsstations aangelegd. Op deze manier kunnen potentiële reizigers sneller de trein pakken in plaats van eerst naar het hoofdstation te moeten. met deze stations hoopt de NS het vervoer van reizigers te laten groeien. In december 2019 zal de naam van het station wijzigen van Delft Zuid naar Delft Campus om zo de bereikbaarheid van de TU Delft te benadrukken.

Eerste station

Door architect C. Douma is het station ontworpen. Het station heeft twee zijperrons langs de sporen. Bij spoor 2 is het stationsgebouw geplaatst. Dit heeft de vorm van een sextant. In het gebouw zijn de loketten en een wachtruimte. Op spoor 1 komt een verwarmde wachtruimte. Het station is feestelijk geopend op 29 mei 1970. Op 31 mei 1970 wordt het station in gebruik genomen.


Tweede station

In 2019 zal er begonnen worden met het verbouwen van het station. Hiertoe zijn op 11 januari 2019 de contracten ondertekend door de gemeente Delft, staatssecretaris Van Veldhoven en ProRail. De twee zijperrons zullen hierbij plaats maken voor twee eilandperrons, omdat tegelijkertijd het aantal sporen wordt uitgebreid naar 4. De perrons zullen voorzien gaan worden van overkappingen in de vorm van vleugels van een vliegtuig. De overkappingen zullen geheel uit zonnepanelen bestaan om elektriciteit op te wekken die het station nodig heeft voor de liften (4 stuks), kaartautomaten en verlichting. De huidige brug die de perrons verbindt zal plaats maken voor een tunnel. Het ontwerp is gemaakt door Benthem Crouwel Architecten. In 2023 moet het nieuwe station gereed zijn. De werkzaamheden voor de verbouwing van het station beginnen op 22 november 2019. Om de perrons te kunnen vernieuwen wordt ten zuiden van de bestaande perrons een tijdelijk perron aangelegd. In mei 2021 zijn de bestaande perrons in zuidelijke richting verplaatst. Hiermee ontstaat ruimte om te kunnen werken aan een onderdoorgang om de perrons te kunnen bereiken. Na deze werkzaamheden wordt begonnen met de staalconstructie van de overkapping. Deze worden in de zomer en het najaar van 2021 voorzien van zonnepanelen. Op 20 januari 2022 wordt het vernieuwde station geopend. In 2023 zullen de twee extra sporen worden aangelegd.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Oude Lijn.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2022) stoppen de volgende treinseries te Delft Campus:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
5000 Den Haag Centraal Dordrecht SNG
5100 Den Haag Centraal Dordrecht SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2022) passeren de volgende treinseries te Delft Campus:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
1100 Den Haag Centraal Breda BR 186 + ICRmh rijtuigen
1400 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal (via Amsterdam Centraal) VIRM
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
2400 Lelystad Dordrecht VIRM