Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging


In 20 wordt de ATB-NG verwijderd. De trams van de HTM maken plaats voor treinen van de NS die niet met ATB-NG overweg kunnen. In 2017 zijn er extra detectiemaatregelen nodig om er voor te kunnen zorgen de dat nieuwe treinstellen van R-Net gedetecteerd worden voor de beveiliging.


Testritten

Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In het najaar van 1954 wordt besloten om de spoorlijn te voorzien van bovenleiding. Er komt een onderstation in Boskoop. Op 3 oktober 1955 wordt begonnen met het plaatsen met de eerste funderingen van de portalen. In november 1955 zijn alle funderingen en portalen geplaatst, zodat op 22 november 1955 kan worden begonnen met het ophangen van de bovenleiding.
  • Tussen 8 en 30 juli 2017 worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de spoorlijn, zodat het mogelijk is om een kwartierdienst in te voeren op de spoorlijn. Na de werkzaamheden is het mogelijk om sneller het station van Alphen aan den Rijn in en uit te rijden. In Boskoop wordt de beveiliging vernieuwd. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan de nieuwe station Waddinxveen Triangel en Boskoop Snijdelwijk.


Stations

In de zomer van 2019 zullen de stations van Waddinxveen, Waddinxveen Noord, Boskoop en Alphen aan den Rijn worden gerenoveerd. De stations krijgen nieuw meubilair en omroepinstallatie. Daarnaast worden de perrons aangepast om een gelijkvloerse instap mogelijk te maken.


GoudaWaddinxveen TriangelWaddinxveenWaddinxveen Noord


Boskoop


Boskoop Snijdelwijk


Alphen aan den Rijn


Aansluitingen

Dienstregeling

In 2006 is de exploitatie voor drie jaar onderhands gegund aan NS Reizigers. De keus In samenwerking met de HTM uit Den Haag wordt er gereden met trams van het type A32. Op 13 december 2009 komt een einde aan deze samenwerking en rijdt de NS weer alleen de treinen.


Vanaf september 2017 zal er een kwartierdienst worden ingevoerd.


Ongevallen