Alphen aan den Rijn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Alphen aan den Rijn is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Zuid Holland. De verkorting van het station is Apn.

Geschiedenis

Eerste station

Het eerste station werd op oktober 1878 in gebruik genomen. Vanwege ernstige verzakkingen in de slappe grond, moet het station enkele maanden na de opening al weer worden afgebroken.


Tweede station

Nadat het eerste station gesloopt is, wordt op dezelfde plek het nieuwe station gebouwd. Er is bij de herbouw een beter fundament gebruikt, zodat het station niet meer kon verzakken. Het nieuwe station werd eenvoudiger uitgevoerd dan het eerste station.

Op 1 december 1879 wordt het station officieel geopend.


In het najaar van 2007 is het stationsgebouw gesloopt. Het moet plaats maken voor een fietstunnel, kantoren en woningen. Sinds werd al gesproken over de sloop van het gebouw, maar door allerlei problemen werd de sloop uitgesteld. Op 19 september 2007 is de sloper begonnen met het strippen van het interieur. Een week later is het dak al van het pand gehaald. Op 5 oktober 2007 wordt de zuidelijke vleugel van het station gesloopt. Het middendeel volgt in de nacht van 9 op 10 oktober 2007. Op deze manier wordt de overlast en het gevaar voor reizigers beperkt. Op 11 oktober 2007 wordt als laatste de noordelijke vleugel gesloopt. Op 12 oktober 2007 wordt de fundering van het oude gebouw gesloopt.


Derde station

Tussen 23 en 31 juli 2016 worden de perrons vernieuwd en verhoogd, zodat de perronhoogte op 76 centimeter wordt gebracht. Omdat de perrons in een te slechte staat verkeren, worden zij vernieuwd in plaats van alleen verhoogd.


Laad- en losplaats

Er werd bij het station een laad- en losplaats aangelegd.


Stamlijn Electrolux

Aanvoer van witgoed in schuifwandwagens, welke afkomstig zijn uit Hongarije en Italië. Begin 1998 wordt het bedrijf elke werkdag in de ochtend bediend vanaf de Kijfhoek in plaats van Rotterdam Noord. Op maandag rijdt er in de middag af en toe een tweede slag. Vanaf februari 2003 in de ochtend bediend. Hiermee is het mogelijk om langere treinen te rijden, zonder reizigerstreinen in de weg te zitten. Vanaf september 2011 wordt de bediening teruggebracht naar drie dagen (maandag, woensdag en donderdag) in de week. Het vervoer gaat in de avond rijden. Rond de jaarwisseling van 2014 op 2015 rijdt Locon twee keer op proef naar Electrolux. In 2015 wordt de bediening teruggebracht tot twee keer in de week (maandag en donderdag). Vanaf 13 juli 2015 wordt de bediening in de middag uitgevoerd in plaats van in de avonduren. Vanaf 4 september 2017 verhuisd de bediening naar de avond in verband met het vier keer per uur gaan rijden van de reizigerstreinen uit Gouda naar Alphen aan den Rijn. Rond de feestdagen van 2018 rijdt de trein tijdelijk vijf dagen in de week. Vanaf medio januari 2019 is de frequentie naar 4 treinen in de week gebracht.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn en de spoorlijn Woerden - Leiden. Daarnaast was het tussen 1915 en 1932 onderdeel van de Haarlemmermeerlijnen.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Alphen aan den Rijn:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
8600 Gouda Alphen aan den Rijn FLIRT (R-Net)
8700 Gouda Alphen aan den Rijn FLIRT (R-Net)
8800 Leiden Utrecht Centraal DDZ/ICMm
8900 Leiden Alphen aan den Rijn SLT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinen in Alphen aan den Rijn.