Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Lengte van 17,5 kilometer

Geschiedenis

Busbedrijf NZH ontwikkeld aan het begin van de jaren '90 een netwerk van sneltrams in de omgeving van Leiden. Het eerste traject dat in aanmerking komt, is de oost-westverbinding Katwijk/Noordwijk - Leiden - Gouda. Tussen de stations Leiden Lammenschans en Gouda zal de tram gebruik maken van de bestaande spoorlijn. Als voorbeeld diende het gemengde tram/treinbedrijf rondom het Duitse Karlsruhe. De provincie Zuid Holland wil graag weten of dit gemengde bedrijf ook in Nederland mogelijk is. Er wordt besloten tot een proefperiode met trams en treinen op het traject tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Door ProRail worden diverse wijzigingen uitgevoerd aan de beveiliging en de hoogte van de perrons worden verlaagd tot 38 centimeter. In Gouda wordt het perron van spoor 9 verlaagd tot een hoogte van 38 centimeter. Door de HTM worden zes trams van het type A32 aangeschaft voor het proefbedrijf, dat samen met de NS wordt uitgevoerd. In maart 2003 gaat het proefbedrijf van start. In december 2009 komt er een einde aan het proefbedrijf en de trams worden verkocht aan Storstockholms Lokaltrafik, het trambedrijf van Stockholm. Door tegenstand van de inwoners van Leiden wordt in 2012 uiteindelijk afgezien van de aanleg van de RijnGouweLijn, zoals het project werd genoemd. In 2009 neemt de provincie de bevoegdheden over van het Rijk voor wat betreft de spoorlijn. Onderhands is de concessie voor een periode van drie jaar verleend aan de NS. Door bestuurlijke perikelen duurt de onderhandse gunning in totaal 7 jaar. De provincie heeft plannen ontwikkeld voor een doorgaande verbinding tussen Gouda en Leiden, waarmee de krappe aansluiting in Alphen aan den Rijn kon komen te vervallen. Het traject Alphen aan den Rijn - Leiden valt echter onder concessie HoofdRailNet van de NS. Met een aanbesteding bestaat de kans dat de NS concurrentie krijgt tussen beide steden. Om dit te voorkomen wordt er gekozen om de treindienst tussen Alphen aan den Rijn en Gouda te verbeteren. Er zullen twee nieuwe stations worden geopend, Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen Triangel. De treindienst zal worden uitgevoerd onder de naam R-net. In 2013 wordt de aanbesteding gepubliceerd en op 4 maart 2014 maakt de provincie bekend dat de NS in samenwerking met Abellio Rail NRW de concessie heeft gewonnen. Een maand later is de gunning definitief en eind november 2014 worden zes treinstellen Flirt besteld bij Stadler. De exploitatie wordt verzorgd door de NS, welke de treinstellen huurt van Abellio.


Aanleg

Beveiliging


In 2009 wordt de ATB-NG verwijderd. De trams van de HTM maken plaats voor treinen van de NS die niet met ATB-NG overweg kunnen. In 2017 zijn er extra detectiemaatregelen nodig om er voor te kunnen zorgen de dat nieuwe treinstellen van R-Net gedetecteerd worden voor de beveiliging.


Testritten

Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In het najaar van 1954 wordt besloten om de spoorlijn te voorzien van bovenleiding. Er komt een onderstation in Boskoop. Op 3 oktober 1955 wordt begonnen met het plaatsen met de eerste funderingen van de portalen. In november 1955 zijn alle funderingen en portalen geplaatst, zodat op 22 november 1955 kan worden begonnen met het ophangen van de bovenleiding. Op 1 juni 1956 wordt het geëlektrificeerde baanvak feestelijk in gebruik genomen met de nieuwe ElD4 712.
  • Tussen 8 en 30 juli 2017 worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de spoorlijn, zodat het mogelijk is om een kwartierdienst in te voeren op de spoorlijn. Na de werkzaamheden is het mogelijk om sneller het station van Alphen aan den Rijn in en uit te rijden. In Boskoop wordt de beveiliging vernieuwd. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan de nieuwe station Waddinxveen Triangel en Boskoop Snijdelwijk.


Stations

In de zomer van 2019 zullen de stations van Waddinxveen, Waddinxveen Noord, Boskoop en Alphen aan den Rijn worden gerenoveerd. De stations krijgen nieuw meubilair en omroepinstallatie. Daarnaast worden de perrons aangepast om een gelijkvloerse instap mogelijk te maken.


Gouda



Waddinxveen Triangel



Waddinxveen



Waddinxveen Noord


Boskoop


Boskoop Snijdelwijk


Alphen aan den Rijn


Aansluitingen

Dienstregeling

Op 3 juni 1956 gaat de zomerdienstregeling van 1956 in. De dieseltreinen zijn vervangen door elektrische treinen.


Op 31 maart 2003 begint een proefperiode van de HTM en NS met zes trams van het type A32. Met dit proefbedrijf wordt bekeken of het mogelijk is om een gemengd bedrijf uit te kunnen voeren met trams en treinen op hetzelfde baanvak. Er wordt door de trams ieder half uur gereden tussen Gouda en Alphen aan den Rijn in de serie 9500. In de spits worden treinen in gezet met Plan V die rijden tussen Gouda en Leiden.

In 2006 is de exploitatie voor drie jaar onderhands gegund aan NS Reizigers. De keus In samenwerking met de HTM uit Den Haag wordt er gereden met trams van het type A32. Op 13 december 2009 komt een einde aan deze samenwerking en rijdt de NS weer alleen de treinen. Door de NS worden tweedelige treinstellen SGMm ingezet.

Met het ingaan van de dienstregeling 2017 komen de zes nieuwe treinstellen in dienst in de serie 8600 tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Vanaf september 2017 zal er een kwartierdienst worden ingevoerd, waarbij de serie 8700 gaat rijden van maandag tot en met vrijdag. In het weekend rijdt er een halfuursdienst. Op werkdagen wordt eens per 2 uur de kwartiersdienst onderbroken om de bruggen over de Gouwe te kunnen bedienen. Treinen in de richting Waddinxveen gaan via de Hoge Brug, terwijl treinen uit Waddinxveen via de enkelsporige draaibrug gebruik maken.



Ongevallen

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Regionale spoorwegen in Nederland deel 6: Zuid-Holland - G. Nieuwenhuis en A. Egelie - Maandblad: Op de Rails, 91e Jaargang - 1-2023 Blz: 127-134 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321