Uithoorn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Uithoorn was een van de haltes aan de Haarlemmermeerlijnen. Het station vormde een knooppunt voor drie spoorlijnen door de Haarlemmermeer. Dit zijn de trajecten Bovenkerk - Uithoorn, Aalsmeer - Nieuwersluis-Loenen en Uithoorn - Alphen aan den Rijn. De verkorting was Uh.

Geschiedenis

De halte kreeg een stationsgebouw van het type HESM I.


Locomotiefdepot

Station Uithoorn kende een locomotiefloods. Deze wordt in 1914 gebouwd. De rechthoekige loods heeft een lengte van 32 meter en een breedte van 12 meter. In de loods liggen twee sporen. Op 1 juli 1914 komt het depot in dienst. Aan de achterzijde van de loods is een werkplaats, een schaftlokaal, magazijn en een kantoor. Naast de locomotiefloods is er een kolenpark, een loods voor takken en een verblijf voor de wagenmeesters.


In de oorlogsperiode wordt de locomotiefloods vernield. Inwendig is er veel gesloopt en meegenomen. De vloeren en lambrisering zijn uit diverse lokalen verwijderd. Gereedschappen en werktuigen zijn meegenomen of kapot. Het kolenpark is opgebroken. De verblijven van de wagenmeesters en voor de takken zijn afgebroken. In 1946 wordt het kolenpark hersteld.

Op 3 september 1950 worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

Rond 19 wordt de locomotiefloods gesloopt.

Om een locomotor te kunnen huisvesten, wordt in 19 een loods hiervoor gebouwd. Deze komt . In 1978 wordt deze loods vergroot om een locomotief van de serie 600 te kunnen huisvesten.

In het depot zijn tussen 1 juni 1914 en 3 september 1950 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 7000;
  • 7700


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan het traject Bovenkerk - Uithoorn van de Haarlemmermeerspoorlijnen, ter hoogte van kilometerpunt 7,6.


Dienstregeling

Op 1 juni 1914 stopte de eerste trein bij de halte. Op 3 september 1950 stopte er de laatste trein.